Skip to content

Anđeli čuvari


Mi nismo živi samo zahvaljujući ljubavi naših roditelja preko koje smo došli na svijet, nego i zato što nas do sad nitko nije ubio niti smo poginuli u nesreći. Ako stanemo i razmislimo gdje bismo sve mogli poginuti postat će jasno da ni jedan trenutak nije siguran i svakoga se časa srebrna vrpca našega života može prekinuti: bilo da se strop sruši na nas ili nezgodno padnemo na stubištu, bilo da nam hrana zapne u grlu ili nas udari auto. Ali unatoč bezbroj pogibeljnih situacija svakoga dana, živimo i imamo puno pravo živjeti bezbrižno jer se netko tamo gore brine za nas. Možda smo danas još uvijek živi baš zato što nas je naš anđeo čuvar do sada pratio, čuvao i bdio nad nama.

Pišući ovaj tekst gledam sliku na kalendaru od mjeseca listopada na kojoj anđeo čuvar stoji iza dječaka koji lovi leptire i djevojčice koja bere cvijeće na rubu litice. Oboje su zaigrani i ne misle na opasnost pada, a zašto i bi kad je njihov anđeo s njima. Terezija iz Lisieuxa kaže: “Ne boj se zemaljskih oluja! Tvoj anđeo te štiti svojim krilima.” Sveto pismo pak potvrđuje u Psalmu 91, 11: “Jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putovima tvojim”, a svatko sam najbolje zna koliko mu je njegov anđeo blizu i koliko ga čuva.

Na osobnom iskustvu, kao vjerojatno i svi drugi, mogu spomenuti mnogo primjera kad mi je život bio u smrtnoj opasnosti, ali sam ipak preživio: kad sam kao beba od godinu dana pao s balkona, u automobilskoj nesreći, na skeli od deset metara koja se skoro srušila, trčeći kao dječak po krovovima nesvjestan opasnosti pada… No anđeli čuvari ne čuvaju nas samo od povreda nego se brinu i za našu dušu. Štoviše, oni su u prvom redu čuvari naše duše, usmjeravaju nas na pravi put, prenose naše molitve k Bogu i, vjeruje se, odnose našu dušu nakon smrti k Bogu.

Anđeli su poznati u mnogim religijama, vrlo su popularni u kršćanstvu, židovstvu i islamu, ali postoje i u hinduističkoj tradiciji, japanskoj mitologiji i mnogim drugim vjerovanjima. Dobro su prihvaćeni i u postmodernom sekulariziranom svijetu, a objeručke ih prihvaća i new age jer vjera u anđele koji su blizu čovjeku, a nalaze se na nematerijalnoj strani svijeta, pruža veliku utjehu i potporu čovjeku. U anđelu čovjek nalazi suputnika, prijatelja, zaštitnika i pomoćnika. Čak je i Aristotel na određeni način vjerovao u anđele kao nematerijalna bića objašnjavajući kako postoje čista materija (svijet), polu-materija (čovjek) i čisti duh (anđeli), koji svi potječu od prvog uzroka, nepokrenutog pokretača, odnosno svemogućega Boga.

Anđeo čuvar je duh koji, vjerojatno po Božjem nalogu, ima zadaću čuvati određenu osobu. Njegova je moć svakako veća od čovjekove, ali je u službi čovjeka. Prema molitvi anđelu čuvaru, njegova je osobita zadaća štititi dušu od grijeha kako bi se očuvala i na anđelovim krilima stigla u raj. Ali kako to funkcionira? Ima li svatko od nas svog anđela čuvara i imamo li samo jednog ili više njih?

Sv. Ambrozije je podučavao kako sveci nemaju anđela jer moraju sami dokazati svoju svetost kroz samostalnu borbu protiv grijeha, dok je sv. Jeronim govorio kako grijeh tjera anđele od ljudi. Toma Akvinski zatim je, slijedeći vjerovanje da je svakoj duši koja dođe u tijelo dodijeljen anđeo čuvar, objasnio da su anđeli čuvari anđeli najnižeg reda, a Duns Scott ga je ispravio napominjući kako svaki anđeo može prihvatiti službu čuvanja čovjekove duše. Naravno, spekulirati se može do u nedogled, a potpunu i pravu istinu o anđelima svejedno ne možemo dokučiti. Anđeli su u našem svijetu prisutni u bezbroj oblika i vjerojatno svatko od nas ima vlastitu viziju anđela. Ja svojeg anđela zamišljam poput onog s desne strane oltara u crkvi sv. Marije na Dolcu u Zagrebu. Vjerujem kako na to imam pravo.

Kao i kod svih drugih stvari koje se ne mogu materijalno dokazati dolazimo i do pitanja je li realistično vjerovati u anđele ili ih je bolje svrstati u mitove. Kažem kako vjerujem u svog anđela čuvara i da on izgleda kao kip jednog anđela kojeg sam vidio. Papa u miru Benedikt XVI., koji poziva da svoju vjeru učinimo racionalnom ne vjerujući svakoj našoj viziji i osobnom mišljenju, vjerojatno se ne bi složio sa mnom. Kad bolje razmislim možda se niti ja ne bih složio sa mnom jer stvari nisu onakve kakve mislimo da jesu samo zato što mislimo da jesu. No makar moj anđeo ne izgleda onako kako ga zamišljam, vjera u njega ostaje nepokolebljiva.

Često osjećam kako određene dobre stvari ne bih mogao napraviti da mi neka sila nije pomogla i vodila me, a nerijetko uspijevam izbjeći grešnu prigodu na neobjašnjiv način. Koliko me je tek puta do sad skoro pregazio auto, pogotovo u Rimu gdje semafori stoje samo reda radi? Ne mogu znanstveno potvrditi da anđeli postoje, ali mogu iskreno potvrditi da njegovu prisutnost osjećam vrlo blizu. Nije li onda racionalno zaključiti da je tamo negdje netko tko brine o meni i vodi me mojim putem? Svatko od nas ima put svojeg života i anđeo čuvar je onaj tko nas štiti kako bismo uspjeli stići do kraja puta.

Kako bih potvrdio opravdanost vjerovanja u anđele kopirat ću i poznati citat pokojnoga pape svetoga Ivana Pavla II. iz knjige “Ustanite, hajdemo!” gdje govori: “Gajim posebnu pobožnost prema Anđelu čuvaru. Još sam od samoga djetinjstva, vjerojatno kao i sva druga djeca, puno puta ponavljajući molio: “Anđele Božji, čuvaru moj, koga mi je za čuvara dao dobri Bog, ti me danas prosvjetljuj, čuvaj, vodi i upravljaj… Moj anđeo čuvar zna što ja radim. Moje pouzdanje u njega i u njegovu zaštitničku prisutnost u meni stalno raste. Sveti Mihael, sveti Gabrijel i sveti Rafael su arkanđeli koje često zazivam u molitvi.”

Čvrsto vjerujem da anđeli postoje i da nas štite za vrijeme našeg ovozemaljskoga života. Ne znam, međutim, što se događa s našim anđelima čuvarima kad umremo. Nadam se da ću ga susresti, kao što molim u molitvi, i moći stisnuti ruku, zagrliti ga i reći – Hvala ti, dobro si me čuvao.

vlč. Anđelko Katanec

vlč. Anđelko Katanec

Povjerenik za pastoral migranata i turista u Zagrebačkoj nadbiskupiji i urednik bloga andjel.bloger.hr.
vlč. Anđelko Katanec

Latest posts by vlč. Anđelko Katanec (see all)

P o v e z a n i   t e k s t o v i

Anđeli i nebeska anđeoska hijerarhija Crkva je početak mjeseca listopada posvetila Anđelima čuvarima (2. listopada). Govor o njima polako je izblijedio iz govora današnjega čovjeka. Naime,...
Spomen svih vjernih mrtvih – Dušni dan Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan slavi se u Katoličkoj Crkvi 2. studenoga, a kako se o njemu vrlo malo može naći zapisa u teološkoj ...
Svibanjske pobožnosti Svibanjske pobožnosti, odnosno izraženije čašćenje Blažene Djevice Marije tijekom mjeseca svibnja, stara je tradicija Crkve koja svoje korijen...
Navještenje Gospodinovo – Blagovijest Svetkovina Navještenja Gospodinova ili Blagovijest redovito se slavi 25. ožujka, devet mjeseci prije Božića, te samim time označava da je rije...
Proljetni kvatreni tjedan Katolička je Crkva tijekom povijesti iznjedrila niz različitih oblika pobožnosti, a koje su kao takve nekada obično bile vrlo prihvaćene i nje...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!