Skip to content

Bog nije mrtav – film: God’s Not Dead (2014)

Nedavno sam primio poruku na mobitel: Bog nije mrtav. Poslala mi ju je osoba nakon gledanja filma “God’s not dead”, uz komentar: “Ovaj film mi je promijenio život.” Od druge sam osobe čuo: “Ovo je zaista jedan od najljepših i najpoučnijih filmova koje sam ikad gledala.” Takvu preporuku nisam mogao zanemariti i ne pogledati film.


Bog nije mrtav


Ovdje se radi o kršćanskom evangeličkom filmu, filmu koji nedvosmisleno propovijeda o Bogu i Isusu Kristu i zato sve što nudi, i priču i likove i emocije, sve ulaže u tu svrhu, da pridobije gledatelja na svoju stranu. Nisam baš ljubitelj takvih filmova jer mi ne izgledaju autentično. Doimaju se kao jednostrana propaganda, u ovom slučaju za vjeru, iz protestantske perspektive. No unatoč tome, u filmu sam uživao i vjerujem da se iz njega može uzeti puno toga pozitivnog.

Film “God’s not dead” nastao je 2014. i postigao je velik uspjeh u kino dvoranama zaradivši čak 60 milijuna dolara. Ne čudi stoga da je za iduću godinu najavljen i nastavak. Produkcija vjerskih filmova u Americi vrlo je snažna. Svake godine snimi se na desetke izričito vjerskih igranih filmova. Hrvatskim distributerima ovakvi filmovi nisu zanimljivi te ovaj film do danas nije službeno objavljen u Hrvatskoj premda ga se može pogledati s hrvatskim titlovima na raznim internet stranicama.

U filmu pratimo Josha, mladog studenta koji je suočen s izazovom da uglednom profesoru filozofije koji ne vjeruje u Boga, dokaže da Bog nije mrtav. Ima izbor zanijekati svoju vjeru, napisati na listu papira “Bog je mrtav” kao što su to učinili svi drugi studenti, ili ući u raspravu o Božjoj opstojnosti o čijem će uspjehu ovisiti i cijelo njegovo obrazovanje. Ne želeći zanijekati svoju vjeru, riskira sve i prihvaća se izazova.

Pozornost gledatelja usmjerena je na Josha i njegova izlaganja pred profesorom i studentima. Svaki njegov argument napeto se iščekuje kako bi ne samo likovi u filmu već i sami gledatelji povjerovali da Bog postoji. Njegovi argumenti nisu loši, premda nisu nimalo iznenađujući niti posebno uvjerljivi, osim posljednjeg koji mi se svidio zbog originalnosti i uključenosti u odnose ljudi, a ne samo kao dokaz iz znanosti i filozofije.

I tu se negdje težište radnje prebacuje sa studenta na samog profesora. Na kraju nam je manje važan Joshov uspjeh, a više sudbina profesora i njegova vjera.

Film nam prikazuje i mnoštvo drugih likova koji su na ovaj ili onaj način izazvani vjerom u Krista, studenticu muslimanku koja potajno uči o Kristu, studenta iz Kine koji počinje prihvaćati vjeru, uspješnog poduzetnika koji je svoju vjeru zanijekao, novinarku ateistkinju koja je suočena sa smrtnom bolešću, dva pastora koja nekim čudom ne uspijevaju otići na putovanje…

Sve ove priče međusobno su isprepletene, ispunjene sukobima radi vjere i životnim kušnjama na koje vjera treba dati odgovor. Tu je dosta dirljivih trenutaka i velikih preokreta. Studentova predavanja na kraju završe, i svi se okupljaju na kršćanskom rock koncertu. Mnogo toga nije do kraja razriješeno, kao što to nije niti u stvarnom životu, ali svatko ima razloga da vjeruje i proslavi Boga.

Važno je napomenuti da se ovaj film temelji na istinitim događajima, odnosno na činjenici da se mnogi profesori doista trude izbrisati vjeru iz svojih studenata. Na kraju filma nalazi se popis pravnih slučajeva u kojima su studenti na fakultetima bili osuđivani zbog svojih vjerskih uvjerenja.

Danas nije popularno biti vjernik među mladima. Velikoj većini Bog nije bitan, a i oni koji su vjernici, u svoju vjeru ne ulažu mnogo truda. Jedva ako se sjete doći na misu za Božić ili prekrižiti prije ispita. Film to podcrtava i glasno govori da biti uz Krista znači riskirati, žrtvovati se, učiniti i neke teške odluke.

Film ima odličan predložak i još bolje likove. Ima također izvrsnu viziju da sve dovede Bogu po Isusu Kristu. Ipak, treba ga gledati i kritički jer nije sve izvedeno savršeno. Daleko od toga. Njegovi scenaristi su katolici, ali su katolički naglasci izbrisani iz filma. Film ima snagu da ojača vjeru kršćana koji žele vjerovati, ali ne mogu si zamisliti ateista koji bi nakon ovog filma povjerovao u Boga.

Najveći problem filma je što izgleda umjetno i propovjednički. Likovi su predstavljeni u stereotipima iz kojih ne uspijevaju izaći. Ako ne vjeruju u Krista, onda nisu dobri, ako vjeruju, onda su dobri. Može se proći preko toga i svejedno uživati u filmu, ali kad se krene u pomniju analizu, gubi se realizam i snaga poruke koju želi prenijeti. Volio bih kad se gledatelji nakon ovog filma ne bi zaustavili na prihvaćanju iznesenih argumenata već malo ozbiljnije pozabavili uzrečicom “Bog (ni)je mrtav” i onime što to znači za njihov život.

vlč. Anđelko Katanec

vlč. Anđelko Katanec

Povjerenik za pastoral migranata i turista u Zagrebačkoj nadbiskupiji i urednik bloga andjel.bloger.hr.
vlč. Anđelko Katanec

Latest posts by vlč. Anđelko Katanec (see all)

P o v e z a n i   t e k s t o v i

I Bog je zaslužio Oscara – film: Povratnik (2015.)... „Tom Hardy je izuzetan. Leonardo Di Caprio je virtuoz u svojoj izvedbi.“ Ovo su komentari za glavne glumce filma Povratnik (The Revenant), koji su uje...
Najdraži filmovi 2015. U protekloj godini pogledao sam otprilike 100 dugometražnih filmova, a četvrtinu od njih u kinu. To je malo filmova za stručnu ili barem objektivnu sa...
Vjera sićušnog zrna – film: Little Boy (2015... Za svaki posao treba imati vjeru, vjeru da taj posao ima smisla, vjeru da taj posao možemo obaviti. U novom filmu „Little Boy“ (Maleni dječak), jedan ...
Čovjek koji je izdržao – film: Nesalomljivi ... U Božjim očima, svaki je život dragocjen i poseban. Ljudske životne priče najvrednija su svjedočanstva Boga stvoritelja i spasitelja. Jedna od takvih ...
Isusovo ubojstvo – film: Killing Jesus (2015... U Bibliji postoje 4 evanđelja koja govore o Isusovu životu, no o Isusu je napisano bezbroj drugih knjiga. Jedna od mnogih je knjiga "Killing Jesus" au...