Skip to content

Čovjek koji je izdržao – film: Nesalomljivi (2014)

U Božjim očima, svaki je život dragocjen i poseban. Ljudske životne priče najvrednija su svjedočanstva Boga stvoritelja i spasitelja. Jedna od takvih priča koja je ostala velikim slovima zapisana u povijesti je priča Louisa “Louiea” Zamperinija, olimpijca koji je nakon pada zrakoplova preživio 47 dana na moru, a zatim bio zatočen u japanskom vojnom kampu.


nesalomljivi


Louie je rođen 1917. godine u New Yorku. Kao dječak bio je vrlo zločest, pio je i pušio i često se tukao, no stariji brat ga je uključio u trkački tim u školi. Uspjesi u trčanju pomogli su mu da prestane s porocima. S 19 godina uspio se  kvalificirati za sudjelovanje na Olimpijskim igrama kao najmlađi američki predstavnik u cijeloj povijesti na utrci od 5000 metara. Kada je Japan napao SAD, Zamperini se prijavio u vojsku te postao zrakoplovni bombarder. U svibnju 1943., s 2 od 11 kolega preživio je pad zrakoplova u ocean. Sljedećih 47 dana preživljavali su jedući sirovu ribu, pijući kišnicu, boreći se s morskim psima i oceanskim olujama. Stigli su do kopna samo da bi ih zarobila japanska vojska i više od 2 godine držala zarobljene podlažući ih čestoj i teškoj torturi.

Dok je još bio u čamcu za spašavanje, Louie je dao zavjet Bogu da će mu posvetiti svoj život ukoliko preživi. Nakon oslobođenja patio je od PTSP-a, ali se sjetio svojih molitava i svoga zavjeta te se posvetio Bogu i oporavio. Postao je kršćanski govornik, vratio se u Japan kako bi se pomirio s vojnicima koji su ga maltretirali, a 1998., sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Japanu noseći olimpijski plamen.

Louieva priča je vrlo dirljiva i vrijedna da se ispriča. Tog posla prihvatila se je poznata glumica Angelina Jolie i kao redateljica snimila film “Nesalomljivi” u kojem vjerno Louievoj biografiji prepričava i prikazuje sve što je preživio. Zanimljivo je da je sam junak ove priče uspio pogledati film o sebi nekoliko tjedana prije svoje smrti i čini se da je njegova posljednja misija bila podariti malo vjere redateljici. Zamperini joj je na smrtnoj postelji rekao da se raduje što će ponovno vidjeti svoje drage u nebu. Prije nego što je film stigao u kina, u novinama je objavljen članak da je snimajući zadnju scenu, Angelina kleknula i pomolila se Bogu, premda to nikad prije nije činila. Nakon Louieve smrti, došla je u bolnicu gdje je bila njegova obitelj, pokazala je prema nebu i rekla: “Znam da je s nama, znam da je s Bogom.”

Film “Nesalomljivi” počinje uzbudljivom zrakoplovnom borbom nakon koje nam pruža pogled na Louievo djetinjstvo počevši od njegovog dosađivanja za vrijeme propovijedi. Slično kao i većina djece danas u crkvi, Louie prati sve što se događa po crkvi, ali se ne uspijeva koncentrirati na ono što svećenik čini i govori. Međutim, mi gledatelji u toj propovijedi dobivamo naznačen smisao cijele priče jer se u njoj govori o podnošenju zla, opraštanju i ljubavi prema neprijatelju.

Svi oko Louiea su vjernici, čak i vojnici, no on nije i izbjegava molitvu. Prvi put ga vidimo da moli upravo za vrijeme oluje na oceanu kada ujedno čini već spomenuti zavjet. No od tog trenutka Bog se u filmu više ne spominje sve do kratkih dokumentarnih crtica na kraju filma u kojima se spominju događaji nakon rata i kako je Louie doista posvetio svoj život Bogu.

Film izgleda vrlo lijepo i suvremeno. S tehničke strane je savršeno snimljen i ostvaren. Sve izgleda autentično i uspijeva uživjeti gledatelja u svaku situaciju. Ipak, izgleda da se je malo previše truda ulagalo u estetiku filma, a manje u dubinu priče.

Vrlo je lako naći Boga u životu Louie Zamperinija jer mu je on bio u središtu, ali malo je teže naći ga u ovom filmu. Redateljica je komentirala da nije htjela napraviti kršćanski film već film koji će jednako inspirativno prihvatiti svi ljudi, bili religiozni ili ne. Na taj način film je izgubio na svojoj snazi i pravom razumijevanju priče, odnosno Louieva života. Film priznaje vjeru glavnog lika, ali se njome nažalost ne bavi. Njegovo izdržavanje ponižavanja i mučenja u zarobljeništvu film pripisuje snazi duha, ponosu, njegovoj ljudskoj izdržljivosti, ali ignorira reći da je pravo gorivo i snaga u tim trenucima bila njegova vjera.

U prvoj polovici filma prikazani su mnogi elementi koji su se mogli kasnije iskoristiti i pojačati emocije, no baš tamo gdje bi film trebao postati emotivno snažan, film se ne koristi svojim motivima. Kao vjerniku, glavni lik ovog filma postaje slika Isusa Krista koji je pobijedio svoje neprijatelje moleći za njih, podnoseći muku i poniženje. Kao pravi kristološki lik, Louie okreće drugi obraz kada ga udaraju, ne izbjegava žrtvu, i do zadnjih ljudskih snaga podnosi terete koji su mu stavljeni na leđa. Jedna scena, u kojoj ne smije ispustiti dasku s ruku, i vizualno podsjeća na Isusa Krista raspetoga.

Film dugo traje, približno 2 i pol sata, no ne uspijeva prikazati cijelu priču. Ocijenio bih ga prosječnim i gledljivim. Kako god, ovaj film uspijeva nadahnuti i donijeti nadu gledateljima, a vjerujem posebno onima koji su proživjeli slične muke te i danas trpe od posljedica zlostavljanja. Nitko ne može znati što iznutra preživljavaju oni koji su prolazili fizičku patnju, nitko osim Boga. I Bog je taj koji daje snagu ne samo za preživljavanje već i za oporavak, oproštenje, otkupljenje i spasenje. Ovaj film nas na to podsjeća i zato mi je drago što sam ga pogledao.

vlč. Anđelko Katanec

vlč. Anđelko Katanec

Povjerenik za pastoral migranata i turista u Zagrebačkoj nadbiskupiji i urednik bloga andjel.bloger.hr.
vlč. Anđelko Katanec

Latest posts by vlč. Anđelko Katanec (see all)

P o v e z a n i   t e k s t o v i

I Bog je zaslužio Oscara – film: Povratnik (2015.)... „Tom Hardy je izuzetan. Leonardo Di Caprio je virtuoz u svojoj izvedbi.“ Ovo su komentari za glavne glumce filma Povratnik (The Revenant), koji su uje...
Najdraži filmovi 2015. U protekloj godini pogledao sam otprilike 100 dugometražnih filmova, a četvrtinu od njih u kinu. To je malo filmova za stručnu ili barem objektivnu sa...
Vjera sićušnog zrna – film: Little Boy (2015... Za svaki posao treba imati vjeru, vjeru da taj posao ima smisla, vjeru da taj posao možemo obaviti. U novom filmu „Little Boy“ (Maleni dječak), jedan ...
Bog nije mrtav – film: God’s Not Dead ... Nedavno sam primio poruku na mobitel: Bog nije mrtav. Poslala mi ju je osoba nakon gledanja filma "God's not dead", uz komentar: "Ovaj film mi je prom...
Isusovo ubojstvo – film: Killing Jesus (2015... U Bibliji postoje 4 evanđelja koja govore o Isusovu životu, no o Isusu je napisano bezbroj drugih knjiga. Jedna od mnogih je knjiga "Killing Jesus" au...