Skip to content

Čvarci ili čvarkuše ili od srama do ponosa…


Kasni dani jeseni, točnije posljednji dani studenog vrijeme je u kojem nastaju čvarci. Ta slavonska delicija je prolazila sve faze našeg odrastanja. Kao djeca uživali u čvarcima na mali milijun načina. Tijekom odrastanja uvjeravale su nas prve reklame u crno-bijelom izdanju kako je od sada vrlo zdravo kuhati, pržiti na ulju i u kolače stavljati margarin, a ne više svinjsku mast. Govorile su nam reklame kako je mast nezdrava, a posljedično počeli smo se sramiti čvaraka. Jeli smo ih krišom i gotovo se nismo usudili nikome reći da smo kradom uživali u toj ozloglašenoj namirnici.

A onda su u dalekom svijetu otkrili kako je margarin nezdrav, a suncokretovo ulje nepoželjno. Televizori, ovaj puta u boji, preporučuju kupovinu domaće masti na akcijama u supermarketu. Čvarci su postali popularni i počeli su se hrabro iznositi kao delikatesa na malim tanjurićima, u malim količinama u elitnim restoranima. Kažu konobari kako je to slavonska delicija odlično predjelo. Koliko je to skupa delicija otkrit ćete na kraju tog svečanog ručka, kad pogledate u račun. Čvarci su postali IN. Ponosno šetaju i putuju čak i u daleke destinacije, a u Baranji već nekoliko godina ponosno pričamo o Čvarakfestu. Evo turističkog potencijala.

Kažu znalci kako u Baranji i Slavoniji nema toliko čvaraka kolika je potražnja. Nedavnim ulaskom u EU neki koji misle brže i bolje, već ću zaštitili porijeklo svojih čvaraka i čvarak sa svim papirima koji su mu potrebni, ponosno postaje izvozni proizvod.

Evo recepta za jednu deliciju koju nije teško napraviti doma. Donijet će vama okus djetinjstva, a vašim unucima puno zdraviju grickalicu nego što ih nude supermarketi u najlonskim šarenim vrećicama.

Ovih dana zatražite od majstora za čvarke da vam samelje čvarke. Ukoliko ih spremite po pola kilograma u duboko zamrzavanje, ovom specijalitetu možete se radovati u različita doba godine. Ipak, najbolje prijaju ovih dana s kraja studenoga i do početka ožujka.

Ovo su kolači iz onih vremena kada je čvaraka bilo previše i kad ih nitko nije htio jesti. Danas, ako budete kupovali čvarke osjetit ćete da je ovo vrlo ekskluzivan i vrlo skup kolač koji si rijetko tko može priuštiti izuzevši one koji su i do sada uzgajali svoje svinje u svom dvorištu i pravili vlastitu svinjokolju na kojoj najbolje mirišu upravo čvarci.


Čvarkuše


Potrebno:


  • 1 kg brašna
  • 500 g sitno mljevenih čvaraka
  • 4+2 žumanjka
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 2 šalice (oko 4 dcl) toplog mlijeka
  • 1 žlica soli, 1 žličica papra
  • 3 dcl bijelog vina
  • 200 g domaće masti

Priprema:


Kvasac dignuti u mlijeku s malom žličicom šećera.

U zdjelu staviti sitno mljevene čvarke, žumanjke (4 kom), dignuti kvasac, sol, papar i vino. Rukom sve izmiješajte ili upotrijebite mikser s nastavcima za tijesto. Dodajte brašno.

Tijesto je podatno i ne lijepi se. Ostavite ga na sobnoj temperaturi odmarati se oko 30 minuta.

Rastanjite tijesto valjkom na debljinu od 1 cm. Premažite ga s masti koja je bila također na sobnoj temperaturi. Preklopite tijesto kao pismo, točnije omotnicu i ostavite odmarati još 30 minuta.

Postupak ponovite još dva puta. Svaki puta neka tijesto odmara.

Razvaljati i četvrti puta. Nožem izrezati sitne utore na površini tijesta. Okruglim kalupom vaditi okrugle čvarkuše, premazati ih s razmućenim žumanjkom i peći u dobro zagrijanoj pećnici na 190°C (na vrući zrak) ili 200°C (klasična pećnica) oko 20 minuta. (Ako je društvo odraslih, pospite ih dodatno s krupnom soli prije pečenja. Dobro će ići vino ili pivo uz čvarkuše!)

Svrha preklapanja i premazivanja je listanje tijesta, stoga ostatak tijesta ne treba premijesiti jer će se to listanje izgubiti, ali nipošto nemojte baciti ostatke. Ispecite ih takve kakvi jesu, pojest će se.


P o v e z a n i   t e k s t o v i

Kocke s višnjama (malinama, jagodama…) i pud... Završetak nastave. Ljeto je na svom početku. Temperature su visoke. Pogled na pećnicu ne ulijeva radost. E, sad je trenutak za ovaj jednostavni kolač ...
Pileći medaljoni u umaku od kopra sa šparogama Postoji moć u mirisima hrane. Povratak Filipa Latinovicza u djetinjstvo potaknut je mirisima čaja od lipe. Moj povratak u djetinjstvo potaknut...
Zelena proljetna tjestenina ili Shrek tjestenina Koliko puta su odrasli poželjeli pojesti nešto zdravo, obilje špinata, ali zbog namrgođenih dječjih lica su odustali? O tome bi se mogle pisat...
Kruščići za uskrsni blagoslov jela Blagoslov jela jedan je od izvrsnih načina na koji postajemo svjesni svih darova koje nam daruje Gospodin, od vjere i ljubavi prema Bogu i bli...
Posna hrana u korizmi ili kako pomoći razmaženom n... Uz svu ponudu gotove, polugotove hrane u trgovačkim centrima, ali i obilja namirnica koja sve manje ovise o godišnjim dobima zahtjevno je prosječnom k...