Skip to content

Drugačiji Mojsije

Hollywood je još jednom posegnuo za Biblijom kao inspiracijom u filmu “Egzodus: Bogovi i kraljevi”. Ovdje je očito riječ o knjizi Izlaska, točnije o oslobađanju izraelskog naroda iz egipatskog ropstva. Kako je riječ o doista spektakularnim događajima i objavi Božje snage u oslobađanju Izabranog naroda s Mojsijem kao predvodnikom, bilo je za očekivati da će i film prenijeti dio te veličanstvene povijesti. 


egzodus


Naslov filma sugerira da je naglasak na odnosu između pravog Boga i krivih bogova, između Božje vlasti i vlasti zemaljskih kraljeva. I doista, film u centar priče stavlja Mojsija i faraona (ovdje je to Ramzes) koji su živjeli i odgajani zajedno kao braća, naučili su štovati egipatske bogove, sve dok se ne pojavi drugi Bog kojemu će Mojsije biti poslušan dok će faraon odmjeriti snage s njim, postavljajući sebe kao boga.

Redatelj filma Ridley Scott, javno deklarirani agnostik, u svojim filmovima rado koristi vjerske teme. Pozabavio se temom križarskih ratova u filmu “Kraljevstvo nebesko” iz 2005., snimio je TV film o Vatikanu, najavio je snimanje filma o izraelskom kralju Davidu, producent je TV serijala “Killing Jesus” koji je trenutačno u postprodukciji i prikazuje život Isusa Krista. Nesumnjivo, radi se o kvalitetnom redatelju koji je napravio neke klasike filmske umjetnosti kao film “Gladijator” i “Alien – osmi putnik”, te ima oko za snimanje raskošnih blockbustera.

U filmu “Egzodus: bogovi i kraljevi” nije štedio sredstva da što vjernije i ljepše prikaže biblijska mjesta, arhitekturu, kostime, a posebno dobro izgledaju 10 egipatskih zala. Nažalost, u svojem filmu više je truda posvetio detaljima i vizualnim efektima nego likovima i radnji. Sviđa mi se pokušaj da vidimo Mojsija u Egiptu kao prijatelja faraonu, prije nego što će shvatiti svoju svrhu kao Hebreja i Božjeg predstavnika. Taj put od prijateljstva do rivalstva kao neiskorišten potencijal, izveden je blijedo, nerazumljivo i bez emocija. Šteta, jer sam redatelj film je posvetio svome tragično preminulom bratu i u odnos Mojsija i faraona, dijelom unio odnos sebe i svoga brata. Film dotiče i druge važne i zanimljive teme, ali u mnoštvu tema, ne uspijeva dovoljno uključiti gledatelja u niti jednu.

Film ne može zanijekati Boga izraelskog naroda, ali se svim silama trudi pokazati Božje djelovanje kao prirodne fenomene, a ne kao pravo čudo. Egipatski svećenici objašnjavaju uzroke zala i pošasti koje ih pogađaju kao posljedice prirodnih nepogoda, a razdvajanje Crvenog mora ne dolazi po Mojsijevu podizanju štapa i pružanjem ruke prema moru već preko olujnog vihora koji povlači vodu i tako ostavlja korito mora suhim. U filmu Mojsije uopće nema štapa (zato ima mač!), ne vidimo stup od oblaka niti vatreni stup koji prate izraelski narod prema slobodi, a Mojsije sam piše zapovijedi jer se Bogu sviđa što Mojsije razmišlja svojom glavom.

Mosije je i u Bibliji poznat po tome što je imao težak zadatak posredovati između Boga i ljudi, a i Bog i ljudi imali su prema njemu “nemoguće” zahtjeve. Mojsije je morao više puta opominjati narod zbog grijeha i nevjere, a usudio se čak i proturječiti Bogu kad je htio napustiti odmetnuti narod i započeti novi. Odnos Mojsija i Boga i u filmu je na tom tragu, ali iskrivljuje taj odnos prikazujući ga vrlo neugodnim i nedorečenim. Pravi Bog u ovom je filmu prikazan kao dječak koji se često ljuti i nema milosti, a do izražaja ne dolazi njegova svetost i pravda koju valja poštivati.

Mojsije se u filmu susreće s gorućim grmom koji označuje da se nalazi u Božjoj prisutnosti. Zatim susreće spomenutog čudnog dječaka koji mu se obraća kao Bog, a možda i kao Božji anđeo u ime Božje. Kad govorimo o prikazu Boga, uvijek smo u problemu jer ne postoji lik, osim čovjeka i Boga Isusa Krista, koji bi nam vjerno predstavio Božji lik. Dječak u ovom filmu ostaje zagonetan do kraja i to je pozitivno jer je Bog Starog zavjeta takav, teško objašnjiv.

Ono što se dogodilo s pravim Mojsijem u Bibliji je to da se on sprijateljio s Bogom do te mjere da mu je lice sjajilo božanskim svjetlom nakon razgovora s njime, a u filmu nema te prisnosti. Mojsije se ne divi Bogu. Njemu je neugodno s Bogom i to je nešto što mi je najviše smetalo u prikazu Boga u ovom filmu. Odnos Boga i Mojsija je odnos suradnje, ali ovom filmu nije stalo do toga.

Film sadrži i razne “ispravke” Mojsija kako bi film bio “bolji”. Mojsije ubija Egipćanina u samoobrani, a ne kako bi spasio Hebreja, povlači se u pustinju na svega nekoliko godina, kako bi ostao mlad za potrebe filma. Nije ponizan i ne muca, već je hrabar i snažan ratnik koji se ne da poniziti niti pred Bogom.

Na kraju, ono što nedostaje filmu, da bi u skladu s naslovom, ostavio bolji dojam je predstaviti Mojsijevog Boga kao pravog Boga, kao kralja nad svim kraljevima. U Bibliji, nakon što su prešli Crveno more, Mojsije je započeo pohvalnu i zahvalnu pjesmu Bogu govoreći: “Tko je kao ti, Jahve među bogovima, tko kao ti sija u svetosti, u djelima strašan, divan u čudima? Vazda i dovijeka Jahve će kraljevati.” Film se ne usuđuje niti spomenuti da je bilo ikakve zahvale Bogu. Nažalost. Možemo se nadati da će ta scena biti uključena u sat i pol dužoj verziji filma koja će se naknadno pojaviti na DVD i Blurayu.

“Egzodus: bogovi i kraljevi”, nije pretjerano loš film. Nakon loših kritika koje sam čuo, očekivao sam da će film biti puno lošiji. Problemi koje sam ovdje istaknuo, nisu toliko ozbiljni da bi bili heretički i mogu se očekivati od filma koji je rađen za vjernike i nevjernike podjednako. Niti jedan film do sad, koliko mi je poznato, čak niti hvaljeni “Deset zapovijedi” iz 1956., ili odličan animiran film “Princ od Egipta” nisu posve vjerni Bibliji, ali imaju malo više poštovanja prema njoj, i prenose snažniju duhovnu poruku, a čisto filmski gledano, pružaju više uzbuđenja i emocija.

vlč. Anđelko Katanec

vlč. Anđelko Katanec

Povjerenik za pastoral migranata i turista u Zagrebačkoj nadbiskupiji i urednik bloga andjel.bloger.hr.
vlč. Anđelko Katanec

Latest posts by vlč. Anđelko Katanec (see all)

P o v e z a n i   t e k s t o v i

I Bog je zaslužio Oscara – film: Povratnik (2015.)... „Tom Hardy je izuzetan. Leonardo Di Caprio je virtuoz u svojoj izvedbi.“ Ovo su komentari za glavne glumce filma Povratnik (The Revenant), koji su uje...
Najdraži filmovi 2015. U protekloj godini pogledao sam otprilike 100 dugometražnih filmova, a četvrtinu od njih u kinu. To je malo filmova za stručnu ili barem objektivnu sa...
Tora, Isus i Pavao o razrješivosti ženidbe 1. Sažetak Prvotni Božji naum jest da je brak supružnicima trajno otkrivanje sama sebe: „Ovo je kost od mojih kostiju, pȕt od moje pȕ...
Mojsijev i Kristov zakon Uvodna određenja Pravo Právo je: „istinsko umijeće dobrote i jednakopravnosti“ (Celzo); ukupnost pravila koja uređ...
Mojsije 4. rujna Crkva liturgijski slavi starozavjetnog zakonodavca Mojsija, kojega je Bog izabrao i objavio mu se kao Onaj koji jest, preko kojega je izbavio...