Skip to content

Kurkuma – začin i lijek

Kurkuma – Indijski šafran, Curcuma spp. (longa) pripada obitelji đumbirovki (Zingiberaceae), a šire razredu Liliopsida. Po obliku korijena, lista i cvijeta je slična đumbiru, ali ne i po boji. Međutim, šafranu sliči kada se koristi mljeveni u kuhinji jer jelima daje zlatnožutu boju. Šafran je crven, a jelu daje žutu boju. Doduše, i cvjetovi su izrazite modre boje, samo što je šafran nizak, a kurkuma raste i do 60 cm. Radi ove ljepote lista i cvijeta, kurkuma se uzgaja i kao kućno cvijeće.


kurkuma


Ona se melje i suši i tako se dobiva jedan veoma rašireni začin u čitavom svijetu i svim kuhinjama. Šafran se u povijesti koristio kao boja u slikanju, a kurkuma u bojanju indijskih platna i svile. On se više rabi od šafrana jer je kudikamo jeftiniji. Također se koristi kod pravljenja jednoga drugoga začina, a to je keri (Curry).

Okus mu je, kada je svjež, blage ljutine i gorkast, dok sušeni naliči na nešto između naranče i đumbira. Kurkuma je nazočna u gorušici, umacima, siru, maslacu, likerima i slatkišima. Koristi se za začinjavanje i bojanje salatnih preljeva. Međutim u našim normalnim kuhinjama se koristi kod jela s roštilja, variva, specijaliteta od ribe, divljači i gulaša, kao i kod čobanca.

Prah kurkume je dobro čuvati u tamnim staklenim bočicama, iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu kao što gube ulje, med i sir.

U kuhinji se rabi već preko 5000 godina. Prilično je kaloričan. Na mjernoj jedinici od 100 je 354. Nije ni čudo jer sadrži ugljikohidrate, masti i bjelančevine. Također se u njoj nalaze kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Od vitamina ima B1, B2, B3, B6, te vitamine K i E.

Njegov najznačajniji sastojak je kurkumina, koja ima i začinsko i ljekovito djelovanje, pa i u najmanjim količinama. Kurkumin je poznat po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Vrlo značajno otkriće je povoljno djelovanje kurkumina na usporavanje pojave raka debelog crijeva, prostate, pluća i dojke. U Indiji se primjerice rjeđa pojava raka prostate pripisuje upravo prehrani bogatoj kupusnjačama i kurkumi.

Gledajući nabrojene sastojke, onda je jasno da se kurkuma smatra lijekom protiv tolikih i za tolike, kao što je protiv nadimanja, korisna je zbog svog utjecaja na jetru. Tvrde da kurkuma može obuzdati rast raznih vrsta raka, te da može pomoći u prevenciji začepljenja arterija. Kurkuma smanjuje zagušenja i upale. Djeluje antiupalno na sluznicu grla, pluća, želuca i crijeva.

Ne znaš što dalje zaključiti. Jednom sam rekao za čičak, jer je sličan ovim odlikama kurkume, da ako se ovo bude ovako koristilo i svima obećano ispunilo, onda tko će mrijeti!? No, uistinu, treba biti dragom Bogu zahvalan za ovolike i ovakve darove u prirodi koji dolaze do naših tanjura i naših usta.


kurkuma

Fra Franjo Mabić

Fra Franjo Mabić

Bio je župnik u Izbičnu i urednik stranice frafranjomabic.info. Umro je u travnju 2015. god.
Fra Franjo Mabić

Latest posts by Fra Franjo Mabić (see all)

P o v e z a n i   t e k s t o v i

Šparoge (divlje i domaće) Šparoga – Asparagus officinalis - se uzgaja kao biljka zelja, ali je u mediteranskim, klimatskim uvjetima nalazimo i po šumama i gustišima. ...
Kuke Vitalba na latinskom znači zora života. Upravo su to kuka ili šparoga, kakvima ih pogrešno zovemo. Šparoga je nešto sasvim drugo. Prvi proljet...
Noni – voće, lijek i napitak Noni je biljka–stablo tropske klime i temperature. To bi značilo od Indije do Tajlanda, ono što zovemo Azijski jugo-istok, pa do Australije. Raste i n...
Pšenica – hrana, lijek, čaj, industrija Podrijetlo pšenice je iz jugozapadne Azije. Sije se većinom u toplijim krajevima što je i Amerika iskoristila i postala svjetska žitnica. Njez...
Proso – kruh, pecivo, pivo Proso je žitarica sitnoga zrna, ali veoma korisnoga i bogatoga sastojcima, napose škrobom koji se može mjeriti u postotcima i s kukuruzom. To ...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!