Skip to content

Marijin križ

Marija je krizmanica i ima 14 godina. Njena obitelj dio je tradicionalne katoličke zajednice “Bratstvo svetog Pija X.” koja stoji na rubu fundamentalizma zbog svojih strogih načela i neprihvaćanja II. Vatikanskog koncila. U pripremi za sakrament svete potvrde Marija shvaća da je odgovorna za svoju dušu i duše svojih bližnjih te odluči predati svoj život Bogu s plemenitom nakanom za ozdravljenje svojega mlađeg brata. Ta odluka povest će ju putem križa u njemačkom filmu “Kreuzweg” iz 2014. godine.Kreuzweg na hrvatskom jeziku znači križni put i u ovom filmu kroz 14 scena naslovljenih prema postajama klasične pobožnosti Isusova križnog puta, pratimo djevojčicu Mariju kroz njezinih 14 karakterističnih postaja života. Direktno se i jasno povezuju Isus Krist i krizmanica Marija premda među njima ima puno razlika i nije baš jednostavno usporediti ta dva puta križa.

Dok Isusa u prvoj postaji osuđuju na smrt, Marija na katehezi u crkvi uči kako postići spasenje, dok Isus u drugoj postaji prima na se križ, Marija je u nedjeljnoj šetnji s obitelji i razmatra načine što i kako prikazati kao žrtvu Bogu, zatim u knjižnici rješava teške zadatke iz matematike, razgovara s majkom u automobilu, odlazi na ispovijed, zatim u svađi za obiteljskim stolom prima blagu obranu od svoje krizmane kume (ona je tu kao Veronika koja je Isusu rupcem obrisala krv i znoj s lica). U 7.-oj postaji Isusova drugog pada, Marija je na satu tjelesnog, ali ne želi vježbati zbog “sotonske” moderne glazbe koja svira u pozadini te doživljava ismijavanje i izrugivanje, kasnije ju prijatelj pokušava utješiti i tako dalje.

Ritam tijeka radnje je spor, vizualno strogo usredotočen na interakciju likova, a s druge strane detaljan i dinamičan zbog drame koja se na psihološkoj razini odvija pred gledateljem. Kamera je statična što znači da je kamerman jednostavno postavio kameru, a radnja se odvija pred njom. I tako kroz 14 kadrova. Vidljivo je pomicanje kamere jedino za vrijeme 9. postaje koja se odvija u crkvi i prikazuje podjelu svete potvrde. U filmu nema puno prostora za igranje efektima i sva pozornost dolazi iz riječi i gesta likova u filmu koji su, treba priznati, stvarno uvjerljivi. Niti na tren ne izgledaju kao glumci već kao stvarne osobe, gotovo kao da gledamo reality dokumentarac. Film ne nudi uzbuđenje blockbuster ili zabavnih filmova, već izaziva duboko promišljanje i emocionalnu zainteresiranost za sudbinu glavnog lika.

Teško je reći da je “Kreuzweg” religijski film. On je art film i drama s religijskom tematikom i čini se da nije pretjerano sklon vjeri. U interesu mu je pokazati Mariju kao žrtvu, žrtvu vjerskog fundamentalizma, žrtvu obiteljskog i društvenog nasilja, žrtvu bolesti, ali i kao kristološki lik koji žrtvu slobodno, svjesno, spremno i odlučno, čak i rado, prihvaća. Po tome je ovo dubok i dojmljiv film. Marijin način razmišljanja i vjerovanja proizlazi iz njenog strogog vjerskog i obiteljskog odgoja kojega je teško opravdati, ali u njoj nesumnjivo nalazimo jednu sveticu.

Isus je svome križnom putu nosio teški drveni križ na svojim ramenima. Taj križ simbolizira sve pogrde, sve zlo, sve grijehe i patnje ljudi kroz svu povijest. Marija nema vidljivi križ koji nosi, ali ipak prolazi svoj križni put. Njen križ je bolest njenog brata, kao i njena vlastita, nerazumijevanje i strogost majke, ruganje prijatelja, zabranjena simpatija, skrivene misli, zabranjena crkvena glazba… U svim njenim odnosima i u svemu što proživljava, vidimo njenu krhkost, nevinost i odlučnost da izdrži križ do kraja, a njena je želja plemenita jer želi samo ono što je Božje.

Film završava pogledom prema nebu, a prije toga, posebno u zadnje dvije postaje, ostajemo uznemireni i dirnuti i ne znamo koji je zapravo bio smisao Marijine žrtve. Njenu želju vidimo ostvarenu, ali ipak nismo mirni jer žrtva je, čini se, prevelika. To nas pita i o Isusovoj žrtvi i njegovome križu. Znamo li koji je njen smisao, možemo li pojmiti muku koju je Isus podnio? Bez uskrsnuća Isusa Krista, bez Boga ne možemo naći smisao ničijega križa.

Ovaj film iznimno cijenim kao teološki ispit. Meni osobno nije bio ugodan, počevši od prve scene u kojoj svećenik u katehezi tvrdi da je Crkva 2000 godina stajala kao utvrda protiv zla, a onda je II. Vatikanski koncil napravio pukotinu u zidu i pustio đavla u Crkvu. Svećenikova kateheza na početku izriče mnogo dobrih i poticajnih stvari, ali ovakve tvrdnje cijeli nagovor stavljaju pod znak upitnika. Slično i kod sakramenta svete ispovijedi, svećenik daje korisne savjete i upućuje Mariju na ispravljanje počinjene pogreške, ali dobiva se dojam da male grijehe smatra kao smrtne, pa i pokora od 3 žalosne krunice izgleda kao neprimjereno velika. Važna je, dakle, činjenica da svećenik pripada već spomenutom Bratstvu svetog Pija X. i da vjerski odgoj koji pruža ne odgovara u svemu nauku Katoličke Crkve utoliko što se otvoreno suprotstavlja svemu modernome kao zlu. Mladi svećenik je unatoč tome očito vrlo pametan i duhovan te Mariji ne dopušta da se žrtvuje do smrti, već ju upućuje da žrtvovati se za nekoga, znači prije svega živjeti i brinuti za tu osobu, boriti se s njom za njezino dobro.

Film “Kreuzweg” pruža nam uvjerljivu, kompleksnu i promišljenu priču koja proziva mnoge, pa i gledatelja na ispit savjesti: tko je kriv za Marijin (i Isusov) križ, stavljam li križeve bilo koje vrste na tuđa leđa, te kako ja nosim svoj križ?

vlč. Anđelko Katanec

vlč. Anđelko Katanec

Povjerenik za pastoral migranata i turista u Zagrebačkoj nadbiskupiji i urednik bloga andjel.bloger.hr.
vlč. Anđelko Katanec

Latest posts by vlč. Anđelko Katanec (see all)

P o v e z a n i   t e k s t o v i

I Bog je zaslužio Oscara – film: Povratnik (2015.)... „Tom Hardy je izuzetan. Leonardo Di Caprio je virtuoz u svojoj izvedbi.“ Ovo su komentari za glavne glumce filma Povratnik (The Revenant), koji su uje...
Najdraži filmovi 2015. U protekloj godini pogledao sam otprilike 100 dugometražnih filmova, a četvrtinu od njih u kinu. To je malo filmova za stručnu ili barem objektivnu sa...
Vjera sićušnog zrna – film: Little Boy (2015... Za svaki posao treba imati vjeru, vjeru da taj posao ima smisla, vjeru da taj posao možemo obaviti. U novom filmu „Little Boy“ (Maleni dječak), jedan ...
Bog nije mrtav – film: God’s Not Dead ... Nedavno sam primio poruku na mobitel: Bog nije mrtav. Poslala mi ju je osoba nakon gledanja filma "God's not dead", uz komentar: "Ovaj film mi je prom...
Čovjek koji je izdržao – film: Nesalomljivi ... U Božjim očima, svaki je život dragocjen i poseban. Ljudske životne priče najvrednija su svjedočanstva Boga stvoritelja i spasitelja. Jedna od takvih ...