Skip to content

Mi i sveci


Sveci su uzori na putu svetosti kao saveznici, pomagači.

Sveti Antun je jedan od popularnijih svetaca u Crkvi, ali i mi imamo svece ponikle u našem narodu: Nikola Tavelić, Marko Križevčanin, Leopold B. Mandić.

Po čemu su sveci veliki i slavni? Bili su na službi Bogu i ljudima.

Navikli smo, što god radili, tražiti posrednike, pomoćnike, da nas povežu, pomognu, proguraju. Isus je, u punom smislu riječi, jedini posrednik između Boga i ljudi, zato se valja ponizno zapitati mogu li drugi, pa i sveci, učiniti ono što moramo sami?

Svatko, naime, za sebe traži nebo, pa valja imati na umu da sveci neće za nas ići u crkvu, moliti, postiti, ići na pričest… Ipak se na njih s pravom oslanjamo, ali ne bismo to trebali činiti kao da su svemogući. Njihov primjer nas potiče da i u drugima vidimo svece. Oni su Boga nosili, s Bogom su drugovali, pa nam zato mogu biti i zagovornici.

No, trebamo se i zapitati koliko znamo o životu naših svetaca, koliko im se molimo… Nije sveti Ante veći od njih, a meta je hodočašća, zavjeta. Jedna je molila: “Pomozi mi sveti Ante, imenjače moga Luke!” Čuo sam i za ovu: „Isuse, moli svetog Antuna da mi pomogne!” Zato je važno razvijati zdravu pobožnost prema svecima.

Sveci se ne rađaju, nego postaju, pa je nadasve zanimljivo i ohrabrujuće pratiti njihov uspon k savršenosti. Uostalom, i s čisto ljudskoga motrišta život jednoga sveca je poput najzanimljivijeg romana, s razlikom da je u svečevu životopisu riječ o stvarnom životu, a ne o plodu mašte nekoga pisca.

Uz naše svece imamo i tri blaženika iz novijega doba koji su beatificirani nakon redovitoga kanonskoga postupka: Alojzija Stepinca, Mariju Propetoga Isusa Petković i Ivana Merza.

Zasad ih nemamo više zbog nekih naših povijesnih okolnosti koje nisu pogodovale nekom većem zanimanju za ovaj vid crkvenoga života, ali i zbog činjenice da Hrvati lako ne prepoznaju i ne priznaju svetost u vlastitoj kući. Mi više cijenimo svece drugih naroda, ne znamo cijeniti sinove svoga naroda.

Ostaje i jedno pitanje na koje samo Bog može dati odgovor, a to je: Koliko je visok stupanj duhovnosti u našoj domaćoj Crkvi? U Markovu evanđelju (Mk 6, 5-6) čitamo da Isus u svom zavičaju nije mogao učiniti ni jedno čudo, zbog njihove nevjere. Je li nevjera, mlaka vjera, razlog što ih nemamo više? Za beatifikaciju, odnosno kanonizaciju traže se i čudesa, a jedno je sigurno: gdje nema dovoljno vjere, nema ni čudesa.

Proglašeni blaženici, odnosno sveci, istinske su zvijezde koje treba nasljedovati. Oni ne mogu biti primjer, ako ih se ne poznaje.

Imajući u vidu nemjerljive zasluge svetaca u povijesti Crkve i čovječanstva, i nesvjesno osjećamo koliko su potrebni i današnjem društvu, pa i našem narodu.

Vlč. Slavko Vranjković

Vlč. Slavko Vranjković

Župnik u Nuštru, književnik i slikar.
Vlč. Slavko Vranjković

Latest posts by Vlč. Slavko Vranjković (see all)

P o v e z a n i   t e k s t o v i

Vjeronaučna olimpijada 2018./2019. – pomoć u... Vjeronaučna olimpijada za 2018./2019. god. posvećena je temi svetosti, a naslovljena je Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu. Građa je podijel...
Štovanje svetaca u liturgiji Grgur Veliki tumači kako se glede štovanja nekog sveca u Rimu osobito pazi na načelo nomen, locus, dies, tj. da se radi o pravom mučeniku, t...
Može li Marija biti uzor modernoj ženi? Kako Marija može biti uzor modernoj ženi, onoj koju vidimo na ekranu, na ulici, u društvu? Ako ih usporedimo, vidimo da je Marija ponizna, vje...
Možda Ovih nekoliko dana sam proveo u Zagrebu. Iskoristio sam svaki trenutak da budem sa svojima koje povremeno vidim, da im ugodim, pokažem da ih v...
Na svetost pozvani Kakvi smo mi kršćani ljudi? Imamo na tisuće ciljeva koji nisu daleko od zemlje, uspjeha, novca, karijere. Koji je to cilj mojeg života kao krš...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!