Skip to content

Molitva za prestanak kiše i molitva u bilo kojoj nevolji


U ranijim su vremenima obrednici predviđali molitve i ophode u raznim prigodama, pa tako i u vremenu kada bi izbila bilo kakva elementarna nepogoda ili kakva druga nevolja. Odmah bi se vjernici okupljali i zajedno sa svećenikom svoje molbe uputili Bogu, ponizno vapeći da ih oslobodi od te nevolje.

Tako, između ostaloga, pronalazimo u Đakovačkom obredniku iz 1878. god. Provod za vedrinu (odnosno ophod za prestanak kiše i opasnosti od poplave), te Provod u kojoj god nevolji (odnosno ophod da Bog izbavi svoj narod od bilo koje opasnosti).

Koliko god nam se molitve koje su se tada molile mogu danas činiti teološki nedorečene, ipak valja imati na umu kako su ih ljudi srčano molili, odnosno doslovno vapili Bogu da ih oslobodi od nevolje koja ih je pogodila, a za koju su bili uvjereni da su ju zaslužili svojim grijesima.

U ovim uistinu teškim vremenima, kada nam poplave prijete sa svih strana i kada su mnogi i mnogi životi ugroženi, a domovi i usjevi uništeni, dobro je prisjetiti se starih obrednika.

Stoga donosimo dvije molitve iz navedenog Đakovačkog obrednika (obje su izvadci iz svojih ophoda), ali koje ćemo, zbog arhaičnog jezika kojim su pisane, prereći današnjim rječnikom.


MOLITVA ZA VEDRINU


Bože, ti kojega vrijeđa grijeh, a pokora ublažuje, milostivo pogledaj na prošnje svoga naroda, i bičeve srdžbe svoje, koje smo za grijehe zaslužili, odvrati od nas.

Vapijemo k tebi, usliši nas, Gospodine, i udijeli nam, molimo te, vedrinu zraka, da, iako pravedno za grijehe svoje trpimo, osjetimo tvoje milosrđe i tvoju blagost.

Molimo, svemogući Bože, tvoju blagost, da obuzdaš kišnu poplavu i udostojiš nam se udijeliti vedrinu lica svoga. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome, koji živi i kraljuje u sve vijeke vjekova. Amen.


MOLITVA U BILO KOJOJ NEVOLJI


Svemogući Bože, ne prezri naroda svoga koji ti u svojoj bijedi vapi, nego, poradi slave imena svoga, milostiv budi nama bijednicima.

Neizrecivo milosrđe svoje, Gospodine, milostivo nam iskaži: oslobodi nas sve zajedno svih grijeha i kazni, što smo ih zaslužili.

Udijeli nama, slugama tvojim, molimo, Gospodine Bože, uživati uvijek zdravlje tijela i duše, i po slavnom zagovoru Blažene Djevice Marije izbaviti se iz ove nevolje i uživati vječnu radost. 

Bijedu našu, molimo te Gospodine, milostivo pogledaj, i odvrati od nas srdžbu svoju, koju smo zaslužili.

Bože, utočište naše i kreposti, početniče bogoljublja, usliši ove bogoljubne molbe svoje Crkve, i udijeli nam da ovo što molimo uistinu i zadobijemo. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome, koji živi i kraljuje u sve vijeke vjekova. Amen.

 

mr. Snježana Majdandžić-Gladić

mr. Snježana Majdandžić-Gladić

Vjeroučiteljica u Osijeku i urednica portala
mr. Snježana Majdandžić-Gladić

Latest posts by mr. Snježana Majdandžić-Gladić (see all)

P o v e z a n i   t e k s t o v i

S Isusom u Maslinskom vrtu Molitvena ura na Veliki četvrtak Napomena: Čitati treba smireno i bez žurbe, da svaka riječ bude posijana u srce. Potrebna su tri čitač...
Ilija u pustinji (euharistijsko klanjanje) Uvod Htjeli bismo danas moliti potaknuti Božjom riječi. Promatrat ćemo jednog Božjeg čovjeka - Iliju proroka u njegovoj životnoj krizi ...
Sedam Isusovih riječi na križu (euharistijsko klan... Snimio: Igor Brautović Prva riječ: "Oče, oprosti im, ne znaju što čine" Iz Evanđelja po Luki (23,33-34): I kad dođoše na mjesto zvano L...
Blaženstva (euharistijsko klanjanje) Uvod Gospodine Isuse, klanjamo ti se u otajstvu euharistije i u otajstvu Tvoje riječi. Htjeli bismo razmišljati o tvojoj riječi i živje...
Hvalospjev Marijin (molitvena ura) Uvod Sada, u tišini ovoga Božjega doma htjeli bismo izraziti hvalu Bogu i to riječima Marijinog hvalospjeva. Marija je, naime, majka Go...