Skip to content

Najdraži filmovi 2015.

U protekloj godini pogledao sam otprilike 100 dugometražnih filmova, a četvrtinu od njih u kinu. To je malo filmova za stručnu ili barem objektivnu sadržajnu analizu godine, ali niti od onog što sam pogledao, nije mi bilo lako odabrati 10 najboljih. Bilo je tu puno filmova u kojima sam uživao: u hitovima kao što su „Brzi i žestoki 7“, „Ant-man“ i „Jurski svijet“, u filmovima snimljenima po istinitim događajima: „Joy“, „Legenda“ i „Put do slave“, u sportskoj drami „Creed“, u animiranim filmovima: „Kod kuće“, „Izvrnuto obrnuto“, „Dobri dinosaur“ i „Snoopy i Charlie Brown: Peanuts Film“, a uspio sam pronaći i jednu komediju koja mi se svidjela: „The Ridiculous 6“. I premda je ostalo još mnogo filmova koje nisam ni stigao pogledati, u nastavku slijedi kratak opis meni najdražih filmova iz 2015.-e godine.


top 10 filmova


10. Spectre


Nisam ljubitelj Jamesa Bonda, niti njegov posljednji film „Spectre“ smatram najboljim Bondovim filmom. Unatoč svemu tome, ovaj film cijenim i ostat će mi u sjećanju kao pokušaj zaključivanja priče o tajnom agentu s dozvolom za ubijanje. Bond susreće jednog ozbiljnog protivnika i shvaća da mu je dosta ovog posla pa koristi priliku da nestane. Bilo mi je drago vidjeti Monicu Bellucci kao Bondovu epizodnu djevojku, a kao svećeniku bilo mi je zanimljivo čuti da je Bond razmišljao o tome da bude svećenik aludirajući na svoj život bez doma, supruge, obitelji, sigurnosti. Također, vidljivo je da je u film uloženo puno novaca i pruža nam priliku posjetiti mnoga egzotična mjesta. Smatram da će film zadovoljiti ukuse velike većine gledatelja.


9. Osvetnici 2: Vladavina Ultrona
(Avengers: Age of Ultron)


Marvelovi strip junaci Osvetnici, vratili su se i okupili zajedno u filmu „Osvetnici 2: Vladavina Ultrona“ protiv neprijatelja kojega su sami stvorili. Ovo je žanrovski film koji se malo previše trudi svidjeti svakome. Ja uživam u ovakvim filmovima i drago mi je što su u posljednje vrijeme dobili na popularnosti te ih ima sve više i volio bih da i dalje zadrže razinu kvalitete koju nastavljaju s ovim filmom. Osim superjunaka koje shvaćam kao nekakve moderne svece-uzore, važna je i uloga glavnog negativca. Uvijek je glavno pitanje tko će se suprotstaviti našim junacima i kako će ga oni uspjeti svladati, a u ovom filmu to je lik koji si daje za pravo biti novi bog. Ono što mi se ovdje posebno svidjelo je borba koju su junaci filma morali nadvladati među sobom samima i sa svojim osobnim strahovima i slabostima.


8. Mali princ (The Little Prince)


2015.-e godine bilo je puno odličnih animiranih filmova, a najviše od istih svidjela mi se ekranizacija knjige „Mali princ“. Ovaj film Malog Princa stavlja u drugi plan, ali samo kako bi pouku njegove priče uključio u život jedne djevojčice s kojom se mnoga djeca danas mogu poistovjetiti. Taj zaokret pomalo je neobičan, a njegova svrha je da ovu priču učini relevantnom za današnju suvremenu generaciju djece i odraslih. Film ide puno dalje od očekivanja i daje nam novi „realističan“ pogled na Malog princa i likove iz njegove priče. Miješa stvarnost i bajku u jednu priču i kao i knjiga, uspijeva ostaviti zagonetku za odrasle, a toplu poučnu priču za djecu.


7. Ex Machina


„Ex Machina“ je film koji postavlja više pitanja nego što daje odgovora. Ovo je film znanstvene fantastike, ali u skoroj ili daljoj budućnosti, s ovim ćemo se temama morati ozbiljnije pozabaviti. Koja je razlika između ljudske osobnosti i umjetne inteligencije i može li robot biti human, može li imati osjećaje, može li biti svjestan sebe, može li, kao što govore neka predviđanja, umjetni život biti nova stepenica evolucije, nakon biljaka, životinja, ljudi? U početnim scenama robot koji je na ispitu svjesnosti daje Božji odgovor na pitanje svoga identiteta i to je uzelo moju pozornost za cijeli film. Tema Boga nije kasnije razvijena, ali su zato učinjeni koraci prema nepredvidivim i teško protumačivim događajima. Dok sve više upoznajemo pametnog robota shvaćamo da pred sobom imamo jedno sasvim posebno novo živo biće.


6. Soba (Room)


Uvijek dva ili tri puta promislim prije nego što pogledam neki takozvani indie (nezavisni niskobudžetni) film jer to su uglavnom filmovi rezervirani za specifičnu publiku i s naglašenim umjetničkim elementima. Bogu sam zahvalan što sam se odvažio pogledati „Sobu“ film o majci i njenom 5-godišnjem sinu koji su zatvoreni u jednoj sobi. Za dječaka, ta soba je cijeli svijet i on ne može pojmiti da postoji svijet izvan te sobe. Ipak, uspjet će pobjeći i po prvi puta vidjeti otvoreno nebo, drveće, travu, ljude, kuće i sve drugo. Upravo iz njegove perspektive gledamo cijelu priču i proživljavamo njegove emocije: s njime se smijemo, plačemo, čudimo i počinjemo gledati svijet novim očima. Jedna od glavnih tema filma je majčina ljubav ispunjena drugim ozbiljnim temama o Bogu, o djetetu rođenom iz silovanja, o psihičkim slabostima. Nakon filma, pročitao sam i knjigu po kojoj je nastao i s njom još dublje ušao u kompleksnost emocija i muku koju proživljavaju glavni likovi filma.


5. Mali dječak (Little Boy)


Rijetko imamo priliku vidjeti tako dobroćudne, plemenite i lijepo ispričane priče kao što je to s filmom „Mali dječak“. Nakon što mu je otac otišao u vojsku, maleni dječak se trudi ojačati vjeru i tako vratiti svog oca iz rata. On vjeruje da ništa nije nemoguće onima koji vjeruju. Naravno da će njegova vjera biti često na kušnji, a još više i vjera onih oko njega, čak i mjesnih svećenika. Ovo je dramski film za cijelu obitelj, i od svih ovih filmova, film koji bih prvi svakome preporučio, ujedno vedar i ozbiljan, a cijelo vrijeme djetinje privlačan. Film je prikladan za godinu milosrđa u kojoj se nalazimo jer u njemu između ostalog prikazuje ostvarenje 7 tjelesnih djela milosrđa.


4. U srcu mora (In the Heart of the Sea)


Ne znam zašto film „U srcu mora“ nije financijski uspio. U moru blockbuster filmova, ostao je neprepoznat i izgubljen. Osobno volio bih više ovakvih filmova. U pozadini epske priče borbe s mističnim kitom i surovim oceanom, stoji teret mučnih sjećanja preživjelih likova. I dok glavni lik prepričava pustolovnu na moru, olakšava svoju dušu i uspijeva se izmiriti s proživljenim mučnim događajima, kao što npr. grešnik uspijeva naći mir nakon što ispovjedi svoje grijehe. Film se trudi uključiti puno elemenata u priču i potiče da se na kraju provjeri kako je tu priču ispričao Herman Melville u svojemu klasiku.


3. Marsovac (The Martian)


Ima nešto što privlači u pustolovnim filmovima koji prikazuju jednog čovjeka u borbi protiv nemogućega, a to je slučaj i s filmom „Marsovac“ u kojemu jedan astronaut nastoji preživjeti na Marsu gdje praktički nema uvjeta za život. S njime učimo o znanosti i mogućnostima života u svemiru dok napeto pratimo kako se suočava s uvijek novim problemima i uspijeva ih nadvladati. No neće uspjeti sam. Kao nikad prije, u ovom sam filmu doživio zajedništvo globalnog društva koje nadilazi bilo koje spolne, rasne, vjerske, nacionalne podjele i predrasude – svatko je bitan i svatko može doprinijeti rješavanju problema i tako nas ovaj film uči potrebnoj suradnji.


2. Pobješnjeli Max: Divlja cesta (Mad Max: Fury Road)


Kao ljubitelj filmova o Pobješnjelom Maxu s velikim sam iščekivanjem čekao film „Pobješnjeli Max: Divlja cesta“. Samim time što je film ispunio moja visoka očekivanja dovoljno je da ga smjesti na vrh ove ljestvice filmova godine. Max je ostao zagonetan introvertiran pustolov u apokaliptičnom svijetu ludih ljudi u potrazi za smislom, za iskupljenjem, za boljim svijetom i te teme daju filmu dušu. I premda prikazuje jedan izmišljeni svijet, sve izgleda stvarno i realistično budući da je redatelj doslovno izgradio jedan novi svijet za potrebe filma.


1. Povratnik (The Revenant)


Posljednji film koji sam pogledao u 2015.-oj godini ujedno mi je i najbolji. Gledati „Povratnika“ na velikom platnu bilo je posebno iskustvo, a kamera koja izbliza prati likove uspjela me je prebaciti u središte radnje. Osim tehnički savršene izvedbe i odlične glume glavnih glumaca (Di Caprio i Hardy), film je poseban i zbog radnje koja iskače iz uobičajenih priča o preživljavanju i osveti i na razmatranje nam daje ulogu prirode i Boga koji imaju vlast dati i oduzeti život. Sviđa mi se što film Bogu (kojega se u većini filmova niti ne spominje) ostavlja važnu ulogu, a za raspravu ostaje procijeniti koliko je ta uloga prikladna. Film zahtijeva pozornost kroz dugačkih 2 i pola sata, no obilno nagrađuje svoje gledatelje skladnim kontrastom okrutnosti i milosti, uzbuđenja i mira.

vlč. Anđelko Katanec

vlč. Anđelko Katanec

Povjerenik za pastoral migranata i turista u Zagrebačkoj nadbiskupiji i urednik bloga andjel.bloger.hr.
vlč. Anđelko Katanec

Latest posts by vlč. Anđelko Katanec (see all)

P o v e z a n i   t e k s t o v i

Najdraži filmovi 2014. Na kraju 2014.-e pokušao sam se prisjetiti najboljih filmova koje sam pogledao tijekom godine. Nemoguće je napraviti listu najboljih filmova s kojom ć...
I Bog je zaslužio Oscara – film: Povratnik (2015.)... „Tom Hardy je izuzetan. Leonardo Di Caprio je virtuoz u svojoj izvedbi.“ Ovo su komentari za glavne glumce filma Povratnik (The Revenant), koji su uje...
Vjera sićušnog zrna – film: Little Boy (2015... Za svaki posao treba imati vjeru, vjeru da taj posao ima smisla, vjeru da taj posao možemo obaviti. U novom filmu „Little Boy“ (Maleni dječak), jedan ...
Bog nije mrtav – film: God’s Not Dead ... Nedavno sam primio poruku na mobitel: Bog nije mrtav. Poslala mi ju je osoba nakon gledanja filma "God's not dead", uz komentar: "Ovaj film mi je prom...
Čovjek koji je izdržao – film: Nesalomljivi ... U Božjim očima, svaki je život dragocjen i poseban. Ljudske životne priče najvrednija su svjedočanstva Boga stvoritelja i spasitelja. Jedna od takvih ...