Skip to content

Ortaci

„Noa, zemljoradnik, zasadio vinograd” (Postanak 9, 20). Ta je svetopisamska vijest nadahnula nastanak sljedeće pripovijesti.


Noa, Andrea Pisano

Noino pijanstvo, u mramoru isklesao Andrea Pisano između 1336. i 1343.,
Katedralni muzej u Firenci (detalj).

Dok se pripremao zasaditi vinograd, Noi se ukazao Sotona i pozdravio ga: „Mir s tobom.” Noa je uzvratio na isti način: „Mir s tobom.”

„Čim se baviš?” zapita Sotona.

„Sadim vinograd”, odgovori Noa.

„A zašto?”

„Zato jer je to dobra stvar”, odvrati Noa. „Imat ćemo slatko voće, a njegov sok dat će nam vino.”

„Ako je tako”, reče Sotona, „možda možemo biti ortaci.”

Noa pristane.

Sotona dovede janje i zakla ga. Onda dovede lava, pa zakla i njega. Dovede još i majmuna i svinju, te i njih zakla. Tada natopi sadnice njihovom krvlju.

Doista, kad tko pije vinogradsku tekućinu on postaje ortak s tim životinjama i prihvaća njihove osobine. Prije nego li kuša piće, on je poput nedužnoga janjeta. Nakon što popije nekoliko čašica okuraži se kao lav. Nakon što u sebe unese još vina, ponaša se poput majmuna. Postane glasan i govorljiv, ponašajući se nedostojanstveno i bez samopoštovanja. Ako nastavi piti, na vidjelo dolazi glavno svojstvo svinje, valjanje u vlastitoj bljuvotini i nečisti.

Sotonina je jedina zadaća navesti čovjeka na grijeh. On kolje životinju, raspiruje zli nagon lažnim predstavljanjem stanja. Zli nagon ne kaže otvoreno osobi da sagriješi. Umjesto toga, on je dovodi u zabludu da pomisli kako ne čini ništa loše, ili da čak radi pravu, dobru stvar.

Tako, kad je Sotona pristupio Noi i ponudio mu suradnju, bio je namislio izazvati njegov pad. Zloduh je prevario Nou navodeći ga da pomisli kako će oni biti ortaci u službi Bogu, razvoju vinogradarstva i blagostanja na zemlji. No, prava namjera bila je uništiti Nou, na što ukazuju životinje koje je zaklao u vinogradu.

To je način na koji djeluje zli nagon. Nikad ne možemo biti spokojni i vjerovati da smo pobijedili sklonost zlu. Zli se nagon neprestano razvija pojavljujući se u različitim oblicima i krinkama i uvijek postavlja nove izazove. Zbog toga nam je nužna Božja pomoć, Njegova milost u toj borbi. On je čovjeku Pomagač, Spasitelj i Zaštitnik. Bog pruža potporu kad čovjek sȃm poduzme početne korake da zarati sa zlim sklonostima. Kad naš Životvorac i Uzdržavatelj vidi da čovjek ne može izaći kao pobjednik – jer su zle sklonosti u prednosti – On će se zauzeti i ne će napustiti čovjeka. Međutim, ako čovjek ne započne borbu sa zlom, ne može se nadati da će ga Bog spasiti. Da bi se i Višnji pomogao, očekuje se čovjekov napor, da se uhvati u koštac sa zlim nagonom.

Borba sa zlom mora se voditi promišljeno, a ne stihijski. Valja uspostaviti mehanizme postupanja koji će nam pomoći nadvladati svakodnevna iskušenja. Primjerice, ako netko ima problema sa samonadzorom i stegom prilikom pretraživanja interneta i pristupa nepriličnim stranicama, treba instalirati potrebne filtere tako da ne postane žrtvom napasti koja se pojavljuje pred njim. Ako netko osjeća otpor prema davanju milostinje za potrebne, on bi trebao otvoriti trajni nalog kojim će se novac automatski prebacivati kad mu plaća sjedne na račun.

Sljedeća priča ocrtava čovjekovu borbu sa zlim nagnućima. Dvojica braće putovala su stranom zemljom. Razbojnici ih opkolili, orobili i zatočili da ih prodaju kao robove. Braća su uzrujana i prestrašena za budućnost. Sjede u kolima koja ih voze na tržnicu roblja. Dok kola putem poskakuju opaze da prolaze kroz neko selo. Jedan se od braće nagnuo prema drugom i prošaptao: „Iskočimo iz kola. Ovo nam je zadnja prilika da se spasimo.” Njegov brat je odgovorio: „Slomit ćemo ruke ili nogu pokušamo li skočiti. „Idiote!” rekao mu je brat. „I to je tisuću puta bolje nego biti prodan u roblje!”

Zli je nagon stalno usmjeren na to da nas nadvlada i drži zarobljenima. Bolna je i mučna borba ostati slobodan, no moramo smoći snage „iskočiti s kola” tako da ne budemo zauvijek porobljeni.


Dovid Goldwasser

P o v e z a n i   t e k s t o v i

Šalom, župniče! Osvanulo snježno jutro. Prvim zvonom oživi selo. Pred župnikom nepročitana pošta. U oči mu upade plava kuverta. Otvori, pogleda i sledi se. U ...
Obitelj i alkoholizam Upoznao sam dječaka u jednom slavonskom selu, nekadašnjeg svoga vršnjaka, koji je imao oca alkoholičara. Kad bi se vraćali iz škole on bi prod...
Mladi i ovisnost Mir i dobro, štovani prijatelji! Tako sam nekad davno započinjao razmišljanja na Radio Valpovu. Govor je o mladima. Kažu da su oni budućnost ...
Uskrsni krug Blješte prozori bolnice kao da se u njima sunce rađa. Budio se Ivan jutrom obliven znojem. Nemoćan, noge nije osjećao. "Kako smo jutros?",...
Moćan župnik U nekom je selu na jednom našem otoku bio običaj da glave obitelji biraju župnika. I sve je dobro išlo dok nije umro stari župnik. Poslije s...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!