Skip to content

Trudni smo!


Da! Da! Trudni smo! Čekamo novi život! Točnije, Gospodin nam je već darovao novi život! Iako su naznake već postojale neko vrijeme, Mama i Tata su Baki jednu večer nakon odlaska Dječaka na spavanje suptilno iznijeli ovu radosnu vijest. Nakon službene potvrde i Pilić i Maslačak su saznali kako će dobiti brata ili sestru.

Koje li radosti! Dobit ćemo na povjerenje jedno Čudo. Čudo će nam biti povjereno kako bi ga pazili, mazili, odgajali i doveli do odrasle dobi. Dobivamo još jednu šansu da ono što je najvažnije u životu prenesemo. Dobivamo priliku da vrijednosti za koje vrijedi umrijeti, da upravo te vrijednosti darujemo i ucijepimo još jednom djetetu! Koje li radosti! Kojeg li povjerenja Gospodnjeg!

I dok pršte pitanja o tome kako je nastao život, odakle dolazi, kako će rasti, postavilo se i pitanje koje ime ćemo dati ovom Čudu? Kako će se zvati? I tako naslonjeni na moje noge Pilić i Maslačak maštaju. Još uvijek misle da mogu birati brata ili sestru. Naravno, motivacija je sasvim sebična: „Ja bih želio brata da se mogu igrati s njim!“; „Možda bi ipak bilo bolje da je brat!“ – dodaje Pilić. „Zašto?“ – pitam znatiželjno. „Pa da ne moramo kupovati lutkice. Već imamo autiće, avione i ostale normalne igračke!“ Maslačak spremno dodaje: „Pa imamo i plišance: medu i zeku i svašta. Ako bude djevojčica, sve to ćemo joj dati!“ Smješkam se i radujem njihovim idejama. „A ime?“ – odjednom pitaju u glas. Sada sam ja na redu maštati… „Ti si žuti Pilić, a ti žuti Maslačak…, a nemamo Tratinčicu!“ Da! Njih dvojica su se složila: „Neka bude Tratinčica!“ I tako mi čekamo Tratinčicu!

Dolazi nam Tratinčica! Polako, polako… raste i jača. Vijest o terminu poroda primila sam tiho, ali sam ostala duboko iznenađena. „Izgleda da će nam ju donijeti sveti Nikola“ – rekla je Mama. Pa to je za moj rođendan! Tratinčica bi trebala doći za Bakin rođendan! Za blagdan svetog Nikole! Kako bi moja prijateljica rekla: „Bog se tako zna i voli šaliti!“ I uspijeva Mu. Stvarno Mu uspijeva. Bog i Baka imaju neku tajnu vezu. Da! Mi se razumijemo.

I dok se svakodnevica vrti oko novog života spremamo se za ovogodišnji Hod za život. Ove godine u Zagrebu i Splitu. Ove godine u koloni u Zagrebu bit će i jedna Baka. Hodat će za Pilića, za Maslačka, za Tratinčicu, za njihove roditelje. Hodat će za Majčino pravo da se mirno raduje novom životu, da ne mora strepiti nad svojim poslom. Hodat će za tolike majke koje se boje objaviti i obitelji i poslodavcu svoju trudnoću. Hodat će za majke koje bi željele makar još jedno dijete, ali ih poslodavac dovoljno često upozori o posljedicama da im tako nešto ne padne na pamet. Ove godine hodat će Baka za ginekologinje i ginekologe koji imaju prekobrojni broj pacijentica i ne stižu dati svakoj od njih ohrabrenje i posvetiti im dovoljno vremena.

Treba hodati za svako dijete, za svaku majku! Za pravo trudnice na povlaštenu kupovinu trudničke odjeće, za dječje potrepštine oslobođene poreza, za poticaje mladim obiteljima u rješavanju stambenog problema… Za državu da konačno shvati tko i što je važno u životu. Hodati treba za demografe, za njihovu upornost dok govore i pokušavaju osvijestiti svima što nam se događa… Tako treba hodati… Hodati valja i za Crkvu. Za svakoga od nas. Dok slavimo Majčin dan, čestitamo i poklanjamo cvijeće, trebali bismo svi ispitati svoju savjest što činimo i koliko činimo da se svaka trudnica osjeća ponosno na život koji joj je od Boga povjeren.

Dok mislimo na svoje majke, na žene koje su nama darovale život, pogledajmo na mlade majke i njima pomozimo da se ohrabre za istu odvažnost. Pogledajmo na njihove muževe, na očeve i pomozimo im da prihvate svoju odvažnu i odgovornu zadaću uz majku biti odgojitelji i čuvari novoga života.

Ako ovih dana u svom gradu ili na ulicama svoga sela vidite trudnicu koja veselo korača, osmijehnite joj se, s poštovanjem je pozdravite – možda upravo ona nosi jednu Tratinčicu!

P o v e z a n i   t e k s t o v i

Tri žene ili novi život se rađa… Danas razmišljam o životima dviju žena. Gledam njih dvije, a mislim o sebi - trećoj ženi. Dvije se žene međusobno tek poznaju, toliko da se po...
Uskoci ili kako učiti iz povijesti svoga naroda Tko su uskoci? Kako su uskakali? Zašto su se svi bojali uskoka, osobito Senjskih uskoka? Kako to da su dobri kada je pitanje obrane i rata, a ...
Groblje u Bribiru – zemlja sve pomiruje Postoje mjesta bogate i slavne prošlosti. Neka su još uvijek živa, a neka su tek u tragovima, kao spomenici ili turistički ciljevi. Bribir mi ...
O blagdanu svete Ane susret baka U svakom gradu se pronađe mjesto mira, oaza hladovine i upućenosti prema sebi i Stvoritelju. Obično je to neka mala crkvica ili kapelica koja ...
Dva ptića Crvenrepka je već othranila dva ili tri svoja ptića prije mjesec ili dva dana. Ovih dana se opet iz tog istog gnijezda začuo veseli cvrkut mal...