»Svi smo jednim Duhom napojeni.« (1 Kor 12,13)
Shadow

Bijeg od slobode


U naravi je čovjeka da želi biti sretan. No, u svom traženju životnog zadovoljstva, posebno u vremenu odrastanja, isprječuju se mnogostruke barijere. Traženje sreće u nečemu u čemu se sigurno ne može naći, jer je u sebi manje ili više neuredno, ipak je učestalo kod mladih i u tom svjetlu može se reći kako znaju bježati od pune slobode koju posjeduju. To se posebno odnosi na ovisnosti. 

Danas je teško definirati ovisnosti, jer nije riječ samo o uzimanju određenih supstanci koje izazivaju ovisnost, nego se odnosi i na različita stanja kojima osoba ne može odoljeti. Tako možemo govoriti o ovisnosti o jelu, o piću (alkoholnom i nealkoholnom, npr. o sokovima, Coca Coli, energetskim pićima…), o kocki, igrama na sreću, klađenju, o televiziji, internetu, glazbi itd.

Ipak, kada se govori o ovisnostima, onda se najčešće misli na različita sredstva koja izazivaju psihičke i fizičke ovisnosti, a u tu se skupinu obično uvrštavaju duhan (cigare, cigarete i duhan), alkohol (vino, pivo i ostala alkoholna pića), lijekovi (analgetici i antidepresivi), organska otapala (benzin, aceton, ljepila, lakovi) i teška i ilegalna sredstva (marihuana, hašiš, kokain, morfij, LSD i razni drugi prirodni i umjetni stimulanski i opijati).

Različiti su razlozi zašto netko počinje pušiti, piti ili uzimati ilegalna sredstva ovisnosti, ali u biti uvijek je riječ o nesigurnosti. Ona, naime, osoba koja ima čvrsto izgrađena stajališta, koja razumije i prihvaća svoj život i svoje zdravlje kao nešto iznimno vrijedno, nikada neće podleći napasti uzimanja bilo kakvih sredstava ovisnosti, jer joj je potpuno jasno da se kroz te vidove ne izražava vrijednost njezina postojanja. Naprotiv, onaj tko se osjeća nesiguran, posebno u socijalnim odnosima, puno je podložniji tražiti sigurnost u tim vidovima, jer se u prvo vrijeme doista i čini kako tu sigurnost stječe.

Međutim, već i pušenje, kao blaga ovisnost, nešto je što bi se svatko u nekom svojem životnom trenutku riješio, jer razumije da mu ta navika doista šteti zdravlju i iziskuje nepotrebna materijalna davanja, a pogotovo se to odnosi na alkohol i teške droge, pa je stoga važno još u mladim danima usvojiti ispravne životne navike koje će osobu upućivati da svoje tijelo razumijeva kao hram Duha Svetoga i da u tom smislu uvijek pazi na svoje zdravlje.


Uz temu “Ususret drugome”, kao dijelu gradiva namijenjenoga za nastavu Katoličkoga vjeronauka u 2. razredu srednje škole, donosimo nekoliko priloga:


Prilozi
1
2
3
4

Ostali materijali za nastavu Vjeronauka u 2. razredu srednje škole:

Radni materijali za 2. razred
1
2

Svi objavljeni materijali, za sva četiri godišta:

Svi radni materijali
1