Bijeg od slobode


U naravi je čovjeka da želi biti sretan. No, u svom traženju životnog zadovoljstva, posebno u vremenu odrastanja, isprječuju se mnogostruke barijere. Traženje sreće u nečemu u čemu se sigurno ne može naći, jer je u sebi manje ili više neuredno, ipak je učestalo kod mladih i u tom svjetlu može se reći kako znaju bježati od pune slobode koju posjeduju. To se posebno odnosi na ovisnosti.

LocalImage.png

Danas je teško definirati ovisnosti, jer nije riječ samo o uzimanju određenih supstanci koje izazivaju ovisnost, nego se odnosi i na različita stanja kojima osoba ne može odoljeti. Tako možemo govoriti o ovisnosti o jelu, o piću (alkoholnom i nealkoholnom, npr. o sokovima, Coca Coli, energetskim pićima…), o kocki, igrama na sreću, klađenju, o televiziji, internetu, glazbi itd.

Ipak, kada se govori o ovisnostima, onda se najčešće misli na različita sredstva koja izazivaju psihičke i fizičke ovisnosti, a u tu se skupinu obično uvrštavaju duhan (cigare, cigarete i duhan), alkohol (vino, pivo i ostala alkoholna pića), lijekovi (analgetici i antidepresivi), organska otapala (benzin, aceton, ljepila, lakovi) i teška i ilegalna sredstva (marihuana, hašiš, kokain, morfij, LSD i razni drugi prirodni i umjetni stimulanski i opijati).

LocalImage.png

Različiti su razlozi zašto netko počinje pušiti, piti ili uzimati ilegalna sredstva ovisnosti, ali u biti uvijek je riječ o nesigurnosti. Ona, naime, osoba koja ima čvrsto izgrađena stajališta, koja razumije i prihvaća svoj život i svoje zdravlje kao nešto iznimno vrijedno, nikada neće podleći napasti uzimanja bilo kakvih sredstava ovisnosti, jer joj je potpuno jasno da se kroz te vidove ne izražava vrijednost njezina postojanja. Naprotiv, onaj tko se osjeća nesiguran, posebno u socijalnim odnosima, puno je podložniji tražiti sigurnost u tim vidovima, jer se u prvo vrijeme doista i čini kako tu sigurnost stječe.

Međutim, već i pušenje, kao blaga ovisnost, nešto je što bi se svatko u nekom svojem životnom trenutku riješio, jer razumije da mu ta navika doista šteti zdravlju i iziskuje nepotrebna materijalna davanja, a pogotovo se to odnosi na alkohol i teške droge, pa je stoga važno još u mladim danima usvojiti ispravne životne navike koje će osobu upućivati da svoje tijelo razumijeva kao hram Duha Svetoga i da u tom smislu uvijek pazi na svoje zdravlje.

LocalImage.png

Pušenje nije samo potencijalni zdravstveni problem, nego može imati negativan utjecaj i na nekim drugim poljima. Jednako tako ne treba zanemariti ni činjenicu kako pušenje iziskuje veće financijske izdatke, koji po sebi mogu dovesti do osiromašenja obitelji, a onda i do narušavanja odnosa unutar njih. Zato je već i iz tog razloga dobro ne započinjati pušiti, odnosno nastojati prestati, ako je ovisnost već uzela maha.

LocalImage.png

Alkohol je znatno teža ovisnost od pušenja, a različiti statistički podaci upozoravaju na činjenicu da on razorno djeluje na različitim poljima.

LocalImage.png

Problem alkoholizma obično svoje korijene ima u mladenačkoj dobi pa je stoga posebno važno da mladi uoče zamke kojima su izloženi, kao i da shvate kako povremeno opijanje pri izlascima nije bezazleno, nego se vrlo lako pretvara u naviku, a koja će potom uskoro vrlo destruktivno djelovati i na zdravlje i na odnose s drugima.

LocalImage.png

Mnogima je tako alkohol uništio brak i razorio obitelj, a s obzirom da u Hrvatskoj ima veliki broj alkoholičara, to je kod nas veliki društveni problem.

LocalImage.png

No, s druge strane, valja uočiti kako Sveto pismo na više mjesta govori o vinu koje razveseljuje srce čovječje, kako je i Isus išao na svadbe i vjerojatno ondje i pio, pa u tom smislu možemo zaključiti kako umjereno pijenje nije niti grešno niti zdravstveno ili društveno problematično, ali i da se pri tome itekako valja držati kreposti umjerenosti.

Iako, dakle, Sveto pismo ne zabranjuje umjereno pijenje, ipak na puno mjesto oštro govori o pijanicama i grijehu opijanja.

LocalImage.png

U novije vrijeme sve su dostupnije ne samo lake, nego i teške droge, a mladom i još neizgrađenom čovjeku često su na dohvat ruke. Mnogima je to veliki izazov kojemu ne uspijevaju odolijevati.

Iako se obično svim ovisnostima, pa tako i pušenju, pijenju i drogiranju, najčešće pristupa iz radoznalosti, bunta i otpora prema autoritetu, valja razumjeti da tu ipak može doći do ozbiljnih posljedica i da je mudro nastojati ih izbjeći.

Tako, kad su droge u pitanju, obično su prvi dodiri s njom naizvan bezazleni, a osoba čvrsto uvjerena kako neće postati ovisnik, pa se dosljedno nerijetko eksperimentira najprije s lakim drogama koje su na tržištu lako dostupne i relativno jeftine, ali se onda češće zna prijeći i na teške droge. Stoga je tu itekako važno biti mudar i ne podlijegati napastima koje mladog čovjeka lako odvedu u neželjenom smjeru.

Uz to, postoji cijeli niz drugih ovisnosti koje osobu čine nesigurnom u sebe i zavode ju na stranputicu.


Svi nastavni materijali za 2. razred SŠ

Loader image

Uvod u nastavni plan i program

1. Mladi čovjek u hodu prema slobodi i zrelosti

2. Sloboda i odgovornost

3. Moć Isusove slobode

4. Ususret drugome

5. Bijeg od slobode

6. Izbor trajnih vrjednota

Ponavljanje 1. nastavne cjeline i provjera znanja

1. Otajstvo Crkve

2. Sakrament krsta

3. Sakrament potvrde

4. Euharistija – izvor i vrhunac života i poslanja Crkve

Ponavljanje i provjera znanja

5. Karizme u Crkvi

6. Redovite službe u Crkvi

7. Jedina Crkva u mnoštvu Crkava

8. Blažena Djevica Marija – uzor vjere i Majka Crkve

Ponavljanje i provjera znanja

1. Susret s antičkim svijetom

2. Polaganje kršćanskih temelja (Kršćanstvo u ranom srednjem vijeku)

3. Svjetla i sjene srednjega vijeka (Kršćanstvo u razvijenom srednjem vijeku)

4. Procvat kršćanstva

Ponavljanje

5. Crkva u doba humanizma

6. Crkva u doba reformacije – vrijeme dubokih podjela

7. Crkva i moderno doba

8. Crkva pred promjenama suvremenog svijeta

Ponavljanje

1. Izrazi vjere i štovanja Boga

2. Liturgijska godina, liturgijski prostor, liturgijsko posuđe, liturgijske boje, liturgijsko ruho i liturgijske knjige

3. Kršćanska molitva

4. Krunica i Časoslov

5. Slavljenje vjere u zajedništvu

6. Dragovoljstvo kao oblik služenja

Ponavljanje i provjera znanja

Zaključivanje ocjena