Iz bakine kuhinje

Iz bakine kuhinje

Ljubav prema spremanju hrane za male i velike za mene je puno više od kuhanja. Stoga, uz kolumnu Kroz bakine naočale, otvaram novu kolumnu u kojoj ću zajedno s vama dijeliti svoje spoznaje o svijetu hrane.

Otkud među raznim filozofskim, teološkim, sociološkim, filozofskim i inim pametnim temama kolumna o hrani? I to još s receptima? Neki su zalutali???? Ne, nisam zalutala. Iako mi se ponekad čini kako je javno mnijenje zalutalo glede hrane. Pa neka ovo bude pokušaj vraćanja na izvore.

Svi mi živimo od hrane. Svaki dan u svoj organizam unosimo hranu. Neki od nas tu hranu i pripremaju. Reklame nam točno objašnjavaju kako je najveća radost ljudskog okupljanja za obiteljskim stolom. Imamo tradiciju crkvenih godova, kirvaja, gdje se rodbina i prijatelji susreću i oko obiteljskog stola. Osim toga, nitko se nije rodio, niti vjenčao a kamoli umro bez nekog popratnog objeda. O narodnoj mudrosti: ljubav prolazi kroz želudac, dalo bi se također raspravljati. I tako gledano: hrana je jako važna u našem životu.

Nije onda čudno što je zapisano mnogo Isusovih razgovora, prispodobi i intervencija u živote ljudi upravo za stolom, dok se objedovalo. Ne zaboravimo, sakrement euharistije, sakrament je stola. Ostavio nam je zadatak okupljanja oko stola. Obećao nam je svoju nazočnost dok smo za stolom, za oltarom, u crkvi.

Kada sam vodila prvašiće u crkvu tražila sam trenutak kada smo u crkvi sami, kada nema obreda. Poneki mališani znali su imenovati oltar, ali nitko u njemu ne prepoznaje stol. Smatram kako je to posljedica užurbanog vremena u kojem živimo. Djeca objeduju s roditeljima samo nedjeljom, rijetko kada preko tjedna jer svako ima svoje obveze, a obveze su u različito vrijeme. Doslovno jedu kada, tko i što stigne. Privilegij zajedničke molitve i zajedničkog objeda nekako je rezervirano samo za nedjelju. Pa ipak, gotovo svako dijete je imalo osmjeh na licu kada je govorilo o ručku kod bake. Često bi rekli: ‘Baka voli kad smo svi za stolom.’

I zato je ovo ispravno i pravo mjesto za recepte, za kuhanje i užitak u hrani i zajedništvu. Objedovanje je puno više od stavljanja hrane u želudac, davanja pogonskog goriva organizmu. Hrana i sve povezano s njom odgovor je na pitanja (ne)sigurnosti, obreda, rituala i identiteta. Veza je to zemlje i neba, materijalnog i nematerijalnog, slika okupljanja obitelji i župne zajedice. Prevažna tema za sve nas.

I prije pojavljivanja ovdje, Bakini recepti su već našli svoje mjesto na Coolinarici. Ako trebate ideju kako okupiti obitelj oko stola… izvolite…, a nove recepte potražite ovdje.

Paprenjaci moje bake Juha od ječmene kaše s mrkvom Pita od jabuka Praška juha
Pile u umaku od gljiva i jogurta Utopljeno grožđe Torta od lješnjaka Lagani kelj
Burek od mesa Krumpir s koprivom Juha od koprive i krumpira Fini kuglof
Crvena tjestenina Češke knedle sa šljivama Kruh sa sjemenkama Nabujak s mladim lukom

Brzi burek od kopriva

Špinat salama

Domaći kruh

Kolač od jabuka ili krušaka

Sirena torta Slani pužići s lukom Kisela paprika bez kuhanja Rolada od bundeve punjena sirom
Kuglof s bundevom  Rum tortice Omlet s gljivama Pečena junetina 
Podizanje imuniteta Biskupski kolač Café au lait cheesecake Dalmatinska večera
Čokoladno karamel keksi Stjenoviti keksi Hrskavi kolačići od kikirikija Žele od mandarina

Fini kolač od jabuka

Odjevene jabuke

Tački

Mesne kuglice

Mesna pita na drugi način Meksička šalša – Taco Pišem pismo, tinta mi se proli… Keksi s makom i narančom
Engleska mesna pita Pečena junetina (roast beef) Slane pogačice sa sirom Mocca kolač
Talijanska šalša Tortica sa sirom i ribizlima Umak od gljiva Lagane gljive
Ugodno iznenađenje  Crveno oko Pizza na slavonski način Žele od crnog grožđa

Zelenilo za odgodu užitka

Salata od mrkve

Ragout (ili obiteljska) juha

Juha od brokule

Kokosovi oblačići Dva a dva  Ljubavni kolači Kupus “na crveno”
Rolada na način našeg djetinjstva Kolač s kupinama Džem od šljiva (ringlova) Džem od krušaka i limuna
Slani jastučići Engleski doručak Ljetna meksička salata Džem od kupina
Breskvin (ili kruškin) kolač Švapska torta ili kolač od šljiva Limunov kolač napijen limunovim sokom Kokosovi keksi