Kiseli kupus


Ljudima je potrebna hrana koja se nalazi u njihovoj okolini. Ona koja ne putuje daleko, daleko iza sedam gora i dva mora, s drugog kontinenta. Nekako tako je uvjerenje koje sam preuzela u svom djetinjstvu, a onda u odrasloj dobi uočila i znanstvenu potkrjepu ove bakine mudrosti. Danas sam i sama baka i evo ciklus prenošenja mudrosti je zatvoren i prenosi se dalje.

Iako svi u kasnu jesen znamo kako je C vitamin potreban i poželjan suputnik kroz kasnojesenske i zimske dane, nije nužno da prvi izbor bude limun, limeta ili neko još egzotičnije voće iz dalekih tropika. Tradicija u ovim kontinentalnim dijelovima Hrvatske je potražiti C vitamin u kupusu. Kiselom kupusu. Vjerujem kako nitko od nas nije predaleko od Čepina, Ogulina ili Varaždina. A tu se nalaze brendirani čepinski kupus, ogulinski kupus ili varaždinsko zelje. Ipak je to naša poljoprivredna baština, izraz bogatstva plodosti naše zemlje.

Dakle, zadnji je čas za spremanje kiselog kupusa.Potrebno:

 • 25 kg čvrstih glavica kupusa
 • oko 25 litara vode
 • 1 kg soli (morske)
 • malo papra i nekoliko listova lovora (po želji!)

Postupak:

 1. Glavice kupusa oprati i očistiti. Izdubiti korijen.
 2. U izdubljeni korijen usuti do vrha sol, dodati biber i list lovora.
 3. Glavice složiti u bačvu koja će primiti većinu glavica. Neke glavice možete izrezati i izrezanim kupusom popuniti praznine. To će biti jednog dana izvrsna salata.
 4. Dodati vodu s ostatkom soli tek da pokrije kupus.
 5. Kupus čvrsto pritisnuti pritiskivačem. Najčešće je to kamen koji je služio samo za te svrhe. Ukoliko nemate kamen, napunite plastičnu bocu vodom i ona neka vam služi kao pritiskivač. Kupus cijelo vrijeme treba bit pokriven tekućinom. Ako kupus upije treba dodati još vode.
 6. Za nekoliko dana provjerite kupus. Na površini bi se trebali pojaviti mjehurići. To je dobar znak da proces kiseljenja dobro teče. Do ovoga stadija posuda s kupusom bi trebala biti u umjereno toplom prostoru.
 7. Posuda s kupusom treba biti otvorena dok ne odradi do kraja.
 8. Nakon desetak dana treba kupus probati i provjeriti tvrdoću. Trebao bi biti hrskav i kiselkast.
 9. Ako ste zadovoljni kiselošću kupusa posudu prebacite u negrijani prostor (do 5 °C) – time se završava proces kiseljenja.
 10. A tada počinje veselje i uživancija u kiselom kupusu koji obiluje vitaminima i mineralima.