Kolekta za Svetu Zemlju na Veliki petak

Na Veliki petak u crkvama diljem svijeta prikuplja se novac koji je namijenjen za uzdržavanje svetih mjesta Isusova života, muke, smrti i uskrsnuća te kršćana u Svetoj Zemlji. To je djelo milosrđa poznato pod nazivom kolekta za Svetu Zemlju ili kolekta za sveta mjesta

U Poslanicama Korinćanima i Rimljanima čitamo kako je sveti Pavao prikupljao novac od kršćana po Galaciji, Ahaji i Makedoniji, a on je bio izravno namijenjen za pomoć kršćanima u Jeruzalemu. Odatle je nastala i svijest o duhovnoj i materijalnoj povezanosti ostalih kršćana s prvom kršćanskom zajednicom, odnosno danas s kršćanima Svete Zemlje. Na takvu pomoć često su poticale pape tijekom povijesti.

Još izravniji poticaj zbio se 1342. god., kada je Papa Klement VI. franjevce proglasio čuvarima svetih mjesta u ime Katoličke Crkve, a otada se do danas oni brinu za vjerski, socijalni i svaki drugi život vjernika u Svetoj Zemlji. Ondje i u okolnim državama gdje ima kršćana danas djeluje oko 300 franjevaca i oko 100 redovnica, a vode brigu o hodočasnicima, materijalnom i duhovnom očuvanju svetih mjesta Isusova života, smrti i uskrsnuća, pastoralno i socijalno djeluju te na druge načine pridonose dobru i kršćana i svetih mjesta. Papa Pavao VI. 25. ožujka 1974. god. svojom je apostolskom pobudnicom Nobis in animo odredio da se kolekta prikuplja na Veliki petak, tako da je to već postalo tradicija.

Da bi se, dakle, mogli dolično uzdržavati tamošnji kršćani koji žive u velikom siromaštvu i u opasnosti od istrjebljenja, a na sličan su način u opasnosti i sveta mjesta, potiču se svi vjernici cijeloga svijeta da svojim materijalnim prilogom na Veliki petak pomognu franjevcima u njihovoj uzvišenoj zadaći. Prikupljeni darovi u župama šalju se u biskupije, a odatle ih povjerenici za Svetu Zemlju odnose u Kustodiju Svete Zemlje, tj. u najstariju franjevačku provinciju koju je u Jeruzalemu osnovao sam sveti Franjo Asiški 1217. god.

Franjevci Kustodije Svete Zemlje uz izravnu vjersku i spomeničku brigu o svetim mjestima posebno vode računa o obrazovanju tamošnjih kršćana. Tako drže veći broj vrtića, osnovnih i srednjih škola te fakulteta, a cilj im je omogućiti kršćanima posao i zaustaviti ih u nakani od iseljenja iz Svete Zemlje. Imaju u Jeruzalemu, Betlehemu, Nazaretu i drugim mjestima veliki broj kuća za prihvat hodočasnika, kao i za one koji nemaju svoje domove. Osim u Izraelu i Palestini, djeluju u Siriji, Libanonu i Jordanu, a riječ je o nesigurnim i ratovima ugroženim područjima koja zahtijevaju još veću materijalnu i duhovnu brigu.

Stoga je važno imati osjećaja za potrebe tamošnjih kršćana i svijesti o važnosti očuvanja svetih mjesta pa stoga nije naodmet dodatno potaknuti sve vjernike da budu milosrdni i široke ruke na Veliki petak u pokazivanju ljubavi prema onima kojima je naša pomoć itekako potrebna.