Petak, 23 travnja

“Krepost”, br. 12 [PDF]

Evanđelje nam Šeste nedjelje kroz godinu B stavlja pred oči gubavca koji je došao pred Isusa s riječima: „Ako hoćeš, možeš me očistiti“, a Isus ga je na to ganuto dotaknuo i izliječio ga riječima: „Hoću, budi čist.“ Zgoda je to koja nam između ostaloga svjedoči o dubokom pouzdanju toga gubavca u Kristovu snagu ozdravljenja pa nam zato može biti veliki uzor u našem odnosu prema Bogu i njegovoj svemoći. Isto nam tako pokazuje da je Bog uvijek spreman pomoći čovjeku i duhovno i tjelesno. Na takav se Božji dar može samo zahvalno klicati Bogu i zato je razumljivo što je upravo tako postupio i gubavac, iako mu je Isus zapovjedio da nikome o tome ne govori.

Ovaj tjedan započinje i korizma, pa nam se stavlja pred oči važnost Pepelnice kao praga četrdesetodnevnog vremena pokore, s naglaskom na vrijednosti obreda pepeljenja i posta i nemrsa, a također nas uvodi u vrijednost askeze u kršćanskom životu.

U tom svjetlu donosimo homilije, prijedloge za liturgijsko pjevanje i teološke priloge kojima se rasvjetljava značenje Pepelnice, korizme, posta i pokore, a donosimo i više prigodnih razmišljanja te na kraju priloge za svakodnevni život i za najmlađe.

Neka naš hod do Uskrsa bude Bogu na slavu, a nama i našim bližnjima na korist. 

Ovaj broj Kreposti može se preuzeti klikom na donju sliku, dok se svi brojevi tjednika smještaju ovdje