Četvrtak, 22 travnja

“Krepost”, br. 17 [PDF]

Pete korizmene nedjelje u godini B evanđelje govori o zrnu koje mora umrijeti da bi dalo rod. Zrno je simbol Krista koji daje svoj život za nas grešne ljude, preuzima grijeh na sebe i daruje nam vječni život. Zrno je simbol i nas, koji smo pozvani takvu ponudu spasenja prihvatiti, odnosno umrijeti grijehu i uzdići se u novi život da bismo jednog dana tu puninu Života baštinili u vječnosti.

Peta korizmena nedjelja naziva se i Gluha, a kao takva upućuje na sve veće približavanje Kristovoj muci i važnost duboke vjerničke ozbiljnosti. Prema liturgijskim propisima tada se mogu prekriti križevi i slike u crkvama. Križevi ostaju tako pokriveni do završetka službe Muke Gospodnje na Veliki petak, a slike sve do Vazmenog bdjenja.

Ovoga tjedna slavimo i svetkovinu Navještenja Gospodinova ili Blagovijest, spomen na navještenje anđela Gabrijela Blaženoj Djevici Mariji da će začeti i roditi Sina – Emanuela, Boga koji će boraviti s nama.

Neka nam ova Gluha nedjelja bude znak još veće prisnosti s Bogom i snažne suživljenosti s Kristovom patnjom, da bismo i snažnije osjetili radost uskrsnuća i zahvalnost za oslobođenje od grijeha.

Ovaj broj Kreposti može se preuzeti klikom na donju sliku, dok se svi brojevi tjednika smještaju ovdje