Četvrtak, 22 travnja

“Krepost”, br. 20 [PDF]

Druga vazmena nedjelja naziva se još i Bijela nedjelja, Tomina nedjelja i Nedjelja Božjeg milosrđa. Naziv Bijela nedjelja je vezan uz obrede prve Crkve kada su novokrštenici prilikom svoga krštenja u noći Vazmenog bdjenja oblačili bijele haljine, kao znak otkupljenosti i nevinosti zadobivene po Kristovu vazmenom otajstvu, te su ih nosili narednih osam dana. Stoga ta nedjelja ima naglašen krsni karakter i izražava snagu i važnost mistagogije.

Naziv Tomina nedjelja dolazi od toga što se toga dana čita evanđelje o Kristovu ukazanju učenicima, kada nije bio nazočan apostol Toma i nije povjerovao drugim apostolima kada su mu to prenijeli, te o ponovnom Kristovom ukazanju u Tominoj nazočnosti, kada je ponizno rekao: „Gospodin moj i Bog moj!“

Papa Ivan Pavao II. 2000. god. uveo je slavlje Nedjelje Božjeg Milosrđa i odredio da se ona slavi na Drugu vazmenu nedjelju. Riječ je o širenju pobožnosti prema Milosrdnom Isusu a prema viđenjima koje je imala poljska redovnica i mističarka sveta Faustina Kowalska.

Neka nam ti važni naglasci Druge vazmene nedjelje budu poticaj da se svakodnevno trudimo sve više rasti u Božjoj ljubavi i radosti.

Ovaj broj Kreposti može se preuzeti klikom na donju sliku, dok se svi brojevi tjednika smještaju ovdje