Ponedjeljak, 8 kolovoza

Kršćanska vjera kao odgovor smisla


Vjera je unutrašnja sigurnost da Bog postoji. Drugim riječima, oni koji su vjernici imaju čvrsto uvjerenje u Božje postojanje, ali ono nije rezultat nekakvih slučajnih okolnosti, nego se oblikuje na temelju Svetoga Pisma, posebno onoga što je Isus Krist naučavao i kako je djelovao, te na temelju učenja Crkve. Kao takva, vjera se u određenom smislu prenosi s koljena na koljeno odgojem u kršćanskim krepostima, ali uvijek ima imperativ rasta i napredovanja. Štoviše, ona je Božji dar, kako nas poučava Isus kroz riječi nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Pozvani smo povjerovati Kristu, svemu što je govorio i naučavao, a jednako tako imati i povjerenje u Crkvu, koja je sve ono što nam je Krist govorio sačuvala u svom Pokladu.

Vjera je posebno značajna kada se u životu traže odgovori na temeljna ovoživotna pitanja, kao i na pitanje što će biti s nama nakon smrti. O tome raspravljaju i nude odgovore mnoge religije i filozofije. Tako npr. materijalizam naučava da ovozemaljska sreća jedina ima svoju vrijednost, pa je dosljedno smisao života samo u korištenju materijalnih dobara, takvom koje se nema potrebu osvrtati na duhovna dobra ili značenje vjere. Materijalisti smatraju da poslije ovoga života nema ničega, odnosno da čovjekovo tijelo istrune, a duša nestane.

Istočnjačke pak religije na život gledaju nešto pozitivnije, odnosno one naučavaju reinkarnaciju, tj. ponovno rođenje u ovom svijetu, a kako će se tko roditi ovisi o tome kakav je i koliko je pošten život provodio. Samo oni koji su postigli najviši stupanj savršenstva ne trebaju se ponovno roditi, nego oni postaju jedno s Bogom.

Kršćanstvo, za razliku od takvih razmišljanja, kaže da ovaj život ima veliki smisao, jer se i sam Bog – Isus Krist – utjelovio i postao nama u svemu jednak, osim u grijehu, a pogotovo naučava da svoju vrijednost ima vječni život, koji nam je omogućio Isus Krist, naš Otkupitelj, svojom poslušnošću Ocu do smrti na križu. Po njegovu smo križu spašeni, a po njegovu uskrsnuću i mi se možemo nadati vječnoj nebeskoj radosti.Uz temu “Kršćanska vjera kao odgovor smisla”, kao dijelu gradiva namijenjenoga za nastavu Katoličkoga vjeronauka u 1. razredu srednje škole, donosimo nekoliko priloga: