Pokladnice, krofne, krafne ili kako otjerati zimu

Ako nećeš ti, ja ću! – česta je izjava u dječjem svijetu. To je način kako dobiti igračku, kako nagovoriti mlađeg brata na odustajanje od zadnjeg kolača na stolu, ali sve češće mi se čini kako ova uzrečica ima još nekoliko značenja. Ovih dana otkrivam jedno od njih.

Naime, blizu je početak korizme. U ovim našim prostorima, vrijeme pred početak korizme je vrijeme za maskenbal, maškare, poklade. Svaki dio Lijepe naše ima svoj naziv i svoje običaje. Uživaju u tim vanjskim aktivnostima i mladi i stari. Usklađeno s time, i naši vrtići i škole ovih dana će potaknuti svoje učenike na maskiranje. Ako sad propustimo ovu priliku uživati u nekim starim običajima onda nam neki drugi nametnu neke tuđe ili vrlo nove običaje, stigle iz nekih drugih zemalja, pa potiču djecu na maskiranje pred blagdan Svih svetih. Očito nam je potrebno tih nekoliko dana u godini kad se  maskiramo, igramo i veselimo. Pa ako je tako – neka bude maskenbal!

Uz maskenbal idu i pokladnice, krafne, krofne ili kako već nazivali ovaj slatki kolač od dizanog tijesta. I tu nam je ponuđen izbor. Kupovni ili domaći. Znam kako je puno jednostavnije otići u trgovinu i slavodobitno se vratiti s kutijom savršeno oblikovanih i ispečenih slastica. Ipak ništa ne može zamijeniti podizanje kuhinjske krpe ispod koje se diže mirisno tijesto. To rado čine naši već maskirani klinci da bi se uvjerili kako je tijesto naraslo i da će po povratku kući biti toplih krofni.

Dakle: osmijeh na lice, i u pripremu sastojaka.

 Potrebno


 • 500 g brašna
 • 1 domaće jaje
 • 1 žumanjak
 • prstohvat soli
 • 4 g ili vrećica suhog kvasca
 • 2 žlice šećera
 • 3 dcl mlakog mlijeka
 • 2 žlice ulja
 • 1 žlica maslaca
 • limunova korica neprskanoga limuna
 
Za prženje:
 • domaća svinjska mast ili ulje za prženje
 • sitni šećer za posipanje

Postupak


Kvasac, malu žličica šećera i malu žlica brašna te cjelovitu količinu toplog mlijeka međusobno promiješati. Kvasac će uz pomoć šećera uskoro početi svoj važan proces.
 .
Za to vrijeme prosijati brašno te dodati jaje, žumanjak, sol i ostatak šećera. Sve te suhe sastojke promiješati. Bitno je da je sve sobne temperature, jer će tako i krofne biti ukusnije. Uzašli kvasac umiješati u suhe sastojke. Potom dodati ulje, otopljeni maslac i limunovu koricu. Iako se sve može i mikserom, ipak toplo preporučam umijesiti rukama. Dobit ćete fino glatko tijesto, meko i podatno. Ako vam je odviše meko, dodajte malo, ali stvarno malo brašna. Meko tijesto jamac je mekih krofni.
 .
Tijesto ostaviti odmarati na toplom mjestu makar dva ili tri sata.
 .
Na pobrašnjenu dasku nježno istresti tijesto i nježno ga razvaljati, otprilike prst debelo. Tijesto će se rado skupljati, ali to je dobar znak. Modlom za krofne vaditi krugove ili rubom čaše. Ostaviti ih makar 15 minuta da još malo narastu. Pokrijte ih kuhinjskom krpom. Preokrenite ih i opet ostavite 15 minuta.
 .
Masnoću ugrijati na 170°C. Ako nemate alatku za mjerenje temperature, imate kuhaču. Drveni vrh kuhače spustite u ulje, ako se oko njega stvaraju mali mjehurići, vrijeme je za prženje pokladnica.
 .
Nježno uzmite tijesto i spuste ga u vruću masnoću tako da gornja dignuta strana ide prema masnoći. Odmah poklopite prozirnim poklopcem. Vaše će krofne narasti, okrenite ih i sada nepoklopljene neka se isprže s druge strane.
 .
Ovo sada ide sasvim brzo. Ako imate još jedan par ruku za pomoć, sada su dragocjeni. Vadite ih na papirnate ubruse da se osuše od viška masnoće.
 .
Kada se malo prohlade moguće ih je puniti domaćim pekmezom, ali i samo posute šećerom u prahu bit će odlične. .

Uživajte u musavim obrazima i velikim osmijesima svojih maškara!