Sarma


Svako godišnje doba ima svoju hranu. Neku koja je dostupna, neku hranu čiji okusi sjećaju na mirise djetinjstva, neku hranu koju očekujete baš u to doba godine. E, takva je sarma. Valjda svaka kuća i svaka obitelj ima neki svoj, poseban i specifičan okus sarme koji je samo njihov. Naravno, sarma našeg djetinjstva je najukusnija, a možda je to bila i bakina sarma. Ako znamo da često bake kuhaju sarmu, a djeci se okusni pupoljci većinom formiraju u ranom djetinjstvu, nije ni čudo što je okus i miris bakine sarme duboko zapisan ne samo u naš mozak, nego i u naše okusne pupoljke i naše srce. Evo jedne bakine sarme.


Potrebno:
 • 1 kg mljevenog mesa (može miješano: pola junetine, pola svinjetine, a može i čista svinjetina)
 • 150 g riže ili ječma
 • 2 jaja
 • papar
 • velika glavica kiselog kupusa
 • 2 lovorova lista
 • dva klinčića
 • žličica sjemenki kima
 • nešto kobasice ili slanine (suhog mesa)

Postupak:
 1. Od mljevenog mesa, riže ili ječma, jaja i papra napraviti smjesu za punjenje sarme. Nema soli. To nije zaboravljeno, jer je kiseli kupus dovoljno slan.
 2. Glavicu kiselog kupusa razdvojiti na listove. Skinuti zadebljane dijelove lista i izabrati podjednake listove za sarmu, a ostatak narezati.
 3. Narezani dio kupusa staviti na dno lonca u kojem će se pripremati sarma, pa po njemu slagati umotane sarme.
 4. Slaganje može biti i vodoravno i okomito. Nemojte zaboraviti redoslijed slaganja jer kako ste slagali, tako ćete ih i vaditi u tanjur. Ne slažite sarme previše stisnuto jer će malo narasti kuhanjem riže.
 5. Red sarme prekriti s ostatkom narezanog kiselog kupusa, pa staviti odozgo nekoliko komadića kobasice ili slanine.
 6. Na vrh postaviti lovorov list, kim i klinčiće.
 7. Pažljivo uliti vode toliko da prekrije sarmu.
 8. Postaviti lonac na kuhanje. Na srednjoj vatri dovesti sarmu do ključanja, potom smanjiti vatru i na mirnoj vatri kuhati sarmu makar dva sata.

Poradi ove temperature kuhanja sarme ova hrana pripada u dugokuhajuće jelo ili slow food. Nekada se to jednostavno zvalo: bakinska hrana. Bake su imale vremena, polako kuhati hranu i u nju ugrađivati vrijeme, ljubav i pažnju. To još i danas grije srce. I da: zlatno pravilo sarme je u tome što je više puta podgrijavaš, ona je sve bolja. 

Uslast!