Tikvice, tjestenine i vrhnje čuda čine

Tikvice, tjestenine i vrhnje čuda čine

O namirnicama u naslovu ne treba trošiti riječi. Svi znamo vrijednost navedenih. Tikvica u zadnje vrijeme, hvala Bogu, ima tijekom cijele godine, pa se mogu ovi i slični recepti, odnosno jela spravljati po volji i želji.Uzeo sam mladu kapulu i popirjao ju na maslinovom ulju i dodao maslaca jedno dvije kockice. Dovoljan mi je bio unutra samo jedan češanj, sitno rezanoga, češnjaka. Na upirjani luk sam dodao tikvice rezane na kocke, otprilike kao kocke juhe ili šećera. To je pirjano desetak minuta. Onda sam stavio skoro pola litre vrhnja i nakon desetak minuta zdrobio jedan isječak gorgonzole. Smanjio vatru i ostavio daljnjih pet-šest minuta da se dokuha ili dopirja.

U međuvremenu sam kuhao tjesteninu i pri samom kraju kuhanja ocijedio i ujedinio s umakom. Umak sam, reda radi, još jednom malo polio uljem. Pri posluživanju nije trebao nikakav sir jer je već dovoljna gorgonzola unutra.
 .
Namjerno sam kuhao više nego mi treba za jedan objed, jer sam planirao zapeći onaj planirani ostatak. U glinenu posudu sam stavio mlaz ulja, dodao tjesteninu s tikvicama, još malo vrhnja. To je onaj ostatak od ranije gdje sam rekao da sam stavio skoro pola litre. Uslijedila je mrvica mljevenoga feferona i zagrijana pećnica na 300 C. Dovoljno je između deset i petnaest minuta, i jelo je spremno za blagovanje.
No, ima i treće. Kada sam popirjao tikvice i prije nego ću ih ujediniti s tjesteninom, ostavio sam jednu i pol varnjaču za mogući prilog nekakvim odrescima ili kuhanom mesu, ili, što sam učinio, napuniti ovim drugu tjesteninu i zapeći. Odabrao sa cijevi-canellone i napunio ih. Dodao sam još po vrhu malo vrhnja i nešto mljevenoga feferona i jednako zapekao.
.

Nikakvo iznenađenje na koncu. Od ovih Božjih darova se mogu napraviti i još bolja i raznovrsnija jela s prepoznatljivim ukusom, okusom i guštom. Ne kaže se za tikvu i tikvice da su multivalentne ili polivalentne za tolika jela i prilike.


1

Ulje, maslac, mlada kapula i jedan češanj češnjaka na pirjanju…

2

Nakon dvije tri minute, to je to.

3

Dolaze tikvice rezane na kockice…

4

Nakon desetak minuta pirjanja, tu je i vrhnje, pa onda i gorgonzola i smanjivanje vatre…

5

Još mlaz ulja i priprema thestenine…

6

Ocijeđenu tjesteninu ujedinimo s tikvicama…

7

Sir nije potreban jer je tu već gorgonzola, ali dekoracije radi…

8

“Višak” spremamo za zapicaje s još malo vrhnja i mljevenoga feferona…

9

Petnaestak minuta jače vatre u pećnici, i evo novoga jela…

10

Zapečena tjestenina s tikvicama je na stolu…

11

Idemo dalje za iste pare ili s istim materijalom.

12

Pirjanim tikvicama s vrhnjem punimo cijevi – canellone.

13

Petnaestak minuta pećnice i zapečeni kaneloni s tikvicama i vrhnjem su tu.

14

Pa nije loše ni za oko, a tek ukus-okus i miris…