Srijeda, 18 svibnja

Uz post i nemrs: “beskvasni kruh” sa sjemenkama


Katolička Crkva obvezuje sve svoje vjernike od navršene 18. do započete 60. godine na post i nemrs na Čistu srijedu i na Veliki petak. Stoga bi svaki katolik trebao ozbiljno shvatiti taj propis i ako mu to snage i zdravlje omogućuju, doista i postiti. Sam pojam post označava da se osoba smije samo jednom do sita najesti, te, ako joj je potrebno, još dva puta tijekom dana uzeti po malo hrane, dok nemrs znači ne jesti meso ni mesne prerađevine.

S obzirom da Crkva u tom smislu ne propisuje veliku strogost, mnogi se vjernici tih (i drugih) dana odlučuju postiti na kruhu i vodi, što je itekako hvalevrijedno, pa u tom smislu donosimo jedan jednostavan i ukusan recept, a riječ je o beskvasnom kruhu, točnije tankoj pogači ili prevrti, koja može biti sa sjemenkama ili bez nje.

Za najjednostavniji takav kruh potrebno je malo brašna, soli i vode, što je prikladno za one koji su si odredili tvrdi post, a ako se tomu doda malo ulja i nešto sjemenki, bit će i vrlo ukusan, dok će po zasitnosti biti dostatan da se obdrži zakon posta.

Može se tako u prikladnu posudu staviti šalica od bijele kave pšeničnoga brašna, koja žlica kukuruznoga brašna, malo soli, dvije-tri žlice ulja i sjemenke npr. suncokreta, sezama i lana, te sve to s malo vode zamijesiti u srednje mekano tijesto. Potom tanko razvaljati oklagijom i prenijeti u manji uljem namazani lim, te sve peći u prethodno zagrijanoj pećnici kojih 10 minuta na temperaturi oko 200 0C, odnosno dok ne počne lagano rumeniti. Ukoliko je riječ o štednjaku na drva, može se na plotni kratko zapeći s jedne i s druge strane.

Dobit će se hrskava prevrta koju je poželjno jesti toplu, dok se nije stvrdnula, a ugodnog je okusa. S obzirom da je riječ o relativno zasitnu jelu, post uz takvu beskvasnu prevrtu, za one koji su spremni takvu žrtvu učiniti, može se protegnuti i na više dana.