Utorak, 18 siječnja

1. nedjelja došašća (A) – misao za homiliju i molitva vjernika


Zajednica Božjeg naroda iščekuje Kristov dolazak


Čitanja: Iz 2,1-5; Ps 122; Rim 13,11-14; Mt 24,37-44


Uvod


Započinjemo vrijeme došašća, vrijeme iščekivanja Božjeg dolaska. Tu smo kao Crkva, zajednica Isusovih učenika. Započeli smo ovo bogoslužje svetim znakom: u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Mi smo zajednica okupljena u imenu Presvetog Trojstva.


Misao za homiliju


Ovom nas nedjeljom došašće želi animirati za Božji dolazak na koncu vremena. Za taj se dolazak ne pripremamo kao pojedinci, nego kao zajednica. Već Izaija (1. čitanje) u viđenju promatra sve narode zajedno okupljene, kako se sabiru iz svih dijelova svijeta i idu prema Gospodnjoj gori. Svi oni postaju jedan Božji narod na putu prema vječnom gradu Jeruzalemu. Gospodin će ih sve naučiti svojim putovima i svome zakonu. Tako prorok izražava Božju želju da se svi narodi uključe u zajednicu Božjeg naroda, da budu jedan Jahvin narod.

Ta se vizija ostvaruje kroz Crkvu, zajednicu Isusovih učenika i zajednicu Presvetog Trojstva. Znak Trojstva nas naime prati od ulaska u Crkvu, po krštenju, pa zatim kroz cijeli život preko molitava, slavljenja svetih otajstava i bogoslužja u Crkvi. Sve se u vjerničkom životu odvija u znaku Trojstva. Tako smo mi zajednica Presvetog Trojstva. U njoj su već danas uključeni svi narodi svijeta, barem djelomično. Ta zajednica je u iščekivanju Gospodinovog ponovnog dolaska. Ona je pred zadatkom da odloži djela tame i zaodjene se svjetlošću, da napusti pijanke, razvratništva, svađe i ljubomoru, da se zaodjenemo u Isusa Krista, kako bismo spremno dočekali njegov dolazak.

A taj dolazak bit će nenadan: može  se zbiti svaki čas, onda kad budemo radili najobičnije stvari: jeli, pili, ženili se, radili obične kućanske poslove. Ljudi neće ni slutiti taj dan. Zato Isus ponavlja poziv da budemo pripravni. Isusova zajednica ne smije biti iznenađena, nepripravna, jer ona stalno živi u zajedništvu s Bogom, u ozračju obitelji Presvetog Trojstva. To je zajednica označena znakom Trojstva na krštenju i živi u tom znaku očekujući dolazak svoga Gospodina. Zato i mi danas želimo poslušati poziv: „Hajdemo u dom Gospodnji“, gdje ćemo zajedno slaveći čekati svoga Gospodina.


Molitva vjernika


Krist je radost i veselje svih koji ga iščekuju. Zavapimo stoga njemu riječima:

Dođi, Gospodine, i nemoj kasniti!

  1. Radosno iščekujemo tvoj dolazak: dođi, Gospodine Isuse!
  2. Ti si prije svih vjekova: dođi i spasi nas koji živimo u ovom vijeku!
  3. Ti si stvorio svijet i sve što u njemu boravi: dođi i otkupi djelo ruku svojih!
  4. Nisi se strašio uzeti našu smrtnu narav: dođi i oslobodi nas od vlasti smrti!
  5. Htio si sve ljude sabrati u svome kraljevstvu: dođi i saberi sve koji te iščekuju!
  6. Po krštenju smo postali članovi tvoje obitelji: daj da trajno živimo kao Božja djeca!

Gospodine, mi budno iščekujemo tvoj dolazak. Usliši naše molitve i pridruži nas svojoj slavi o svome drugom dolasku. Koji živiš…


Božo Rimac