Adventske svijeće od papira u boji

Adventske svijeće od papira u boji

adventske-svijece-od-papira


Advent ili došašće je vrijeme od oko četiri tjedna prije Božića, a kojem je svrha potaknuti vjernike na jače izražavanje svoje vjere kroz različite oblike, a posebno kroz molitvu, svetu misu, pomaganje bližnjima, odricanje od poroka i opredjeljenje za činjenje dobra. To je vrijeme, kao takvo, s jedne strane radosno, jer se prisjećamo Kristova utjelovljenja i iščekujemo njegov dolazak, ali je isto tako i vrlo ozbiljno vrijeme, koje ne bi trebalo biti povezano ni s kakvim blještavilom, kakvo češće možemo viđati po našim gradovima, jer mu je svrha u unutrašnjoj promjeni srca, a ne u čisto izvanjskoj raskoši.

Došašće uvijek počinje nedjeljom koja se naziva 1. nedjelja došašća, a završava na Badnjak, da bi potom slijedio vrhunac iščekivanja – utjelovljenje Boga, odnosno Božić. Mora sadržavati četiri nedjelje, te onoliko dana u posljednjem tjednu koliko ih ima do Božića. Zato je ispravnije reći da se sastoji od četiri nedjelje, a ne od četiri tjedna.

Početak došašća pada u nedjelju nakon svetkovine Krista Kralja, odnosno u nedjelju koja je najbliža spomendanu Svetoga Andrije (slavi se 30. studenoga), te u tom smislu može započeti između 27. studenoga i 3. prosinca.

Da bi se označila postupnost i intenzitet iščekivanja Božjeg utjelovljenja, uobičajeno da se u crkvama, a češće i u obiteljima, postavi panj s četirima svijećama, a nerijetko se svijeće umjesto na panj postavljaju na vijenac. Panj simbolizira Jišajev izdanak, odnosno priziva u sjećanje svetopisamsko obećanje da će iz panja Jišajeva izniknuti mladica, što gledano u povijesnim okolnostima znači da je kao potomak iz te loze proistekao Isus Krist – Spasitelj.

Četiri svijeće označavaju četiri nedjelje došašća, a s obzirom da je riječ o budnosti, ozbiljnosti i odricanju kroz to vrijeme, razumljivo je da se preporučuje da njihova boja bude ljubičasta. Da bi se pak istaknula postupnost približavanja otajstvu utjelovljenja, odnosno spuštanja Boga među nas ljude, preporučuje se da svijeće budu postavljene na različitim visinama, tako da se prve nedjelje došašća pali najviša, druge ona koja je na nižoj razini, treće ona koja je još niža, a četvrta najniža.

Iz razloga jer je u današnje vrijeme teže doći do panja, a češće i zbog nedovoljnog poznavanja same simbolike – panja, svijeća i njihove boje – koristi se vijenac s četirima svijećama, ali koji nema ni približno ono simbolično značenje koje ima panj.

S obzirom da se tako došašće može svesti na čistu profanaciju, bez ikakve povezanosti s vjerskim značenjem, dobro je i djecu i odrasle odgajati za izvornu biblijsku simboliku. U svakom slučaju, puno je bitnije da se kroz to vrijeme odazovemo pozivu Crkve na sudjelovanje na zornicama, na veću pozornost u činjenju dobra, na snažnije slavljenje nedjeljnog euharistijskog otajstva i na druge pozitivne poticaje, negoli imamo li na stolu vijenac ili nemamo.

Ipak, zgodno je djeci u obitelji, školi ili župi i kroz kreativne ideje pokušati približiti značenje adventa, pa niže donosimo jednu prikladnu ideju kako se prilično lako i brzo mogu napraviti adventske svijeće.

Potrebno je od papira A4 veličine u ljubičastoj boji izrezati 8 traka, potom po dvije ukrižane spojiti ljepilom na vrhu, te naizmjenično plesti do kraja, a onda opet završetke učvrstiti lijepljenjem. Od komadića papira crvene i žute boje potrebno je izrezati plamen, zavrnuti ga malo na dnu i zalijepiti na svijeće. Ukoliko se takve svijeće rade na tvrđem papiru, mogu se malo razvući da budu duže i zalijepiti na postolje (po mogućnosti različitih razina), a ukoliko se rade od laganijeg papira, teško da će moći samostalno stajati, pa je poželjno da se na vrhu plamena probuši rupica i kroz nju provuče konac, kako bi se svaka mogla objesiti.

Na takav način, kako god izgledale svijeće, može se djeci pružiti značenje došašća onakvog kakvo je utemeljeno u biblijskim tekstovima, a zasigurno se može u okviru toga barem jednom tjedno upriličiti i posebno molitveno kratko slavlje, u kojem će se primjerice pročitati svetopisamsko čitanje dana, zapjevati pjesma i izmoliti Očenaš i prigodna molbenica. Na takav će način djeca biti usmjeravana na izvrsnije proživljavanje došašća, a ujedno će jasno uviđati i one problematične točke koje se nude kroz komercijalizirani advent.


adventske-svijece-od-papira-postupak-izrade