Benedikt XVI., Ljubljena Crkvo u Hrvata [knjiga]

Knjiga Papinih govora o posjetu Hrvatskoj 2011.

Nakladnička kuća Tonimir iz Varaždinskih Toplica potkraj lipnja 2011. objavila je knjigu Benedikta XVI. Ljubljena Crkvo u Hrvata. U njoj je prikupljeno 12 tekstova Svetoga Otca vezanih uz pohod Hrvatskoj 2011.: obraćanje hrvatskomu veleposlaniku pri Svetoj Stolici 11. travnja, najava pohoda na Trgu sv. Petra 1. lipnja, subesjeda u zrakoplovu 4. lipnja, dva govora u Velikoj Gorici, dva govora i tri propovijedi (mladima, obiteljima te svećenstvu i redovništvu) u Zagrebu, pozdravni brzojav na odlasku i osvrt na apostolsko putovanje na Trgu sv. Petra 8. lipnja. Knjigu je priredio i pogovor napisao Petar Marija Radelj.

Osim činima, Benedikt XVI. osobito snažno progovara kroz izgovorenu i pisanu riječ. Čini to kao učitelj kršćanske vjere i ćudoređa, razglasitelj vječnoga zakona, vrstan teolog, glasnogovornik kršćanstva i dobar poznavatelj prilika i trendova. Ova knjiga pisani je podsjetnik na veliki zagrljaj Svetoga Otca „ljubljenoj hrvatskoj zemlji” čije je stanovnike pozvao da paze i čuvaju savjest, temelj slobodnoga i pravednoga društva, čije je mlade, roditelji, obitelji i kršćane ohrabrio, a Crkvu pozvao da bude moralna svijest društva.

Papa Benedikt XVI. rođen je kao Joseph Ratzinger u Marktlu am Innu u Njemačkoj 16. travnja 1927. Roditelji su mu Bavarci, otac je bio redarstvenik i protunacist, a majka hotelska kuharica. Djetinjstvo je proveo u Transteinu, tridesetak kilometara od Salzburga. U teškim ratnim vremenima otkrio je ljepotu i istinu vjere u Kristu, a osnova za taj put bio je odnos njegove obitelji koja je, uvjereno privržena Crkvi, uvijek svjedočila dobrotu i nadu. Filozofiju i teologiju studirao je u Freisingu i Münchenu, doktorirao na temu „Božji puk i Božja kuća u Augustinovu učenju o Crkvu”, a habilitirao se radom „Teologija povijesti svetoga Bonaventure”. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1951., a za biskupa 28. svibnja 1977. Od 1951. do 1977. predavao je teologiju u Freisingu, Bonnu, Münsteru, Tübingenu i Regensburgu. Od 1977. do 1982. bio je münchensko-freisinški nadbiskup, a od 1982. do 2005. u Rimu predstojnik Zbora za učenje vjere. Za Papu je izabran 19. travnja 2005.

Knjiga ima 64 stranice, a u digitalnom obliku može se listati i skinuti ovdje.