Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije – misao za homiliju i molitva vjernika


BDM – model i uzor pripadnosti Crkvi.


Post 3,9-15.20; Ps 98; Ef 1,3-6.11-12; Lk 1,26-38


Uvod


Danas slavimo jedan od najljepših Gospinih blagdana: Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije. Isusova je majka bila nazočna kad je nastajala prva Crkva. I danas je prisutna u svakoj mjesnoj Crkvi, pa i danas među nama.


Misao za homiliju


Želimo li znati kako bi trebao izgledati uzoran član crkvene zajednice? Evo nam najuzornijeg njezina člana – Blažene Djevice Marije. Ona je najizvrsniji vjernik, najveća i najbolja vjernica. Od nje može učiti svaki kršćanin.

Ona nam je uzor u beskompromisnom odnosu prema grijehu i začetniku zla – sotoni (Post 3,9-15.20). Sav njezin život bio je satiranje sotone i svakoga zla. Eto nam prve oznake pravog kršćanina, člana Crkve – beskompromisnost u borbi protiv bilo kojeg oblika zla i grijeha.

Ona je uzor u poslušnosti riječi Božjoj: „Evo službenice Božje, neka mi bude po riječi tvojoj!“ U pozitivnom smislu to je prva oznaka svakog kršćanina – biti poslušan Božjoj riječi: biti poslušan svaki put kad čujemo Božji glas preko Svetog pisma ili preko vlastite savjesti ili preko glasa kojeg člana Crkve počevši od najviših (Lk 1,26-38).

Bog je oduvijek htio naše spasenje i proslavu. Ono što se Mariji već ostvarilo svaki kršćanin vidi kao svoju budućnost. U svome Sinu Bog nas je izabrao prije postanka svijeta (izabrao je svakog pojedinca!) da budemo sveti i da budemo Božji posinci i baštinici njegove slave (Ef 1,3-6.11-12).


Molitva vjernika


Boga Oca svemogućega hvalom velikom uzveličajmo, jer je on htio da Mariju, majku Sina njegova, sva pokoljenja slave, i njemu poniznu prošnju upravimo:

Nek milosti puna nas zagovara!

  1. Bože, izvoditelju čudesnih djela, ti si Bezgrješnu Djevicu Mariju tijelom i dušom učinio sudionicom Kristove slave: upravi toj slavi i srca svojih vjernika!
  2. Mariju si nam za majku dao, pa daj da njezin zagovor iscijeli naše boli, utješi žalosne, oprosti grešnicima, a svima nama podaj spasenje i mir!
  3. Mariju si učinio Majkom milosrđa: daj svima koji su u opasnostima da osjete njezinu majčinsku ljubav.
  4. Htio si da Marija bude majka u Isusovu i Josipovu domu: daj da njezinim zagovorom sve majke u obiteljima promiču ljubav i svetost!
  5. Marija je posvema živjela u skladu s tvojom voljom: daj i nama mudrosti i hrabrosti da u Crkvi vršimo svoje poslanje, tebi na slavu i na izgrađivanje Crkve.

Pogledaj na ljubav i vjernost Blažene Djevice, Gospodine, i usliši molitve svoje Crkve. Po Kristu…


Božo Rimac