Biti dobar iz zadovoljstva

Noa je bio vrlo fin čovjek, „pribavljač utjehe“ (Postanak 5, 29), prije iznimka nego pravilo u svojem naraštaju. Svijet oko njega bio je pun razvrata i pokvarenosti. Njegovi su suvremenici imali idole i obožavali ih, ubijali se, stupali u nedopuštene odnose i otimali tuđe. Ne zvuči pretjerano različito od svijeta u kojem mi živimo.


Egidij Roya, Noa pušta golubicu iz korablje

Noa pušta golubicu iz korablje. Minijatura koju je oko 1450. godine naslikao cistercist Egidij Roya (1415.–1478.), Museum Meermanno u Haagu (detalj).

Bog je odlučio poduzeti nešto pa je odozgor kiša pljuštila… i pljuštila… Padala… i padala… A odozdo provrli izvori, navalila sva vrela. Četrdeset dana (Postanak 7, 17). To nije bila jednostavna prirodna nepogoda, cunami odozdo, ili strahoviti dažd odozgor. Nego: kazna od Boga. Svijet se napunio vodom i svi su se na kopnu utopili, osim Noe, njegove obitelji i gomile životinja koja se nalazila u njegovoj čuvenoj korablji.

Noa napušta korablju i odmah sadi vinograd (Postanak 9, 20). Daje prednost zaboravu vina pred zahtjevnom zadaćom ponovne izgradnje čovječanstva.

Čak ni sasvim novi početak ne mijenja čovjek. Osim što je postao drugi otac čovječanstva, Noa je i prvi za kojega se zna da se opio.

Svijet je opet napučen. Učinili su to Noini sinovi. I, još jednom, oni tonu u nemoral te grade kulu na mjestu zvanom Babilon kako bi se „borili” s Bogom. Ovoga puta on im pobrka jezike i stvara različite narode. Na taj je način raznolikost ljudskoga roda uspostavljena za sva vremena kroz rase, narode i jezike.

Sveto Pismo kaže da je Noa bio „pravedan čovjek i neporočan u svom vremenu” (Postanak 6, 9). Predaja uči da u Bibliji nema nepotrebnih riječi. Zašto se ističe da je Noa bio i „pravedan”[1] i „neporočan”[2]? Nisu li to isti, ili barem vrlo slični pojmovi? Nisu. Pravedan je onaj tko je predan tomu da čini ispravne stvari. Možda svaki put u tom ne uspije, ali njegova predanost je ono što ga čini pravednim, a ne uspješna provedba. Neporočan je onaj komu se sviđa biti dobar, čist, komu srce, a ne samo glava, kaže da bude istinoljubiv i dobar. Neporočan čovjek ne žali zato što je dobar; upravo suprotno, uživa činiti žrtve jer smatra da je biti dobar jedno od najvećih zadovoljstava u životu. Neporočan shvaća da, ako ga netko na kraju života pita jesi li dobar čovjek, može iskreno odgovoriti: „Bogu hvala, jesam”.

Biti dobar zbog istine svakako je razina kojoj bismo trebali težiti, ali biti dobar zato što je to zadovoljstvo sasvim je druga razina. Kad pravednost postane čežnja, a ne samo ono što treba činiti, dosegnuli smo razinu neporočnosti. To je stvarno ispunjen način života.


Prema: Shaul Rosenblatt, Ne samo postupati ispravno, već i uživati u tome, Divrej Tora (Zagreb), VI (2012.) 2 / 20. X., str. 5.


[1] Pravedan: hebrejski cadîk, grčki δίκαιος [díkaios], latinski iustus, engleski righteous; hrvatski pravedan (Hrvojev misal 1404., Kašić 1641., Katančić 1831., Skarić 1858., Daničić-Rešetar 1895., Vlašić 1921., Žuvić 1940. i Grubišić 1968.), pobožan (Šarić 1941.).

[2] Neporočan: hebrejski tāmîm, grčki τέλειος [téleios], latinski perfectus, engleski blameless; hrvatski svr’šen (Hrvojev misal 1404.), izvrstan (Kašić 1641., Katančić 1831. i Skarić 1858.), bezazlen (Daničić-Rešetar 1895.), savršen (Vlašić 1921. i Žuvić 1940.), bez prijekora (Šarić 1941.), neporočan (Grubišić 1968.).