Gospa od Brze Pomoći


Pod tim naslovom slavi se Gospa osobito svečano u župnoj crkvi Sv. Stjepana Kralja u Slavonskom Brodu. To štovanje donijele su sa sobom i proširile časne sestre uršulinke, koje su u Slavonski Brod došle početkom davne 1957. godine. Tamo su osnovale svoju kuću i preuzele brigu o katehizaciji djece i mladeži. Posebnu brigu posvetile su ženama koje su željele izvršiti pobačaj.

Danas je slavonskobrodski kraj nadaleko poznat po Gospi Brzoj Pomoćnici. Pobožnost prema Gospi od Brze Pomoći stigla je do nas iz američke države Louisiane, kada je jedna redovnica želeći doći u istoimenu državu na poziv upravitelja New Orleansa, poslala pismo papi Piu VII., koji je u to vrijeme bio Napoleonov zarobljenik, da joj dopusti odlazak, jer joj njen biskup to nije odobravao bez njegova pristanka. U žarkoj želji za odlaskom i u velikoj vjeri pomolila se Majci Božjoj, zavjetujući joj širenje pobožnosti u tome gradu, ako dobije brz i potvrdan odgovor.

Na njeno i biskupovo veliko iznenađenje, dobila je potvrdan odgovor od Svetoga Oca, te se spremila na put. Pobožnost prema Gospi od Brze Pomoći 27. rujna 1851. odobrio je Sveti Otac Pio IX. i odredio da se slavi 8. siječnja. Sveta Stolica je dekretom od 13. lipnja 1928. g. odredila da Gospa od Brze Pomoći bude glavna zaštitnica grada New Orleansa i države Louisiane.

U brodskoj župi pravi je blagdan 8. siječnja, kada mnoštvo vjernika moli pred kipom drage Gospe od Brze Pomoći. Brojna uslišanja i brojne zahvalnice svjedoče o milosnoj Majci od Brze pomoći. Sestre su oduvijek posebno molile Gospu da očuva vjeru i čistoću mladeži, spašava mnogobrojne obitelji od rastava, te im pomogne da radosno prihvaćaju bračne obveze i dužnosti, da se širi kod vjernika ljubav prema svakom čovjeku, a posebno prema svetoj Crkvi i njezinu učiteljstvu.


Molitva Gospi od Brze Pomoći


O Marijo, Majko Božja, ti koja znaš za jade i nevolje ovoga svijeta, bdij bez prestanka nad nama i nad cijelom Crkvom svojega Sina i budi nam uvijek Našom Gospom Brze Pomoći. Pohiti da nam pomogneš u svim našim potrebama, posebno (…).

Budi nam utočište za ovoga prolaznoga života i isprosi nam život vječni, po zaslugama Isusa, svojega Sina, Gospodina i Otkupitelja našega. Amen.


U svojim se potrebama utecite Gospi od Brze Pomoći, i prije negoli zamolite, ona zna kako Vam pomoći.