Srijeda, 18 svibnja

Hodati


Koliko god nam životni standard bio viši nego prije tridesetak godina, mi nezdravo živimo i to prvenstveno stoga, jer se ne krećemo. Sjedimo za računalom, sjedimo pred televizorom, sjedimo u automobilu, sjedimo u kafićima. Idemo automobilom u trgovinu, u školu – i u crkvu. Štedimo nožice svoje djece i čuvamo ih od kišnih kapi, pa ih zato vozimo u školu…. A liječnici će reći – treba se gibati, treba hodati.

A čovjek je po svojoj naravi putnik, čovjek je hodač. U evanđeljima stoji kako je i Isus „prošao svom Galilejom“. Prohodao je čitavu Palestinu. Tako i danas čovjek u hodu – sam ili u društvu – ima vremena za sebe; dok hoda može sabranije i jasnije sagledavati svoj život. U našem sjedilačkom načinu života nije čudo da se, na primjer, sve više otkriva posebna vrijednost hodočašća, osobito onog najpoznatijeg – u Santiago. Dugim su stoljećima vjernici hodočastili u taj španjolski grad da bi se pomolili na grobu apostola Jakova (španjolski Santiago). To se hodočašće (španjolski „El camino de Santiago“) može proći u više ruta. Najdulja je francuska ruta gdje hodočasnici propješače 940 kilometara kroz 37 dana. Najkraća je petodnevna ruta od nešto više preko stotinu kilometara.

Naš je put, kako veli narodni izričaj, „od kolijevke do groba“. Dobro je zato odmaknuti se od našeg „sjedilačkog“ načina života. Potrebno je izići van, hodati i tako sagledavati vlastiti život. U automobilu i pred računalom mi smo sami – koliko god nas u suprotno uvjeravale društvene mreže. Naprotiv, čovjek koji hoda, susreće druge ljude, osjeća mirise prirode, osjeća Božju prisutnost, upravlja Bogu svoje molitve.

Potrebni su nam ti trenuci. Zato, ovoga ljeta, iziđimo iz sebe, iziđimo iz svoje sobe, odvojimo se od računala, televizije i društvenih mreža. Otiđimo pješke do svojih kumova, u kupovinu ili u crkvu. Hodajmo sami ili u društvu. Osjetimo mirise prirode, pogledajmo u oči ljude koje susrećemo, porazgovarajmo. Bit će nam to za zdravlje duše i tijela. Pogotovo u ova vremena.