Kardinal Franjo Šeper

Franjo Šeper


Zagrebački nadbiskup i kardinal Franjo Šeper rođen je u Osijeku 2. listopada 1905. god. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu, gdje je upisao i Bogoslovno sjemenište, te je uskoro nastavio teološki studij u Rimu i ondje doktorirao. Nedugo po povratku u Hrvatsku imenovan je tajnikom nadbiskupa Antuna Bauera, a nakon njegove smrti, nadbiskup je postao bl. Alojzije Stepinac, a Šeper je nastavio službu kao taknik budućega blaženika.

Dok je bl. Alojzije Stepinac, nakon montiranog sudskog procesa, izvršavao kaznu, papa je kao njegova supomoćnika, a kasnije i upravitelja zagrebačke nadbiskupije, imenovao Franju Šepera. Nakon smrti Alojzija Stepinca, Franjo Šeper postaje zagrebački nadbiskup, a naredne godine preuzima i službu predsjednika Biskupske konferencije Jugoslavije.

Bio je aktivni sudionik Drugog vatikanskog sabora, a za vrijeme njegova trajanja pribrojan je Zboru rimskih kardinala. Nekoliko narednih godina proveo je u Zagrebu, a potom se preselio u Vatikan, gdje je ubrzo imenovan predstojnikom Zbora za nauk vjere.

Umro je 30. prosinca 1981. god. u Rimu, a pokopan je u zagrebačkoj prvostolnici.