Korizma – gubitak vremena?


„Čega si se odrekao u korizmi?“ Kao posljedica na postavljeno pitanje, i ovo malo kose s glave mi otpadne. Zašto? Evo nekih pojašnjenja i osobnih promišljanja.

Zbog ovako formuliranog pitanja, očito je da se korizma shvaća kao vrijeme odricanja, žrtvovanja, askeze, posta, bičevanja, padanje na koljena i udaranje u prsa jer sam crv koji ništa ne vrijedi. Slika je to koja mnoge „vjernike“ prati kroz 40 dana do Uskrsa.

Recimo da je to pravo značenje korizme. No, postavlja se logično pitanje – a zašto trebam/moram sve to činiti? Klasični odgovor – da mi se Bog smiluje i da me ne kazni zbog grijehâ i uvredâ njemu nanesenih…

To znači da ću onda na temelju posta, odricanja i dužih molitava zaslužiti milost kod Boga i da ću mu biti bliži?! Recimo da je tako!

Međutim, postoji i druga strana ove medalje. Svi ti silni postovi, žrtve i odricanje – što čine? Mene stavljaju u središte svega. Ja se žrtvujem, Ja se odričem, Ja postim, Ja… se duhovno usavršavam i time sam korak bliže Bogu. On me tada gleda blagonaklono i sviđa mu se sav moj trud. Posljedica toga? Čovjek se okreće samome sebi i samo na sebe misli.

A što je s drugima? S onima s kojima živim, koje svakodnevno susrećem? Za njih nemam vremena niti ih primjećujem…

Koliko je barem meni poznato, u Evanđeljima nema niti jednog mjesta gdje Isus poziva na post, odricanje, trapljenje, žrtvu. „Milosrđe mi je milo a ne žrtva“ – reče (Mt 12,7). A što je to milosrđe? Milosrđe usmjerava čovjeka prema dobru drugoga, prema čovjeku u njegovoj potrebi.

Stoga je korizma vrijeme oživljavanja i življenja.

Korizma je vrijeme oživljavanja one dobrote koja se očituje u lijepoj riječi, odvojenom vremenu za čovjeka u potrebi, neočekivanom telefonskom pozivu ili posjeti i ostalim svakodnevnim malim stvarima koje nam život čine radosnijim.

Korizma je vrijeme življenja evanđeoskih blaženstava koja nas upućuju na druge i otvaraju nas za druge.

Zapravo, korizma je vrijeme življenja ljubavi u velikodušnosti i služenju bratu čovjeku, onako kako je to i Isus činio.

Korizma – gubitak vremena ili život za druge? Neka naša korizmena djela odgovore na to pitanje!


dr. sc. Zdenko Ilić, svećenik, crkveni sudac i profesor crkvenoga prava na KBF-u u Đakovu