Petak, 21 siječnja

Kotač svete Katarine

kotac-svete-katarine


Sveta Katarina Aleksandrijska je mučenica iz 4. st., koja je, prema predaji, u vrijeme žestokih progona protiv kršćana mučena na posebno osmišljenom kotaču s bodežima, a koji je imao zadatak kidati joj dio po dio tijela. Ipak, nije umrla na njemu, jer se odmah čim je došao u dodir sa sveticom raspao, nego su je njezini mučitelji izveli izvan gradskih zidina i mačem joj odrubili glavu. Stoga se sveta Katarina, čiji spomendan u Katoličkoj Crkvi slavimo 25. studenoga, najčešće u ikonografiji prikazuje s kotačem ili s mačem.

Više se o svetoj Katarini Aleksandrijskoj može saznati ovdje, a niže donosimo jednu jednostavnu ideju kako napraviti kotač svete Katarine, koji može prigodno poslužiti u vjeronaučnoj nastavi ili u župnoj katehezi.

Potrebno je uzeti dva komada tanje spužve, izrezati u dvije trake jednake debljine, od kojih je jedna kraća, a druga duža. Zatim ih je potrebno zarolati da tvore krugove, te svaki spojiti klamericom ili zašiti koncem. Potom je potrebno zabosti 8 čačkalica tako da povezuju oba kruga i oblikuju kotač. Takav se kotač može obojiti npr. vodenim bojama ili premazati ljepilom i posuti gliterom. Može se i na jedan kraj provući konac, tako da se kotač može objesiti na zid ili negdje drugdje.


kotac-svete-katarine-postupak-izrade