Kruščići za uskrsni blagoslov jela


Blagoslov jela jedan je od izvrsnih načina na koji postajemo svjesni svih darova koje nam daruje Gospodin, od vjere i ljubavi prema Bogu i bližnjima, do zahvalnosti na ovozemaljskim stvarima. Tako nas blagoslov hrane općenito uči da je sve što s radošću primamo uistinu i dobro, a sama ta svijest darovanosti, ukoliko je ispravno oblikovana, vodit će računa o umjerenosti.

Katolička Crkva od davnine posebno njeguje blagoslov jela na Uskrs, a koji ima još snažnije značenje od svakodnevnoga blagoslivljanja hrane, jer dolazi nakon četrdesetodnevnoga korizmenoga posta i u tom smislu predstavlja naročiti vid zahvalnosti Bogu na svemu.

Na blagoslov jela o Uskrsu obično se nosi kruh, kuhana jaja, kuhana šunka, sir, mladi luk, hren, kolači i drugo, a poželjno je da sve to bude umjereno i diskretno spremljeno u košaru, kako se ne bi ni na izvanjski način pokazivala nepotrebna rastrošnost i raskošnost, nego, naprotiv, zahvalnost u zajedništvu.

Mnogi za tu prigodu sami naprave kruh, pa u tom smislu i mi donosimo jedan jednostavan prijedlog kako napraviti kruščiće.


Potrebni sastojci:

  • oko 500 g brašna
  • 1 svježi kvasac
  • malo praška za pecivo
  • 2 jaja
  • nekoliko žlica ulja
  • oko 0,5 l mlijeka
  • malo soli
  • malo šećera

Način pripreme

U 2 dl toploga mlijeka dodati čajnu žlicu brašna i čajnu žlicu šećera, te nakidati kvasac i ostaviti da se digne. U prikladnu posudu staviti brašno i pomiješati s praškom za pecivo, dodati malo soli, jedno jaje, ulje, dignuti kvasac i toplo mlijeko, pa sve zamijesiti u srednje mekano tijesto. (Prema potrebi dodati još toploga mlijeka.) Pokriti krpom i ostaviti da se tijesto digne oko 1 sat. Potom premijesiti tijesto i oblikovati male kuglice te njih stavljati u podmazane kalupe za mafine, a onda opet ostaviti da tijesto naiđe, oko 45 minuta. Na isti se način tijesto može staviti i u kalup od kuglofa ili neke druge kalupe. Peći 20-30 minuta (ili koliko je već potrebno) na temperaturi od 1900C. Pečeno premazati sa svih strana razmućenim jajetom, da se dobije lijepa žuta boja.

Takvi kruščići su posebno mekani i uz drugu blagoslovljenu hranu bit će zasigurno ukusan uskrsni doručak, a kao takav priziva nam u pamet da smo pozvani uvijek sve od Boga primati sa zahvalnošću i radošću, posebno u svjetlu Kristova vazmenoga otajstva i one najizvrsnije ljepote koju otkrivamo kroz neprocjenjivi dar uskrsnuća.