Moj “Gospin molitvenik”

Blažena Djevica Marija je naša Majka koja nas štiti i usmjerava uvijek prema svome Sinu, našemu Spasitelju – Isusu. Jedna je od prikladnih ideja za vjerounačnu nastavu u osnovnoj školi ili za katehezu, preko koje se može vjeroučenike potaknuti na štovanje Djevice Marije, izrada knjižice od papira i kartona, a od koje se može napraviti “mali molitvenik” s molitvama Isusovoj i našoj Majci.


Moj Gospin molitvenik


Da bi se napravila takva knjižica, potrebna su 4 papira A4 formata (bijela ili u boji po izboru), papir za pakiranje ili neki tanji karton (npr. iz mape za likovni) za korice, škare i ljepilo.

Papire treba odrezati tako da im stranice budu jednake veličine, presaviti na pola i izrezati, kako bi se na takav način dobilo 8 komada iste veličine. Svaki od njih treba po širini presaviti po pola, potom po dužini, a onda one krajeve koji se listaju zavrnuti na pola u drugom smjeru do ruba, tako da oblik tvori slovo M. Takve komade povezati na način da se kraj jednoga natakne na kraj drugoga i na tim mjestima povezivanja zalijepi. Na kraju se dobije oblik “harmonike”. S jedne strane po cijeloj dužini, osim prvog i zadnjeg polja, treba nanijeti ljepilo i sve složiti u knjižicu i time zalijepiti krajeve koji nisu bili učvršćeni, odnosno na takav će način knjižica s jedne strane biti spojena, kao knjiga bez korica.


3


Za korice je potrebno uzeti papir za pakiranje ili tanji karton i izrezati ga tako da po visini bude dvostruko veći od složene knjižice, a po širini četverostruko. Gornji i donji rub takvog komada papira ili kartona (postavljenog po širini) treba presaviti do sredine, potom saviti na pola i staviti harmoniku od papira u sredinu, te slijedeći veličinu papira uvući prvi i zadnji list papira u zavrnuti dio kartona kako bi se oblikovale korice i ako je potrebno zalijepiti.


4


Na prednju stranu korica može se zalijepiti Gospina sliku ili neki drugi prikladan motiv, a unutrašnjost malog molitvenika može se ispuniti molitvama i crtežima Djevici Mariji (Zdravo Marijo, otajstva krunice, Zdravo Kraljice, Anđeo Gospodnji itd.)


2