Mračan trenutak za Crkvu

Biskup Joseph Strickland 15. studenoga 2023. u Baltimoreu predvodi stotine katolika u molitvi ružarija ispred hotela u kojem Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB) održava godišnji sabor.

Biskup Schneider o Stricklandovoj smjeni: „Svjedočimo očitoj nepravdi
prema biskupu koji je obavljao svoju dužnost.“

Pomoćni biskup astanski (Kazahstan) msgr. dr. Athanasius Schneider 12. studenoga 2023. osvrnuo se na vijest da je papa Franjo 11. studenoga 2023. razriješio službe tylerskoga biskupa Josepha Stricklanda (Teksas, SAD).


„Jedina optužba koja će sada sigurno osigurati oštru kaznu jest ona za brižljivo čuvanje Predaje Otaca.“ Te riječi svetoga Bazilija (243. pismo) najprikladnije objašnjavaju svrgavanje tylerskoga biskupa (Teksas, Sjedinjene Američke Države), Njegove Ekscelencije Josepha E. Stricklanda. Uklanjanje biskupa Josepha E. Stricklanda označava crni dan za Katoličku Crkvu naših dana. Svjedočimo očitoj nepravdi prema biskupu koji je obavljao svoju dužnost propovijedajući i parresía (javno, otvoreno) braneći nepromjenjivu katoličku vjeru i ćudoređe te promičući svetost bogoslužja, osobito u prastarom tradicionalnom obredu Mise. Svi razumiju, pa čak i zakleti neprijatelji ovoga biskupa ispovjedaoca, da su optužbe sročene protiv njega u konačnici šuplje i nerazmjerne te da su iskorištene kao zgodna prigoda da se ušutka neugodan proročki glas unutar Crkve.

Ono što se dogodilo biskupima tijekom arijanske krize u IV. stoljeću, koji su svrgnuti i otjerani u progonstvo samo zato što su neustrašivo propovijedali tradicionalnu katoličku vjeru, to se iznova događa u naše doba. Istodobno, nekolicina biskupa koji javno podupiru krivovjerje, bogoslužne zlorabe, rodnu ideologiju i otvoreno pozivaju svoje svećenike da blagoslivljaju istospolne parove Svetoj Stolici nimalo ne smeta niti ih kažnjava.

Biskup Strickland vjerojatno će ući u povijest kao „Atanazije Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama“, kojega, za razliku od svetoga Atanazija, nije progonila svjetovna vlast, nego nevjerojatno sâm Papa. Čini se da je svojevrsna „čistka“ biskupa, vjernih nepromjenjivoj katoličkoj vjeri i apostolskoj stezi, koja se odvija već dulje vrijeme, sada došla u odlučujuće razdoblje.

Neka bi žrtva koju je naš Gospodin tražio od biskupa Stricklanda donijela obilan duhovni plod za vrijeme i vječnost. Monsinjor Strickland i ostali vjerni biskupi, od kojih je već traženo da odstupe, koji su trenutačno potisnuti ili koji će biti sljedeći na redu, trebali bi sasvim iskreno reći papi Franji: „Sveti Otče, zašto nas goniš i tučeš? Ne trudimo li se činiti ono što su svi sveti pape tražili da činimo? S bratskom ljubavlju prinosimo žrtvu ove vrste progona i izgnanstva za spasenje Vaše duše i za dobro stanje Svete Rimske Crkve. Doista, mi smo Vaši najbolji prijatelji, Preblaženi Otče!”

+ Atanasius Schneider, pomoćni biskup Svete Marije Astanske


kastilski izvornik
engleski prijevod
francuski prijevod
njemački prijevod
poljski prijevod
portugalski prijevod
talijanski prijevod


s kastilskoga preveo Petar Marija Radelj