Navještaj datuma Uskrsa u 2024. god.


U božićnome vremenu liturgijske godine Crkva slavi otajstvo Kristova utjelovljenja i očitovanja svemu svijetu. Posebno se to očituje na svetkovinu Bogojavljenja kada su trojica mudraca s Istoka došla pokloniti se malome Djetetu, prepoznajući u njemu Božju ljubav koja se zaodjenula u našu smrtnost da nama ljudima ponovo vrati besmrtni život. U njima Crkva prepoznaje prvine svih naroda koji na Božju Riječ, koja je postala tijelom i nastanila se među nama, postadoše dionicima Božjeg naroda. Darovi prineseni novorođenom Bogu očituju divno otajstvo našeg spasenja. U tamjanu koji biva prinesen priznaju Isusa pravim Bogom. U zlatu koji biva prinesen priznaju Isusa pravim Kraljem nebeskim. U smirni, plemenitoj masti koja je uz to i ljekovita priznaju Isusa pravim Čovjekom. Tom pomašću bit će pomazano mrtvo tijelo Isusovo pri njegovu ukopu. Otajstvo jaslica i Kristova rođenja već nagoviješta njegov križ i uskrsnuće.

Zbog toga je u Crkvi od davnina na dan Bogojavljenja svečano naviještan datum Uskrsa kao središnje kršćanske svetkovine i ostalih pomičnih blagdana. Iz Uskrsa proviru svi blagdani, marijanska, svetačka i ostala slavlja, kao i proslava spomena vjernih pokojnih. U njima se naviješta pashalno otajstvo u kojem je Krist pobijedio đavla i smrt i darovao nam božanski, neumrli život.

Zato je dobro ovu drevnu praksu ponovo oživjeti u našim župnim zajednicama kako bi nam i taj navještaj posvijestio važnost koju ima Vazmeno trodnevlje iz kojeg značenje dobiva svako slavlje. (Navještaj datuma Uskrsa u 2024. god. može se preuzeti ovdje.)