Pohani šampinjoni i crna rotkvica

Neki vole reći kako se čovjek svakih tridesetak godina vraća zemlji. Valjda se zasiti od suvremenog ubrzanog načina života i onda želi svoj mir, posebno duhovni, a on se najbolje pronalazi u otkrivanju Božjih darova u prirodi. Zato je kod mnogih ljudi ljubav prema zemlji, makar to značilo obrađivati mali komadić vrta, nešto što ih čini bližim i Bogu i sebi, a onda i otvorenijima prema drugim ljudima. Uz to, povremeno se mnogi vole vratiti najjednostavnijim jelima, što sličnijima onima kako su ih spravljale bake. U takvoj hrani ima posebne draži jer nuka na zahvalnost Bogu, i to takvu koja pronalazi zadovoljstvo u najobičnijim sitnicama.

Imajući takvu jednostavnost u vidu, evo jednog vrlo lakog recepta kako ispohati šampinjone i uz njih kao umak priložiti crnu rotkvicu. Ako je uzgojena u vlastitom vrtu, onda joj je slast zasigurno još veća.

Potrebno:

  • korpica šampinjona
  • dva jaja
  • šaka do dvije krušnih mrvica
  • nekoliko žlica pšeničnog brašna
  • 1 srednja crna rotkvica
  • pola do jedno kiselo vrhnje

Način pripreme:

Oprati i posušiti gljive ili ih umjesto pranja dobro iščistiti četkicom. Izmutiti jaja u tanjuru ili nekoj prikladnoj posudi. Pomiješati krušne mrvice i brašno u nekoj prikladnoj posudi. Šampinjone narezati na pola, ubacivati ih u umućena jaja i promiješati, a potom to isto učiniti u smjesi mrvica i brašna te peći na tavi s obiju strana dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Naribati rotkvicu, posoliti, dodati vrhnja i pomiješati. Jednostavno, brzo i ukusno.