Utorak, 28 rujna

Ponedjeljak drugog tjedna došašća – misao za homiliju i molitva vjernika

Napomena: Ove godine se u ponedjeljak drugog tjedna došašća slavi svetkovina Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije. Misao uz homiliju i molitva vjernika mogu se pronaći ovdje.Crkva ne moralizira, nego oprašta, potiče i hrabri


Čitanja: Iz 35,1-10; Ps 85; Lk 5,17-26


Misao za homiliju


Svijet je prepun problema. Skloni smo se postavljati s visoka i s Božjom istinom u ruci dijeliti lekcije. Međutim, Krist, naš Učitelj, pokazuje nam danas koji je ispravan stav pred ljudskom bijedom: videći tolike „uzete“, zarobljene najrazličitijim sponama, on je, gdje bi god našao imalo vjere i dobre volje, velikodušno govorio: „Oprošteni su ti grijesi.“ Nažalost, mi smo češće slični farizejima koji su bili vrlo teški u praštanju. Crkva, a to smo mi, mora velikodušno opraštati poput svog Gospodina. Gdje je god u ljudskim životima pustinja i suša, učiniti da nešto procvate; ukrijepiti, gdje god su koljena klecava, ruke klonule i koljena klecava, hrabriti preplašene i malodušne, vraćati vid duhovno slijepima, otvarati uši gluhima. Ako sam Bog hita da spasi svijet, što drugo da čini njegova Crkva? Slijedimo Gospodina!


Molitva vjernika


Pomolimo se Kristu otkupitelju, koji će doći da sve koje k sebi združi oslobodi od vlasti grijeha, i smjerno ga zamolimo:

Dođi, Gospodine Isuse!

  1. Gospodine, dok navješćujemo tvoj dolazak, očisti nam srce od svake taštine!
  2. Nek te, Gospodine, Crkva koju si osnovao proslavi u svim narodima.
  3. Zakon tvoj, Gospodine, što prosvjetljuje oči nek štiti narode koji se jedino u tebe uzdaju.
  4. Ti si dopustio da Crkva naviješta radost tvoga dolaska: daj da te spremno i odano o tvom dolasku primimo.
  5. Gospodine, ti si rado opraštao. Daj nam milost da i mi rado opraštamo svim ljudima hrabreći ih i potičući neumorno na dobro.

Gospodine, ti liječiš naše rane i uništavaš naše grijehe. Umnoži u nama svoje darove da budemo tvoja vjerna slika u svijetu. Koji živiš.


Božo Rimac