Nedjelja, 19 rujna

Srijeda prvog tjedna došašća – misao za homiliju i molitva vjernika


Misa nas čini Crkvom


Čitanja: Iz 25,6-10; Ps 23, Mt 15,29-37


Misao za homiliju


Gdje smo najviše Crkva? Kad se okupljamo na svetoj misi i zajedno blagujemo. Današnja Božja riječ kod Izaije to jasno pokazuje: „Gospodin nad vojskama spremit će svim narodima gozbu…“ Zar ne prepoznajemo u tim riječima najavu Kristove Gozbe, u kojoj se priprema pretilina od sočne Božje riječi, gdje se raskida zastor ispred tolikih pitanja i dvojbi u našem životu i gdje Bog po Kristovoj smrti i uskrsnuću, koji se obnavljaju na toj Gozbi, uništava smrt zasvagda?

Euharistijska gozba čini Crkvu. Isključivanjem iz nedjeljne i blagdanske mise mi se isključujemo iz Crkve. Možda to izgleda prejako rečeno, ali to stoji. Isus i danas kao da nam govori: „Žao mi je tolikih kršćana koji, ne slaveći Euharistiju, gladuju vlastitom krivnjom.“ Molitva nam se sama nameće.


Molitva vjernika


Riječ je Božja naumila da među nama boravi te vidimo slavu njezinu. Tom nadom i radošću prožeti, uskliknimo:

Emanuele, budi s nama!

  1. Pravedni i pravični Kneže: vrati pravicu siromasima i potlačenima!
  2. Kralju mironosni, ti mačeve prekivaš u plugove, a koplja u srpove: okreni zavisti ljudske u ljubav, nek među nama namjesto nepravdi zavlada praštanje.
  3. Ti ne sudiš ljude po izvanjskom izgledu: prepoznaj one koji su tvoji!
  4. Kad dođeš na oblacima s velikom moći daj da se nepostiđeni pojavimo pred tvojim licem.
  5. Okupi sve kršćane oko stola svoje riječi i svojega Tijela i Krvi, tako da doista postanu ono što po krštenju jesu: živi udovi tvojega otajstvenog Tijela.

Okupljeni na ovoj Euharistiji smjerno te molimo da blago pogledaš na ove naše molbe i da nas uslišiš u našim potrebama. Koji živiš…


Božo Rimac