Sveta Bernardica Soubirous

16. travnja Crkva liturgijski časti sv. Bernardicu Soubirous, francusku redovnicu i mističarku iz Lourdesa, kojoj se kao djevojčici ukazala Djevica Marija i predstavila kao “Bezgrješno začeće”.7. siječnja 1844. god. u francuskom gradiću Lourdesu, kao najstarije dijete vrlo siromašnih roditelja mlinara i pralje,  rođena je sv. Bernardica Soubirous. Bila je priprosta neuka pastirica, koja je bolovala od astme, ali je za svoju jednostavnost i poniznost nagrađena tako što joj se, kao četrnaestogodišnjoj djevojčici, dok je išla skupljati s drugom djecom drva za ogrjev u blizini rijeke Gave, 11. veljače 1858. godine ukazala Djevica Marija.

Gospa joj se ukazala 18 puta, a u 16. joj se viđenju predstavila imenom “Bezgrješno začeče”, što je tada shvaćeno posebno znakovitim. Naime, papa Pio IX. samo je četiri godine prije toga, odnosno 1854. god., proglasio dogmu o Marijinu bezgrješnom začeću i oko toga su se u Rimu vodile velike polemike, a kako za to neuka pastirica nije zasigurno mogla znati, to je viđenje shvaćeno kao posebna potvrda donesene dogme.

Bernardica je kasnije otišla u samostan i na takav način posvetila svoj život Bogu, a umrla je 16. travnja 1879. god.

S vremenom je Lourdes postao najveće i najposjećenije marijansko svetište, a Gospa Lurdska ona kojoj se rado obraćamo u raznim potrebama. Posebno su značajna bolesnička i vojno-redarstvena hodočašća, u koja se svake godine uključuju u velikom broju i hrvatski vjernici.