Sveta Rita


Riječi svetoga Pavla: “Ne dopusti da te svlada zlo, već zlo svladaj dobrim” (Rim 12,21), nadahnjivale su sv. Ritu kroz čitav život.

Rođena je oko 1381. godine u Roccaporeni, u pokrajini Umbrija. Može se reći da je mala Rita bila “izmoljeno dijete”. Naime bila je kći roditelja koji dugo nisu mogli imati djeteta. U već poodmakloj dobi neprekidno su molili Boga koji je uslišio njihove molitve obdarivši ih malom Ritom. Ritu su odgajali i poučavali u pravom kršćanskom duhu, tako da je ona već od malih nogu zaželjela biti redovnica. Ipak, bio joj je određen drugačiji život. Roditelji su je obećali za ženu jednom mladiću iz njihova sela Roccaporene. Po naravi taj mladić je bio silno naprasit i grub, pa je Rita postala glavna meta njegove srdžbe. Podnosila je hrabro sve njegove prigovore, nikad ne tužeći se. Rita je svojom strpljivošću i molitvom uspjela slomiti njegovu zloću. Korak po korak, izgradila je sklad u obitelji i obdarila je s dva sina.

Poslije smrti njenih roditelja zaredali su se i drugi neočekivani i bolni životni udarci za Ritu: njezina muža ubio je neki čovjek koji mu se želio osvetiti, a nakon godine dana umrla su joj oba sina. Prema legendi sama Rita je izmolila smrt svojih sinova koji su željeli osvetiti smrt svoga oca. Ali ona: bogobojazna, pravedna i čista srca nije željela da joj sinovi okaljaju svoje duše. Bog je uslišao njene molitve, a zbog dogođenog u narodu sv. Rita je slavljena kao “svetica nemogućega”.

Nakon smrti svojih sinova Rita, naizgled nije imala više nikoga na zemlji i nije više imala za što živjeti. Odlučila je otići u samostan u obližnju Casciu. Želeći ostvariti tako svoj san iz mladosti.

Pokucala je na vrata samostana sv. Marije Magdalene, samostan augustinianki, ali je bila odbijena jer su redovnice smatrale da kao udovica nije prikladna za njihov samostan. Ipak, svojom upornošću se “dokopala” samostana. Prema legendi Riti su pomogli sv. Ivan Krstitelj, sv. Augustin i sv. Nikola Tolentinski koji su je jedne noći uveli u samostan. U samostanu je živjela u neprestanom druženju s Isusom. Bila je posebno pobožna muci Njegovoj koje je postala dionica zadobivši neprolaznu ranu na čelu.

Umrla je 1447. Svetom ju je proglasio papa Leon XIII. 1900. nazvavši je “dragocjenim biserom Umbrije”. Njen blagdan slavi se 22. svibnja. Kao mističarka i čudotvorka, sv. Rita jedna je od omiljenih talijanskih svetica.


s. Rita Maržić