Sveti Alfonz Marija de’ Liguori

Sveti Alfonz Marija de’ Liguori

1. kolovoza Crkva slavi spomendan sv. Alfonza Marije de’ Liguorija, crkvenog naučitelja i zaštitnika svih ispovjednika i moralnih teologa, utemeljitelja redovničke Kongregacije Presvetog Otkupitelja (redemptorista).Sveti Alfonz je rođen u Napulju 1696. godine u uglednoj obitelji, a bio je vrlo nadaren u mnogim područjima. Započeo je izuzetno uspješnu odvjetničku karijeru, u kojoj kroz osam godina, koliko je djelovao kao odvjetnik, nije izgubio ni jedan spor, ali je osjećao nezadovoljstvo takvim pozivom, pa je postao svećenik i posvetio se katehiziranju i različitim oblicima pomaganja siromašnoj i duhovno zapuštenoj napuljskoj mladeži, te je skrbio za beskućnike.

Kao veliki intelektualac i iznimno produhovljena osoba, povezao je ljubav prema pravu s konkretnim životom i postao posebno poznat kao moralni teolog i autor značajnih moralnih priručnika, katekizama i drugih teoloških traktata. Njegovao je posebnu ljubav prema Kristu i na to poticao druge. Zgodno je stoga ovdje donijeti i jedan ulomak iz njegova djela Rasprava o ljubavi prema Isusu Kristu:

“Sva se svetost i savršenstvo duše nalazi u ljubavi prema Isusu Kristu, našemu Bogu, našem najvećem dobru i otkupitelju. Na ljubavi je da ujedini i podržava sve kreposti koje čovjeka čine savršenim. Zar možda Bog ne zaslužuje svu našu ljubav? On nas je ljubio od vječnosti. On nam govori: ‘Pomisli, čovječe, da sam te ja prvi ljubio. Još nisi ni ugledao svjetlo dana niti je svijet postojao, a ja sam te već ljubio. Otkad jesam, ljubim te.’

Bog je znao da čovjeka primamljuju dobročinstva, i zato ga htjede svojim darovima ponukati da ga ljubi. ‘Onim zamkama kojima ljudi dopuštaju da budu uhvaćeni, tim ih i želim uhvatiti da me ljube: vezama ljubavi.’ Tome su smjerala sva dobra koja je dodijelio čovjeku: kad mu dade dušu koja je – na njegovu sliku – ukrašena moću sjećanja, razumom i voljom; kad mu dade tijelo opskrbljeno osjetilima. Za njega također stvori nebo, zemlju i toliko obilje stvari. Sve je to sazdao iz ljubavi prema čovjeku, da sva ta stvorenja služe čovjeku, a da on ljubi Boga zbog tolikih dobročinstava.

No, nije htio samo to da nam daruje sva ta lijepa stvorenja. Da bi pridobio za se našu ljubav, pošao je tako daleko da nam je dao svega sebe. Vječni nam Otac dade svoga jedinoga Sina. Što učini kad vidje da smo svi mi poradi grijeha mrtvi, te ostali bez njegove milosti? Ganut svojom velikom, a Apostol kaže upravo neizmjernom ljubavi prema nama, posla svog ljubljenog Sina da za nas dade zadovoljštinu i da nam obnovi život koji nam grijeh oduze.

Dajući Sina – koga ne poštedje, da bi nas poštedio – s njim nam dade svako dobro: milost, ljubav i raj. Sve je to, nema sumnje, manje od Sina: On koji nije poštedio ni vlastitog Sina, već ga predao za sve nas, kako nam neće s njime dati i sve ostalo?” (Časoslov rimskog obreda, III, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2017., str. 1226-1227)

Sveti Alfonz de’ Liguori je umro 1. kolovoza 1787. god., a svetim ga je proglasio papa Grgur XVI. 1839. god. Osim što se slavi kao zaštitnik ispovjednika, moralista i svećeničkih zvanja, zazivaju ga presavjesni, skrupulozni, sumnjičavi, kao i oni koji pate od artritisa, od kojega je i sam sv. Alfonz bolovao.

1732. god. utemeljio je redemptoriste, redovničku zajednicu koja je raširena na svim kontinentima i broji više od 6.000 članova, a posebno njeguju duhovne vježbe i pučke misije. Ponekad se nazivaju i ligvorijanci, po svom utemeljitelju. Redemptorista ima i u Hrvatskoj, i to istočnog obreda, a djeluju u Vukovaru, u okviru grkokatoličke župe Krista Kralja. Postoji i ženska grana koja je utemeljena 1732. god., a djeluje kao kontemplativni red.