Sveti Louis i Zélie Martin

Sveti Louis i Zélie Martin bili su roditelji svete Terezije od Djeteta Isusa, poznate i kao svete Male Terezije. Prvi su bračni par u povijesti Crkve koji je proglašen svetim, a spomendan im se slavi 12. srpnja, i to na dan njihova sklapanja sakramenta ženidbe.


Sveti Louis i Zélie Martin


Otac svete Male Terezije – Louis Martin, bio je po zanimanju urar i draguljar, sin Napoleonovog časnika, a rođen je 1823. god. u Bordeauxu na jugozapadu Francuske. Njegova devet godina mlađa žena Zélie bila je čipkarica. Oboje su od djetinjstva bili krhkoga zdravlja i upravo ih je ono spriječilo da ne krenu redovničkim životom, unatoč želji za takvim oblikom predanja Bogu. Ipak, put koji im je Bog namijenio omogućio im je da svoju duhovnost svakodnevno usavršuju u obiteljskom životu.

Po ondašnjim kriterijima, u brak su ušli u zrelim godinama, odnosno upoznali su se 1858. god., kada je Louisu bilo 35, a Zéliei 27, dok su svega nakon tri mjeseca poznanstva zapečatili svoju vjernost pred Bogom u sakramentu ženidbe. Vjenčali su se, dakle, 12. srpnja te godine i u Alençonu proveli zajednički skladan život ispunjen dubokom duhovnošću i odgojem djece narednih skoro 20 godina.

Imali su ukupno devetero djece, od kojih su sve kćeri, njih pet, postale redovnice, što itekako svjedoči o životu i vjeri tih dvoje svetih ljudi. Najmlađa od njih bila je Marie-Françoise Thérèse, odnosno sveta Terezija od Djeteta Isusa. Svakodnevna molitva i euharistija, briga za bolesnike i nemoćne, okupljanje prijatelja i poznanika upravo oko tih duhovnih vrijednosti, bili su svakodnevica obitelji Martin, što ih je i dovelo do svetačke slave. Nakon smrti Zélie 1877. god., Louis je s djecom nastavio živjeti u Lisieuxu, a on je preminuo 17 godina nakon žene. Njihova se tijela čuvaju u kripti bazilike u Lisieuxu.

Papa Benedikt XIV. proglasio ih je 2008. god. blaženima, a 2015. god. papa Franjo ih je proglasio svetima. Time su oni postali ne samo prvi sveti roditelji jedne svetice, nego i prvi sveti bračni par uopće, te su tako postali putokaz za življenje bračne i obiteljske svetosti svim vjernicima. Na to nas upućuje i sam spomendan tih dvoje svetaca – 12. srpnja, dan sklapanja njihove ženidbe, odnosno podsjeća nas kolika se snaga i ljepota nalazi u obećanjima vjernosti, ljubavi, pomaganja, odgoja djece…, pogotovo kada se ona zapečaćuju pred samim Bogom.