Sveti Pavao Miki i mučenici iz Nagasakija

Sveti Pavao Miki i mučenici iz Nagasakija


Sveti Pavao Miki bio je japanski isusovac i mučenik, koji je, uz još 25 drugova iz Nagasakija, položio svoj život za Krista. Njihov se spomendan slavi 6. veljače.

Rođen je u Japanu oko 1565. god. god., a povijest ga pamti kao glasovitog propovjednika i vjeroučitelja. Izvrsno je poznavao istočnjačke religije, što je bilo od velikog značaja u njegovu misionarskomu radu, tako da su mnogi po njegovoj riječi prigrlili kršćanstvo.

Zbog straha od utjecaja stranaca i širenja kršćanstva, tadašnji japanski vlastodržac počeo je snažno progoniti kako kršćanske misionare, tako i sve one koji su bili ili postajali kršćani. Tako je, uz mnoge druge, i sv. Pavao Miki bio zatočen, a potom je sa svojih 25 drugova tjeran na težak i dug put od 1000 km, do Nagasakija. Cijelo vrijeme su ih ponižavali, vrijeđali i zlostavljali, dok su pak oni sami slavili Boga. U Nagasakiju su razapeti na križ, a osim sv. Mikija, život su za Krista položili dvojica japanskih isusovaca, 6 franjevačkih misionara, te 17 japanskih laika. Bilo je to 5. veljače 1597. god.

U svjedočanstvu njihova mučeništva, koje je sastavio nepoznati pisac suvremenik, a čiji ulomak čitamo u Časoslovu u okviru Službe čitanja, saznajemo s kolikom su ljubavlju prema svojim progoniteljima i s kolikim mirom u srcu pošli u mučeničku smrt, moleći Gospodina da onima koji su ih osudili udijeli milost razumijevanja i prihvaćanja kršćanske vjere kao jedinoga istinskoga puta do Boga.

Poimence se, osim sv. Pavla Mikija, spominju otac Pasije i otac Rodriguez, koji su, učvršćeni u takvoj vjeri, naizmjence bodrili ostale mučenike da ne malakšu u vjeri u tako važnom trenutku, nego naprotiv da svoje mučeništvo dožive kao posebnu čast od Boga, da kao i njegov Jedinoređeni Sin, imaju privilegij umrijeti na križu, te na takav način imati udioništvo u njegovoj žrtvi, za spas svijeta. U toj Povijesti mučeništva svetoga Pavla Mikija i drugova, spominje se i otac Komesar, koji je nepomičan stajao neprestance gledajući u nebo, dok je brat Martin bez prestanka pjevao psalme, brat Franjo Blanko na sav glas zahvaljivao Bogu, a brat Gunsalvo još je snažnije molio Očenaš i Anđeo Gospodnji.

Sveti Pavao Miki je pak, kao vrsni vjeroučitelj i navjestitelj Evanđelja, na poseban način shvatio važnost svoje vjeroučiteljske službe u tom trenutku, dok su njihovo mučeništvo s velikim uzdasima i s bolom u srcu promatrali okupljeni vjernici, te je u tom smislu održao posebno snažnu katehezu, svjestan da se nalazi na najčasnijoj govornici od svih što ih je ikada imao.  Tako je nazočnima najprije rekao kako je Japanac i član Družbe Isusove, da umire zbog naviještenja Evanđelja i da je neizmjerno zahvalan Bogu na tolikom daru da može umrijeti svjedočeći vjeru u svoga Spasitelja. Također je rekao da je siguran da nema drugoga puta k spasenju do onoga što ga imaju kršćani, kao i da ga taj put uči da oprosti svojim mučiteljima, što on od srca čini, moleći ih istovremeno da i sami postanu kršćani i po snazi sakramenta krsta dionici kršćanskoga života.

Njegove su riječi blagoslovljeno djelovale na sve drugove, a posebno se očitovao radostan mir na licu jednoga od njih – Ljudevita, tako da su svi, i mučenici i okupljeni, svratili svoj pogled na njega i s udivljenjem slavili Boga što mu je dao milost da s ljubavlju prima takvu mučeničku smrt. I jedan drugi – imenom Antun – neprestano je zazivao ime Isusovo i ime Marijino, te zapjevao psalam Hvalite djeco, Gospodina, koji je bio naučio na vjeronauku. I ostali su s mirom u srcu i posebnom radošću zahvalnosti Bogu ponavljali: Isuse!, Marijo, a slično su činili i mnogi od onih koji su ih promatrali.

Na kraju su došla četvorica krvnika s posebnim kopljima kakva se koriste u Japanu da dokrajče mučenike, a kad su to vidjeli okupljeni, oteo im se uzdah: Isuse!, Marijo!, te su s velikom tugom, ali i davanjem slave Bogu promatrali kako jedan za drugim vrlo brzo umiru i svoje duše predaju svome Otkupitelju.

Mučenička smrt svetoga Pavla Mikija i njegovih drugova potiče i nas na osnaženje svakodnevne vjere, a posebno spremnost na prihvaćanje Božje volje ukoliko nam je namijenio mučeničku smrt. Također, priziva u pamet zahvalnost Bogu na svima onima koji diljem svijeta na različite načine podnose mučeništvo zbog iste vjere u uskrsloga Krista, te nas poziva da nam njihovi svijetli primjeri budu stalni poticaji slijediti svoga Učitelja i naviještati Evanđelje, po svaku cijenu, moleći za sve one koji ljepotu vjere ne vide, da im Bog u svojoj neizmjernoj milosti otvori oči srca i upoznaju koje li miline u pozivu Njegovu.

Na sve to nas poziva i molitva Časoslova:

Bože, jakosti svojih svetih, ti svetog mučenika Pavla i njegove drugove po smrti na križu pozvao u život. Njegovim zagovorom daj da svoju vjeru čvrsto držimo sve do smrti.