Skip to content

Sveti Pavao Miki i mučenici iz Nagasakija


Sveti Pavao Miki bio je japanski isusovac i mučenik, koji je, uz još 25 drugova iz Nagasakija, položio svoj život za Krista. Njihov se spomendan slavi 6. veljače.

Rođen je u Japanu oko 1565. god. god., a povijest ga pamti kao glasovitog propovjednika i vjeroučitelja. Izvrsno je poznavao istočnjačke religije, što je bilo od velikog značaja u njegovu misionarskomu radu, tako da su mnogi po njegovoj riječi prigrlili kršćanstvo.

Zbog straha od utjecaja stranaca i širenja kršćanstva, tadašnji japanski vlastodržac počeo je snažno progoniti kako kršćanske misionare, tako i sve one koji su bili ili postajali kršćani. Tako je, uz mnoge druge, i sv. Pavao Miki bio zatočen, a potom je sa svojih 25 drugova tjeran na težak i dug put od 1000 km, do Nagasakija. Cijelo vrijeme su ih ponižavali, vrijeđali i zlostavljali, dok su pak oni sami slavili Boga. U Nagasakiju su razapeti na križ, a osim sv. Mikija, život su za Krista položili dvojica japanskih isusovaca, 6 franjevačkih misionara, te 17 japanskih laika. Bilo je to 5. veljače 1597. god.

U svjedočanstvu njihova mučeništva, koje je sastavio nepoznati pisac suvremenik, a čiji ulomak čitamo u Časoslovu u okviru Službe čitanja, saznajemo s kolikom su ljubavlju prema svojim progoniteljima i s kolikim mirom u srcu pošli u mučeničku smrt, moleći Gospodina da onima koji su ih osudili udijeli milost razumijevanja i prihvaćanja kršćanske vjere kao jedinoga istinskoga puta do Boga.

Poimence se, osim sv. Pavla Mikija, spominju otac Pasije i otac Rodriguez, koji su, učvršćeni u takvoj vjeri, naizmjence bodrili ostale mučenike da ne malakšu u vjeri u tako važnom trenutku, nego naprotiv da svoje mučeništvo dožive kao posebnu čast od Boga, da kao i njegov Jedinoređeni Sin, imaju privilegij umrijeti na križu, te na takav način imati udioništvo u njegovoj žrtvi, za spas svijeta. U toj Povijesti mučeništva svetoga Pavla Mikija i drugova, spominje se i otac Komesar, koji je nepomičan stajao neprestance gledajući u nebo, dok je brat Martin bez prestanka pjevao psalme, brat Franjo Blanko na sav glas zahvaljivao Bogu, a brat Gunsalvo još je snažnije molio Očenaš i Anđeo Gospodnji.

Sveti Pavao Miki je pak, kao vrsni vjeroučitelj i navjestitelj Evanđelja, na poseban način shvatio važnost svoje vjeroučiteljske službe u tom trenutku, dok su njihovo mučeništvo s velikim uzdasima i s bolom u srcu promatrali okupljeni vjernici, te je u tom smislu održao posebno snažnu katehezu, svjestan da se nalazi na najčasnijoj govornici od svih što ih je ikada imao.  Tako je nazočnima najprije rekao kako je Japanac i član Družbe Isusove, da umire zbog naviještenja Evanđelja i da je neizmjerno zahvalan Bogu na tolikom daru da može umrijeti svjedočeći vjeru u svoga Spasitelja. Također je rekao da je siguran da nema drugoga puta k spasenju do onoga što ga imaju kršćani, kao i da ga taj put uči da oprosti svojim mučiteljima, što on od srca čini, moleći ih istovremeno da i sami postanu kršćani i po snazi sakramenta krsta dionici kršćanskoga života.

Njegove su riječi blagoslovljeno djelovale na sve drugove, a posebno se očitovao radostan mir na licu jednoga od njih – Ljudevita, tako da su svi, i mučenici i okupljeni, svratili svoj pogled na njega i s udivljenjem slavili Boga što mu je dao milost da s ljubavlju prima takvu mučeničku smrt. I jedan drugi – imenom Antun – neprestano je zazivao ime Isusovo i ime Marijino, te zapjevao psalam Hvalite djeco, Gospodina, koji je bio naučio na vjeronauku. I ostali su s mirom u srcu i posebnom radošću zahvalnosti Bogu ponavljali: Isuse!, Marijo, a slično su činili i mnogi od onih koji su ih promatrali.

Na kraju su došla četvorica krvnika s posebnim kopljima kakva se koriste u Japanu da dokrajče mučenike, a kad su to vidjeli okupljeni, oteo im se uzdah: Isuse!, Marijo!, te su s velikom tugom, ali i davanjem slave Bogu promatrali kako jedan za drugim vrlo brzo umiru i svoje duše predaju svome Otkupitelju.

Mučenička smrt svetoga Pavla Mikija i njegovih drugova potiče i nas na osnaženje svakodnevne vjere, a posebno spremnost na prihvaćanje Božje volje ukoliko nam je namijenio mučeničku smrt. Također, priziva u pamet zahvalnost Bogu na svima onima koji diljem svijeta na različite načine podnose mučeništvo zbog iste vjere u uskrsloga Krista, te nas poziva da nam njihovi svijetli primjeri budu stalni poticaji slijediti svoga Učitelja i naviještati Evanđelje, po svaku cijenu, moleći za sve one koji ljepotu vjere ne vide, da im Bog u svojoj neizmjernoj milosti otvori oči srca i upoznaju koje li miline u pozivu Njegovu.

Na sve to nas poziva i molitva Časoslova:

Bože, jakosti svojih svetih, ti svetog mučenika Pavla i njegove drugove po smrti na križu pozvao u život. Njegovim zagovorom daj da svoju vjeru čvrsto držimo sve do smrti. 

mr. Snježana Majdandžić-Gladić
mr. Snježana Majdandžić-Gladić

Latest posts by mr. Snježana Majdandžić-Gladić (see all)

P o v e z a n i   t e k s t o v i

Sedam svetih osnivača Reda slugu Blažene Djevice M... Onaj tko makar i površno poznaje povijest Crkve, može uočiti stalnu izmjenu svjetla i sjena, odnosno s jedne strane primjećuje se kako s vreme...
Sveta Skolastika Iako smo u vremenima kada za redovnički život postoji sve manje zanimanja, valja naglasiti veliku vrijednost i važnost takvoga samostanskoga obl...
Sveta Jozefina Bakhita 8. veljače Crkva slavi spomendan svete Bakhite, afričke crnkinje koja je morala podnijeti velika životna iskušenja, ali je unatoč njima pokazala nepok...
Sveta Agata Sveta se Agata liturgijski časti 5. veljače, a prema predaji riječ je o djevojci iznimne ljepote, koja je živjela u 3. st. i odlučila svoje ti...
Sveti Blaž (Vlaho) Katolička Crkva svetoga Blaža liturgijski časti 3. veljače, a riječ je o ranokršćanskom svetcu i biskupu koji je podnio mučeničku smrt za vrij...