14. nedjelja kroz godinu (A): Jaše na magarcu


Čitanja: Zah 9, 9-10; Ps 145, 1-2.8-11.13c-14; Rim 8, 9.11-13; Mt 11, 25-30


Kako se prikazuju velikani iz prošlosti nekog naroda? Uzmimo kip bana Jelačića ili kralja Tomislava u Zagrebu. Naravno, na konju. Jahač je simbol ratnika, pobjednika, onoga koji narod vodi u svijetlu budućnost. Tako su redovito bili prikazivani Aleksandar Veliki, rimski carevi, svi srednjovjekovni carevi i kraljevi… Konj u propanj, a mač ili koplje u junačkoj desnici! Međutim, prorok Zaharija na posve drugačiji način vidi budućeg Mesiju: „Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan, jaše na magarcu…“ Pomalo komično. Pobjedonosni kralj jaši na magarcu?

Valja razumjeti tu simboliku. U ono je vrijeme konj bio životinja koja se koristila isključivo u ratnim pohodima, a seljak je za oranje, vuču i nošenje tereta imao volove i magarce. Magarac je po definiciji miroljubiva životinja, dok konj simbolizira rat. I evo, prorok veli da je budući Mesija mirotvorac, ali ipak pravičan i pobjedonosan. Pobjedu neće izvojevati ratnim pohodima, nego nečim posve drugim. Nije zato slučajno da je Isus svečano ušao u Jeruzalemu jašući na magarcu, dok su ga slavili kao Mesiju.

Tako čini Bog. Prisjetimo se. Bog se proroku Iliji nije htio pokazati ni u grmljavini ni u strašnom potresu, nego u šapatu laganog i blagog lahora. Upravo je takav bio Isus. Nije žario i palio, nije provodio pravdu Božju ognjem i mačem, nisu pred njega dršćući padali na koljena. Znao je Isus: sila je tek izvanjska. Zato nikakva sila nije jača od majčina osmijeha, nikakva snaga nije veća od blage očeve ili majčine ruke, nikakva strahota ne može nadjačati blagu i nježnu riječ ispunjenu ljubavlju. Koliko god nam reklame govorile da je važno – u stilu olimpijske krilatice – biti „jači, brži, viši“, ipak su mirotvorna riječ i ljubav i dobro djelo ono što najviše može ispuniti naše srce mirom i radošću. Isus veli: „Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.“ Krotka i ponizna srca, onaj koji jaše na magaretu. Tako Biblija prokazuje Sina Božjega. Bilo bi sjajno da počnemo razmišljati kako i na koji način bismo ga mogli u tome nasljedovati, tako da konačno nađemo mir i spokoj u ovom nemirnom i ubrzanom vremenu.