15. nedjelja kroz godinu (A): Riječ nije bez ploda


Čitanja: Iz 55, 10-11; Ps 65, 10-14; Rim 8, 18-23; Mt 13, 1-23


Mudar čovjek uči puno toga iz iskustva drugih, a nerazborit i brzoplet čovjek želi sve iskusiti na vlastitoj koži. Koji put smo nalik maloj djeci koja, unatoč našim opomenama: „Pec-pec!“, idu prstićem do vrelog predmeta dok se ne opeku… I kućni odgoj i školski sustav i vjekovno iskustvo i crkveni nauk opominju nas – radi našega dobra! – što je dobro, a što loše. A evo, često se događa da mlad čovjek – i ne samo mlad čovjek! – govori kako su to neka konzervativna, zastarjela stajališta na koja se u ovom modernom vremenu uopće ne treba obazirati… I onda se čovjek opameti tek kada udari glavom o zid. Svako neodgovorno ponašanje u koje ulazimo unatoč opomenama, dolazi na naplatu. To je ono otrježnjenje, nakon čega ipak valja priznati da je, na primjer,  mama bila u pravu kad je govorila… Pogledajmo. Ako ne uvažavamo liječnikove savjete – doći će to na naplatu. Ako ismijavamo profesorove opomene – doći će to na naplatu. Ako mudar čovjek daje savjet o životu, ljubavi, vjernosti, braku, roditeljstvu, poštovanju prema životu, a mi to omalovažavamo – doći će to na naplatu. Nisu to fraze. A pogotovo kada je u pitanju starodrevna biblijska mudrost, odnosno Božja riječ za one koji vjeruju. Evo kako u tome smislu biblijski prorok Izaija navodi Božje riječi: „Kao što daždi i sniježi s neba bez prestanka dok se zemlja ne natopi, oplodi i ozeleni da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo, tako se riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah.“

Koliko god zvučalo „s visoka“, „popovski“, „moralizirajuće“, dobro je saslušati i uzeti u obzir ono što nam vjekovno iskustvo, roditelji, dobronamjerni ljudi, učitelji i vjeroučitelji govore. Evo primjera. Ljeto je. Praznici. Naravno da treba paziti da ne pretjeramo s alkoholom. Treba paziti kako se ponašamo u prometu. Jednako tako valja uzeti u obzir da nas moralna raskalašenost ne može dovesti do vlastitog mira i lijepog mišljenja o samima sebi… Nitko nam se ne želi osvećivati, ali je jednostavno neizbježno da nam se naše neodgovorno ponašanje ovako ili onako, prije ili kasnije obije o glavu.

Kada čovjek sâm jasno ne vidi, mudro je poslušati što mu govori razborit čovjek. Za vjernike su to riječi, upute i zapovijedi koje nalazimo u Bibliji, u sustavu vrednota koji donosi vlastita vjerska zajednica. Mudro je o ovome razmisliti. Život nije virtualna igrica gdje uvijek možemo započeti ispočetka.