17. nedjelja kroz godinu (A): Što da ti dadem?


Čitanja: 1Kr 3, 5.7-12; Ps 119, 57.72.76-77.127-130; Rim 8, 28-30; Mt 13, 44-52


Zamislimo mladoga čovjeka na početku karijere. Nevjerojatnim stjecajem okolnosti nađe se u društvu najbogatijeg čovjeka na svijetu koji uz to ima i najveću političku moć. Kada bi taj bogati i utjecajni čovjek upitao mladića: „Traži što da ti dadem“, za čime bi mladac pružio ruku? Tko bi u takvoj prilici odolio želji za moći, bogatstvom ili popularnosti? Upravo jednu takvu zgodu donosi Biblija. Salomonu, mladom nasljedniku moćnoga i uspješnog kralja Davida, dolazi Bog i govori mu: „Traži što da ti dadem.“ Mogao je Salomon tražiti dug život, bogatstvo, pobjedu nad svim svojim neprijateljima. Međutim, pripovijeda Prva knjiga o kraljevima, on ovako odgovara:

„Bože moj, ti si učinio kraljem slugu svoga na mjesto moga oca Davida, a ja sam još sasvim mlad te još ne znam vladati… Podaj svome sluzi pronicavo srce da može suditi tvom narodu, razlikovati dobro od zla…“

Razlikovati dobro od zla. Kako je to važno! Danas na tržištu u medijima i u virtualnom svijetu nudi se silno mnoštvo proizvoda, životnih filozofija. Ponudâ je gotovo bezbroj. Kakve god bile naše želje, ipak nam je jasno, da mnogo toga od ponuđenog nije ni dobro ni zdravo. Je li – spomenimo samo taj primjer – normalno vjerovati da se sreća sastoji u ispijanju piva i gaziranih pića, kako nas neke reklame uvjeravaju? Ili da je vrhunac sreće ova ili ona aplikacija na pametnim telefonima? Ili one zavaravajuće ponude koje u nekritičnog adolescenta može stvoriti uvjerenje da je život igra i da se ne treba ulagati neki poseban napor da bi čovjek uspio u životu.

Treba nam mudrosti. Mudrosti u govoru i djelovanju. Mudrosti u životnim izborima. Mudrosti u susretu s drugim ljudima. Mudrosti u obiteljskom i društvenom životu. Često nije uopće lako izabrati pravi način, pravi trenutak, pravu stvar, pravi postupak. Nije lako u mnoštvu ponuda i svjetlećih reklama izabrati ono što je istinski dobro i zdravo za mene i za ljude s kojima živim.

Biblija veli da mudrost dolazi od Boga. Stvarno, kad malo bolje pogledamo možemo vidjeti da su biblijske odrednice i upute u skladu s našom najdubljoj naravi. Pa kada se – prema biblijskim odredbama – trudimo praštati, činiti dobro i neprijateljima, ne živjeti samo o kruhu, kada se trudimo izdići iznad čisto zemaljskih prohtjeva i užitaka, onda tek osjećamo da se ostvarujemo kao ljudi. Treba nam mudrosti više od svega. Jer, kada imamo mudrosti, znat ćemo postići i ono svagdanje, što je za život potrebito, baš kao što je Bog Salomonu uz mudrost podao i sve ono o čemu jedan kralj može sanjati. Kada ono temeljno stavimo na prvo mjesto, sve će se drugo posložiti. Za to nam jamči Biblija, knjiga drevne mudrosti.