Portal katoličkih teologa
18. nedjelja kroz godinu (A): Dođite na vodu

18. nedjelja kroz godinu (A): Dođite na vodu


Čitanja: Iz 55, 1-3; Ps 145, 8-9.15-18; Rim 8, 35.37-39; Mt 14, 13-21


Dijete dobije skupu igračku, rastavi je, pogleda koji su dijelovi i uskoro je baci u kut. Nakon toga uzme neki običan predmet koji u njegovoj mašti ima čudesna obilježja i dugo se igra. Ono što je skupo i ekskluzivno, ne mora nužno biti ni dobro ni zabavno. Danas imamo toliko „igračaka“, ali nam se čini da smo prije puno bolje zabavljali kada ništa od toga nije postojalo.

Tako veli prorok Izaija: „O svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; ako i nemate novaca, dođite. Bez novaca i bez naplate kupite i uživajte vino i mlijeko. Zašto da trošite novac na ono što kruh nije i nadnicu svoju na ono što ne siti. Mene poslušajte i dobro ćete jesti.“

Već je Preradović pjevao o tome kako čovjeka na ovome svijetu ništa ne može posvema zadovoljiti. Kad nešto postigne, htio bi još više i još dalje. U tome smjeru idu i naše reklame koje govore o još više adrenalina, o još više okusa, o još više uzbuđenja. Prorok nam govori da ne ludujemo vjerujući da bilo kakav probitak na ovoj zemlji može do kraja ispuniti i umiriti čovjekovo srce. Što želi bogataš? Još više bogatstva. Što želi osvajač? Nova osvajanja. Što želi politički moćnik? Još više vlasti. I kada će svi oni biti sretni, mirni, ispunjeni?

Veli Bog preko proroka: „Mene poslušajte i dobro ćete jesti.“ Duboki mir, zadovoljstvo, sreća na ovoj zemlji može doći samo onda kada je čovjek u miru sa svojim bližnjim, s Bogom i sa samim sobom. Čovjek postiže duhovni mir i ravnotežu kad ne dopušta da njime zavladaju loši porivi kao što su mržnja, zavist, osvetoljubivost, lijenosti, gramzivost, nego kada se trudi oko dobrostivosti, praštanja, susretljivosti, strpljivosti, a ponajviše kada se trudi oko ljubavi. Samo ljubav – koja je po definiciji nesebična – može ispuniti naše dane mirom i radošću. Reklame nam puno toga nude. Potrošačko društvo nas obasiplje ponudama. A gle, duboka je sreća skrivena u nama, u našem srcu koje se trudi oko plemenitih stvari. To je ono Božje kraljevstvo (već ovdje na zemlji!) za koje Isus veli da je u nama.